Iránytű: Karácsony behozta Tarlóst

Publikálás dátuma
2019.10.07. 13:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A részvételüket biztosra ígérők körében a hivatalban lévő főpolgármestert és az ellenzék jelöltjét egyaránt 38 százaléknyian támogatják.
Tíz nappal az október 13-i önkormányzati választások előtt zárult az Iránytű Intézet legfrissebb felmérésének adatfelvétele, mely alapján a kampány hajrájára Karácsony Gergely, az egyesült ellenzék főpolgármester-jelöltje behozta Tarlós István jelenlegi főpolgármestert, a kormánypártok jelöltjét – írja a 444.hu. A portál birtokába került, 2019. szeptember 30-október 3. között, 800 budapesti választópolgár telefonos megkérdezésével készült, +/-3%-os hibahatárú felmérés alapján
a teljes budapesti választónépesség körében Tarlós István támogatottsága 32 százalék, Karácsony Gergelyé 31 százalék.

A felmérés szerint Puzsér Róbertre 4 százaléknyian szavaznának, míg Berki Krisztián támogatottsága mérhetetlen. Az adatok alapján mindössze 7 százaléknyi szavazó mondja, hogy biztosan nem szavazna. További 1 százalék érvénytelenül voksolna, 25 százaléknyian nem tudják, vagy nem válaszoltak a kérdezőbiztosnak. Így a bizonytalanok aránya 33 százalék. Az Iránytű mérése szerint
a részvételüket biztosra ígérők körében Tarlóst és Karácsonyt egyaránt 38 százaléknyian támogatják.

Azok körében, akik csak valószínűleg szavaznának, vagy valószínűleg nem szavaznának, Tarlósnak kicsivel nagyobb a támogatottsága, így elvben neki vannak mozgósítható tartalékai. Kérdés, hogy mennyi lehetőség van mozgósításra úgy, hogy a választók háromnegyede már most „nagyon mocskosnak” érzi a kampányt. És bár a bizonytalanok kétharmada ezért mindkét oldalt okolja, a Fideszt a 20, míg az ellenzéket csupán egy százalékuk tartja egyedüli felelősnek a kampány eldurvulásáért. Az Iránytű Karácsony Gergely kiszivárgott hangfelvételére is rákérdezett. Jellemző, hogy a hangfelvételről főleg az elkötelezett választók hallottak, az ellenzék és a kormány támogatóinak is 69 százaléka hallott róla. A meggyőzendő bizonytalanoknak viszont csupán a 42 százaléka. A felvétel különösebben nem befolyásolta a választókat. Azoknak a bizonytalanoknak, akik egyáltalán hallottak a felvételről, a 82 százaléka azt mondta, hogy érdemben nem változott a véleménye Karácsony Gergelyről. Ellenszenvesebb csupán 2 százalékuknak lett, 5 százalékuknak pedig inkább rokonszenves lett tőle. Az ellenzéki választók között 17 százalék azoknak az aránya, akiknek Karácsony rokonszenvesebb lett a felvétel kiszivárgása után. Az ellenzéki szavazók 52 százaléka szerint amúgy a felvétel inkább azt bizonyítja, hogy Karácsony tisztességes. Összességében a felvételről halló választók 23 százaléka szerint semmi új nem derült ki abból. 31 százalékuk szerint a felvételből inkább az derült ki, hogy Karácsony tisztességes – a bizonytalanok 30 százaléka gondolja ezt – míg azt, hogy Karácsony eleve hiteltelen volt, a választók 30 százaléka gondolja – javarészt kormánypártiak, a bizonytalanok 13, az ellenzéki szavazók 10 százaléka vallja csak ezt. 

Nézőpont: Tarlós győzelme nem kétséges

A Nézőpont Intézet – október 3. és 6. között, Budapesten, 500 fő telefonos megkérdezésével, a kormányközeli Magyar Nemzet számára készült – közvélemény-kutatásából is az derült ki, hogy Karácsony hangfelvétele nem változtatott tartósan a politikai versenyen a fővárosban. Azonban a felmérés alapján a biztosan választók 53 százaléka Tarlós Istvánra, 40 százaléka Karácsony Gergelyre, s immár 7 százaléka Puzsér Róbertre szavazna, Berki Krisztiánnak jelenleg nincs azonosítható szavazótábora. Az összes budapesti 49 százaléka Tarlóssal, 29 százaléka Karácsonnyal és 7 százaléka Puzsérral szimpatizál. A budapestiek 44 százaléka gondolja, hogy Karácsony Gergely párttársainak szerepe volt a kiszivárgott beszélgetés rögzítésében, míg 28 százalék szerint nem. A budapestiek 57 százaléka szerint nem kell visszalépnie a főpolgármester-jelöltségtől, 33 százalékuk szerint vissza kellene. A budapestiek 67 százaléka számít Tarlós győzelmére (Karácsony esetében 18, Puzsér esetében 1 százalék), a fővárosiak 62 százaléka tartja Tarlóst alkalmasnak a városvezetésre (Karácsonyt 34, Puzsért 13 százalék), s 41 százalékuk szerint a „választási meccs” már le is futott (49 százalék szerint nem). Ugyanakkor a Nézőpont szerint éles küzdelem várható a célegyenesben. „A Párbeszéd-politikus esetében ez a választás ugyanis a túlélésről is szól. A kutatásokban mérhetetlen pártot irányító politikus, sikertelen volt miniszterelnök-jelölt és távozó kerületi polgármester ezüstérmes főpolgármester-küzdelme esetén könnyen feladat nélkül maradhat. Ebből a szempontból érdekes adat, hogy a budapestiek 25 százaléka szerint veresége esetén is budapesti politikával kellene Karácsonynak foglalkoznia (kompenzációs lista vezetőjeként biztosan bekerül a Fővárosi Közgyűlésbe), míg 11 százalékuk szerint ismét országos ügyekkel, ugyanakkor a megkérdezettek 48 százaléka szerint vissza kellene vonulnia a politikától, esetleg újra szakmájában, szociológusként kellene elhelyezkednie” – teszik hozzá.

Szerző

Tarlós a kampányhajrában már a metró légkondicionálását is megígérte

Publikálás dátuma
2019.10.07. 12:59

Fotó: Népszava
A Borkai Zsolt győri kollégájáról kiszivárgott igen kínos videókról is nyilatkozott a fővárosi főpolgármester: az ügy kevésbé érinti, "mert az nem Budapesten van".
A jövő évben utólag megoldják a 3-as metró légkondicionálását; lesz rá fedezet, ugyanis az Alstom-szerződésekből mintegy 36 milliárd forintot pereltek vissza - jelentette ki a kampányhajrában Tarlós István főpolgármester, aki a köztévé reggeli műsorában szólhatott a szavazókhoz.
Tarlós arról is beszélt, hogy a főváros vezetését 2010-ben 251 milliárd forintos adóssággal vették át, ebből 180 milliárd volt a Városháza közvetlen adóssága. A BKV-nál körülbelül 80 milliárdos működési adósságállomány volt. Ezt akkor, a Városháza adósságát pedig már ezt megelőzően átvállalta az Orbán-kormány - mutatott rá a főpolgármester.
Vagyis 2014-ben 0 forint adóssága volt a városnak - ebből lesz idén év végén 155 milliárd forintos tartozás, mint azt augusztusban megírta a Népszava. A főváros pénzügyi helyzete aggodalomra ad okot: jövőre Budapest adóssága megközelíti a 170 milliárd forintot, amely az adósságlimit 70 százaléka – vagyis a jövőben nem lesz lehetősége a városnak jelentős hiteleket felvenni. Eközben a főváros idei költségvetését 75 milliárd forintos hiánnyal hagyta jóvá a közgyűlés, amit nem igazán lehet kiegyensúlyozottnak nevezni. Az eladósodás tempóját szemlélteti az is: csak idén júliusban mintegy 17,5 milliárd forint folyószámlahitelt kapott a fővárosi önkormányzat az OTP Banktól.
A főpolgármester megjegyezte azt is, hogy a Lánchíd és környéke felújításánál van egy árvita, "de ilyen volt a 3-as metró infrastrukturális felújításánál is, adogatták vissza a túlárazott ajánlatokat, aztán a végén csak a helyére került a dolog".
Tarlósnak volt ideje kitérni arra is, hogy Budapest márciusban elnyerte az Európa legjobb úti célja címet. A turisztikai ipar fejlődése komoly szerepet játszik többek közt a Budapesten az utóbbi években kialakult lakhatási válságban, és sok szempontból egyre nehezebben élhetővé teszi a várost, de erről már nem beszélt a főpolgármester. Csak azt említette meg, hogy a brit gazdasági lap, az Economist szempontjai szerint ez lenne a legélhetőbb kelet-európai főváros. 
Az ellenzéki lakhatási kampányról szólva Tarlós István példaként említette, hogy a zuglói képviselő-testület pár éve határozott évi száz bérlakás építéséről, de még egy sem épült meg, ellenben hetvenet eladtak a meglévőkből. Arról ugyancsak hallgatott Tarlós, hogy csak a 2014 és 2018 közti számokat nézve is az látszik: fillérekért, messze a piaci ár alatt adják el százával a fideszes önkormányzatok ingatlanvagyonukat. Belváros-Lipótváros önkormányzata négy év alatt összesen 244 lakóingatlant árusított ki, Terézváros 70, míg a VII. kerület 362 lakást, Józsefváros 327, míg a IX. kerület 243 lakóingatlant adott el jóval azok becsült piaci értéke alatt.
A kampányról szólva állította a főpolgármester, hogy ő az elvégzett munkáról és a jövőbeni tervekről próbált meg beszélni, de az ellenzék részéről "mindenről szó volt, csak erről nem. Arról nem beszélt, hogy megafonnal kiabálva hajtotta el Tordai Bence képviselőt - közben megsértve az értelmi fogyatékkal élő embereket is -, amiért Tordai vitára invitálta őt Karácsony Gergely főpolgármester-jelölttel. 
Tarlós István arról is beszélt, hogy elkeserítik az utóbbi időkben napvilágra került esetek: a győri kevésbé érinti, "mert az nem Budapesten van", de a kiszivárgott hangfelvétel botránya és a kispesti "történet" az egész önkormányzatiságra, sőt az egész politikai elitre vagy politikára "rettentő rossz fényt" vet az emberek előtt. A főpolgármester kijelentette: ilyen kampányban, mint a mostani, harminc év alatt nem vett részt, azt borzasztónak, sunyinak és mellébeszélősnek tartja.

Tüttő: Nem azért kerültem a Belvárosba, hogy a gyerekeim apját segítsem

Publikálás dátuma
2019.10.07. 12:53
Tüttő Kata
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az V. kerületi ellenzéki polgármester-jelölt azt mondta, korábban még csak nem is tudott Leisztinger Tamás Belgrád rakparti ingatlanáról.
„Nem tudtam korábban Leisztinger Tamás Belgrád rakparti ingatlanáról, furcsa védekező helyzetbe kerültem, hogy ezt a nyakamba akarják varrni” – így nyilatkozott Tüttő Kata MSZP-s politikus, az ellenzék közös belvárosi polgármesterjelöltje az Indexnek arról az ügyről, amivel hónapok óta támadják. Tüttő Kata egykori élettársa, a milliárdos Leisztinger Tamás (lapunk tulajdonosa) a belvárosi Fidesz-többségű önkormányzattal kötött üzletet: megszerezte a Belgrád rakpart 27. alatti, több mint 1000 négyzetméteres ingatlant az önkormányzattól nyomott áron, miután évekig bérelte.
Tüttő az Index-interjúban azzal érvel, hogy nem ismeri a konkrét szerződést, és nem véletlenül: Leisztingerrel soha nem voltak közös üzleti döntéseik, nincsenek közös cégeik, korábban sem volt közös vagyonuk. „Az elmúlt 17 évben egy döntésem sincs, amely arra utalna, hogy azért kerültem a Belvárosba, hogy a gyerekeim apját segítsem” – fogalmazott. Később hozzátette: „ami az én dolgom ezzel az egésszel, és már most jelzem: az október 13-i győzelem után nemcsak az utcákat takarítjuk ki a Belvárosban, hanem Rogán Antal összes emberét is eltakarítjuk a cégekből és a hivatalból. És kiteregetjük a szennyest, nyilvánosságra hozunk minden régebbi szerződést, amelyet ma titkol az önkormányzat és a vagyonkezelő”. Mindemellett közölte: nem az ő dolga lesz megítélni, hogy melyik szerződés szennyes. „Ott lesz a képviselő-testület, és legfőképp a nyilvánosság. Minden átlátható lesz. És amit ígérek: befejezzük ezt a fajta bérlői kedvezményes vásárlási rendszert. Ma nagyjából 700 önkormányzati ingatlan áll üresen, mi nem értékesítésben, hanem bérlőkben gondolkodunk, csinálunk egy nyilvánosan hozzáférhető és jól használható adatbázist ezekről, és tisztességes versenyfeltételeket teremtünk” – fogalmazott.  Arra a kérdésre, gondolt-e a visszalépésre, azt mondta, „bennem az a kérdés merül fel inkább időnként, érdemes-e egyáltalán ma Magyarországon politizálni. A kerületi visszalépés nem, a polgármester-jelöltség nemcsak rólam szól, hanem a közösségről, aki támogat”.
Tüttő Kata az interjúban arról is beszélt, hogy
  • nem kizárólag az ellenzéki osztozkodás miatt indul az V. kerületben, a Hegyvidék mellett – ahol képviselő – ehhez a kerülethez kötődik a leginkább. Nyilván az ellenzéki megállapodás eredményeként indul DK-s polgármesterjelölt (Élő Norbert) a XII. kerületben, de végül az ő döntése volt, hogy az idén az V. kerületben próbálkozik.
  • az energiahatékonyság elősegítését, megújuló energiaberuházásokat, a szelektív hulladékgyűjtés megerősítését és a térkőrengeteg helyett több zöldfelületet és 15 éven belül klímasemlegességet ígér a Belvárosba.
  • a jobbikos Losonczy Pál polgármesteri indulása ellenére is hisz a győzelmében, hiszen ő tavaly tavasszal is állva maradt mint képviselőjelölt, mégis győzött Csárdi Antal a Fidesz jelöltjével szemben.
Szerző