Előfizetés

Hiába a tiltás, maszkokban meneteltek Hongkongban a tüntetők

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.06. 15:11

Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
És azt skandálják, hogy maszkot viselni nem bűn. Vasárnap is tízezrek vonultak utcára.
A tüntetők a zuhogó esőben meneteltek a belváros felé az MTI szerint, miután a bíróság másodszor is elutasította a maszkviselés tilalma elleni beadványukat. A kormányzó pénteken jelentette be, hogy szombattól tilos lesz az arc eltakarása az engedély nélküli tüntetéseken. A legfelsőbb bíróság azonban még októberben tárgyalja 24 parlamenti képviselő beadványát, amelyben a képviselők elutasítják, hogy Carrie Lam hongkongi főkormányzó a törvényhozás megkerülésével, a szükségállapotra vonatkozó törvény alapján tiltotta be a maszkok viselését. Szombaton az egész metró- és vonatközlekedés szünetelt Hongkongban, sok áruház és bevásárlóközpont is zárva tartott. Vasárnap 94 metróállomást megnyitottak, a tüntetők esernyővel, sokan a tilalom ellenére maszkban meneteltek az utcákon. A rendőrök vasárnap egy helyen könnygázt vetettek be. Az intézkedés nem volt indokolt, mert a tüntetők békésen meneteltek.

Üdv a XXI. században: Szaúd-Arábiában már egyedül is foglalhatnak szállodai szobát a nők

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.06. 14:11

Fotó: - / AFP
Sőt a külföldi pároktól sem kérnek házassági anyakönyvi kivonatot.
Megkönnyítették a nők szállodai szobafoglalását Szaúd-Arábiában: a nők ezentúl férfi kísérő jelenléte nélkül is megszállhatnak szállodában, külföldi párok esetében pedig nem kérik a házasságlevél felmutatását. A szaúdi idegenforgalmi és nemzeti örökség bizottság vasárnap ismertette az új rendelkezéseit a Twitteren. Az ultrakonzervatív vahhábita királyság szigorú szabályait azután enyhítették, hogy Rijád az ország kőolajtól függő gazdaságának sokszínűsítése érdekében bevezette a turistavízumot. Az új szabályok értelmében a nők - szaúdi állampolgárok esetében személyi igazolvánnyal, külföldiek lakcímkártyával vagy útlevéllel - foglalhatnak szállodai szobát. Ez vonatkozik a külföldi párokra is, a jövőben nem kell házassági anyakönyvi kivonatot felmutatniuk.

Radikalizálódott iszlám férfi ölt meg négy rendőrt Párizsban, terrorcselekményként kezelik az ügyet

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.10.06. 12:56

Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
Mind több jel utal arra, hogy csütörtökön terrorcselekmény történt, amikor egy férfi négy rendőrt szúrt le a párizsi prefektúrán.
Jean-Francois Ricard államügyész a hétvégén bejelentette, hogy a csütörtöki merényletet elkövető férfi iszlám szélsőséges volt, és kapcsolatban állt a radikális szalafista mozgalommal. Az eset nyomán az ellenzék személyi változásokat követel, és ismét egyre bizonytalanabbá válik Christophe Castaner belügyminiszter helyzete, Édouard Philippe kormányfő azonban azt közölte, kitart a tárcavezető mellett. A nyomozás során az is kiderült - tette hozzá az államügyész -, hogy a helyszínen lelőtt tettes támogatott egyes, vallási fanatikusok által elkövetett gyilkosságokat. A 2015-ben, a Charlie Hebdo szerkesztőségében iszlamisták által végrehajtott mészárlást is helyeselte. Néhány hónapja azt is közölte, minél kevesebb kapcsolatra törekszik a nőkkel, és öltözködési szokásait is megváltoztatta. Az is a terrorcselekmény elméletét támasztja alá, hogy a mészárlás elkövetése előtt két kést vásárolt, az egyik fémből, a másik kerámiából készült. A késeléses akció több percen át tartott, mígnem egy rendőr lelőtte az elkövetőt. A nyomozást vezető államügyész szerint a férfi eddig nem hajtott végre erőszakos cselekményt, a nyomozást azonban tovább folytatják. Csütörtökön arról szóltak a hírek, hogy a férfi szintén a prefektúra alkalmazottja volt, és a merényletet heves vita előzte meg. A francia rendőrségnél egyébként is pattanásig feszült a légkör, a sárga mellényesek tüntetései miatt a rendfenntartók folyamatos bevetésben vannak, a különleges biztonsági intézkedések nyomán túlterheltek, és csak idén mintegy ötvenen vetettek önkezükkel véget életüknek. Az elkövető rendszergazdaként dolgozott a prefektúrán, és mint Ricard államügyész közölte, tíz évvel ezelőtt tért át az iszlám hitre. Feleségét a mészárlás elkövetése után őrizetbe  vette a rendőrség. Az asszony a kihallgatás során elmondta, hogy a késeléses akció előtt 33 szöveges üzenetet váltottak. Mindegyik „vallási tartalmú volt”. Ugyanakkor a feleség nem tudhatta feltétlenül, mire is készül a férje, az üzenetekből nem derül ki, hogy merényletet akar végrehajtani. A francia média egyébként már az államügyész közlése előtt hírül adta, hogy az elkövető iszlám vallású volt, az azonban csak hétvégén derült ki, hogy rokonszenvezett a radikális muzulmánokkal.
Rendőrök a lelőtt támadó holttestével
Fotó: - / AFP
Az ellenzéki politikusok vizsgálóbizottság felállítását követelik. Eric Ciotti konzervatív parlamenti képviselő a Twitteren azt írta, a törvényhozásnak is az eset végére kell járnia. Christophe Castaner belügyminisztert azzal vádolja, hogy nem árulta el az igazságot azzal kapcsolatban, hogy az elkövető iszlám szélsőséges volt. A konzervatív Republikánusok frakcióvezetője, Christian Jacob kedden kezdeményezi a parlamentben a vizsgálóbizottság felállítását. Vádjai szerint a belügyi tárcavezető tudatosan hallgatott el bizonyos információkat az elkövetőről. Az ügyészség terrorellenes egysége pénteken vette át a nyomozást. A vizsgálat gyilkosság, gyilkossági kísérlet és feltételezett terrorcselekmény ügyében folyik. A kormányzat azt közölte, további lépéseket tesz azért, hogy még keményebben lépjen fel a radikálisokkal szemben. Két bizottságot is felállítanak – mondta el Édouard Philippe kormányfő a Journal du Dimanche-nak. Az egyik a párizsi rendőrőrsöket világítja át, a másik pedig azokat a titkosszolgálatokat, amelyek feladata a terrorellenes harc. Philippe hozzátette, elsőbbséget élvez a kormány számára a belső fenyegetés feltárása. Kedden Emmanuel Macron köztársasági elnök jelenlétében megemlékezést tartanak a merénylet helyszínén, a párizsi prefektúrán. A gyászszertartásról hétfőn közölnek részleteket.