Előfizetés

Rendőrök verték szét az Erdogan offenzívája elleni tüntetést, egy kritikus posztért bárki rács mögé kerülhet Törökországban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.11. 08:28
A kép illusztráció, a németországi Duisburgban készült egy a kurdok mellett kiálló csütörtöki demonstráción.
Fotó: Fabian Strauch /
A tüntetőkel és ellenzéki politikusokkal együtt, több mint száz ember ellen indult eljárás csütörtökig.
Vízágyút vetett be csütörtökön a török rendőrség a jelentős részben kurdok lakta Diyarbakirban, az ország délkeleti részén az észak-kelet-szíriai török offenzíva ellen tiltakozók szétoszlatására, és több aktivistát őrizetbe vettek a Népek Demokratikus Pártja (HDP) nevű, kurdbarát politikai alakulat székházánál. A párt tájékoztatása szerint
a HDP 25 tagját vették őrizetbe a tiltakozásért, köztük a HDP tartományi vezetőjét is.

Ez az a párt különben, melynek sorra börtönözik be megválasztott vezetőit, hogy helyettük Erdogan kormányának emberei közvetlenül gyakorolják a hatalmat a kurdok lakta településeken. Augusztusban így például több mint 400 önkormányzati dolgozó került rács mögé. Az Anadolu állami hírügynökség most is arról adott hírt:
amiért a közösségi médiában bírálták a török offenzívát, nem sokkal korábban a HDP vezetői ellen vizsgálat indult, és a hatóságok 21 embert őrizetbe vettek.

A HDP az az északkelet-szíriai török támadás leállítására szólított fel, és inváziós kísérletnek minősítette azt. Sezai Temelli, a HDP társelnöke szerdán úgy fogalmazott, hogy a török kormány mindössze hanyatló népszerűségét próbálja helyreállítani. A hatóságok ellene, valamint a párt másik társelnöke, Pervin Buldan ellen is eljárást indítottak "terrorista propaganda" terjesztése és "a török kormány nyilvános megsértése" miatt. Ezek mondhatni megszokott vádak, az Erdogan-rezsim bírálóit - legyen szó jogvédőkről, újságírókról, vagy tanárokról - rendre ezek miatt a vádpontok miatt zárják börtönbe. A bebörtönzések száma szakadatlanul emelkedik a 2016-os puccskísérlet óta. (Nemrég a török oktatási miniszter azzal is elbüszkélkedett, hogy azóta 301878 könyvet égetett el a kormánya.)
További 78 ember ellen indult eljárás a HDP tagjain kívül, mert a közösségi médiában bírálták a szíriai offenzívát.

A hatóságok szerint ez kimeríti a közösség elleni izgatás és a terrorista propaganda terjesztése büntetőjogi tényállását.
Péntek reggelig az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint az SDF 27 harcosa vesztette életét, a török támogatású arab fegyveresek közül 17-en haltak meg, írja az egy napja tartó "Béke Forrása" hadjárat összesítéseként a Reuters. A török külügy egyetlen török katona halálát ismeri el, de állítja, 277 kurd halt meg. Az SDF szerint a légicsapások és tüzérségi támadások 9 polgári áldozattal végeztek. A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (IRC) szerint 64 ezer ember menekült el eddig a török támadás hatására. A CNN beszámolója szerint az Aszad szír elnök rezsimje ellen harcoló iszlamista felkelők egy 500 fős csoportja is csatlakozott már Erdogan csapataihoz a kurdokkal szemben. Az Iszlám Államhoz kötődő, több tízezres fogolytáborok ellenőrzése még biztosított a kurdok által.

Az offenzíva ellenzőinek Magyarországon sincs nyugta

Magyarországon sincs nyugta annak, aki nyilvánosan hangot ad nemtetszésének, amiért Erdogan az Iszlám Államot is megállító kurd népállam, Rojava lerohanására küldte hadseregét. Csütörtökön arról írt a Mérce.hu, hogy a török követség biztonsági alkalmazottjai összeszólalkoztak aktivistákkal, akik a "NEM a szíriai háborúra és népirtásra" című, szombatra összehívott tüntetésre meghívó plakátokat ragasztottak a követségnél. A plakátolókat aztán autóval követték, megállították, majd miután megbizonyosodtak róla, hogy nem török állampolgárok, a magyar rendőrök vették át vegzálásukat: egy órán keresztül intézkedés alatt tartották őket egyre magasabb rangú egyenruhások. Amikor kiderült, hogy nem történt törvénysértés, az egyik aktivista állítása szerint a rendőrök azzal búcsúztak, hogy még ha legális is, hogy transzparenseket helyeznek ki, jobban tennék, ha nem plakátolnának, mert előbb-utóbb úgyis megtalálják a módját, hogy bevigyék őket.

Három autóst csapott agyon egy leszakadó kínai autópályahíd

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.11. 07:43

Fotó: Li Bo / Xinhua News Agency
Az autósokra ráeső hídról két teherautó és három autó zuhant le, a balesetnek további két sérültje is van.
Leszakadt egy autópályahíd a kínai Csiangszu tartományában csütörtökön, három ember halálát okozva - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség. A Sanghaj mellett, a Jangce folyó partján fekvő Vuhsziban található híd három autóra zuhant rá, és végzett a bennük ülőkkel.
A balesetnek további két sérültje is van. A hídról két teherautó és három autó zuhant le. A hatóságok vizsgálják, hogy mi okozta a tragédiát.

Szabad szemmel: Karácsony győzelme megmutatná, hogy repedések vannak Orbán budapesti támogatottságában

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.10.11. 06:38

Nemzetközi sajtószemle, 2019. október 11.
New York Times/Reuters 10 év óta a legnagyobb győzelem lenne a magyar ellenzék számára, ha Karácsony Gergely képes volna kiütni a nyeregből Tarlós Istvánt. A verseny egyre szorosabbnak tűnik, de a kimenetel nem érinti Orbán hatalmát, mivel azt alátámasztja a jó gazdasági helyzet, a keményen bevándorlás-ellenes retorika, valamint a bérek jelentős emelkedése. A Fidesz továbbra is igen népszerű vidéken. Azon kívül csak 3 év múlva lesznek általános választások, és a kormánypárt nagy többségre támaszkodhat az Országgyűlésben. Ám ha Karácsony felül tudna kerekedni, az megmutatná, hogy repedések vannak a miniszterelnök fővárosi támogatottságában. Ezt Novák Zoltán úgy fogalmazza meg a Méltányosság Központtól, hogy a hatalom helyzete nem inogna meg, viszont meggyengülhet a legyőzhetetlenségébe vetett hit. Mindenesetre holnapután vizsgázik az ellenzéki összefogás stratégiája. A londoni Teneo Intelligence elemzője, Otilia Dhand azt mondja: most majd kiderül, erősödik-e tömegigény az ellenzék fő pártjai esetében. Merthogy a középbal tökéletesen lejáratta magát gazdasági téren, ám ezek az arcok még mindig nem tűntek el a színről. Ha bármit el akarnak érni, igazi alternatívát kell kínálniuk az ország irányítására. Ezt úgy tudják megtenni, ha helyben jól végzik a dolgukat és meggyőzik az embereket, hogy helyesen voksoltak.  
FT Ritka módon összefogtak Budapesten Orbán ellenfelei és Isztambul példája nyomán azt remélik, hogy a főváros a vasárnapi siker esetén ugródeszka lesz a Fidesz legyőzésére. A Karácsony körül létrejött koalíció azonban törékeny, egyetlen dolog tartja össze: támogatói torkig vannak a miniszterelnökkel. Bíznak abban, hogy sokatmondó csapást visznek be vasárnap a Fidesznek. Az ellenzék polgármester-jelöltje úgy nyilatkozott, hogy a település a haladó erők erődje lehet egy konzervatív erős ember által vezetett országban. Ám szerinte a magyar emberek jobban félnek a közéleti szerepvállalástól, mint a törökök, pedig Erdogan rendszere bizonyos tekintetben még tekintélyelvűbb. Karácsony kampányanyagait Szlovákiában kellett kinyomtatni, mert nem találtak hazai üzletembert, amely el merte volna vállalni a megbízást. A kérdés az, korlátozza-e jövőben bármi is a hatalmon lévő párt korlátlan uralmát, jegyzi meg Juhász Attila a Political Capitaltől. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy az áttörés reményt és lendületet adna az Orbánnal szembenálló tábornak. De azt még utóbbi képviselői is elismerik, hogy Tarlósnak van bázisa a saját hívein túl is. Mráz Ágoston Sámuel, a kormány által támogatott Nézőpont Intézet vezetője úgy véli viszont, hogy kudarc esetén az ellenzék a nulláról kezdheti a küzdelmet, ráadásul várhatóan szétesik és ismét egymással hadakozik. Juhász Attila rámutat, hogy a Fidesz Putyint utánozva, titkos felvételekkel igyekszik lejáratni a riválisokat. Karácsony is elismeri: még ha győz is, a kétharmaddal a Fidesz még inkább megnyirbálhatja az önkormányzatok jogkörét. Így a tét az, hogy egyáltalán lehetséges lesz-e a helyi politika.
Politico Aggasztónak tartja a Magyarországon és Lengyelországban tapasztalható politikai változásokat Jourová, aki az értékekért, illetve az átláthatóságért felelős alelnök lesz az új Bizottságban. A cseh politikus, aki Babis pártjának tagja, azt mondta, új tisztségében mindent el akar követni, nehogy egyes kormányok visszatérjenek a rendszerváltás előtti idők gyakorlatához, azaz örökre bebetonozzák magukat a hatalomba, a választások ne legyenek teljes mértékben szabadok, a köztévé pedig ismét állami tévé legyen. Közölte: ezt olyasvalakiként mondja, aki a fél életét egy nem demokratikus rezsimben élte le.
Daily Telegraph Fel van adva a lecke Macronnak, miután megalázó bosszút állt rajta az Európai Parlament, amiért nem a néppárti Weber lett a Bizottság vezetője. Mivel a képviselők döntése nyomán az elnök jelöltje, Goulard immár nem lehet biztos, az EPP várhatóan fokozza a nyomást, hogy a francia államfő az eddigi Brexit-főtárgyalót, a konzervatív Barnier-t delegálja Brüsszelbe. Ő már kétszer is volt az EU végrehajtó testületének tagja. Csakhogy Macron szemszögéből az a baja, hogy nem a „Megújitjuk Európát”-frakció tagja. Különben kiszivárgott egy bizalmas üzenet, amelyet a Néppárt küldött szét saját képviselőinek még az újabb meghallgatás előtt, és azt jelezte, hogy Goulard-t elbuktatják, de a címzettek ne szóljanak róla senkinek sem előre. Von der Leyen tervezett csapatából, Trócsányi és a román jelölt után, már a 3. ember vall kudarcot, ami példátlan, de az is különleges, hogy egy francia kiszemelt nem tudja venni az akadályt.  
Süddeutsche Zeitung Figyelmeztetést kapott Strasbourgból a francia államfő, ám hogy a politikus a Bizottság leendő elnökét tette felelőssé Párizs jelöltjének kudarcáért, az nem sok jót ígér von der Leyennek. Mindenesetre az EP megmutatta erejét, mert arra még nem akadt példa, hogy az egyik nagy tagállam képviselője elbukott volna a meghallgatáson. De túl nagyok voltak a kételyek Goulard kapcsán, mivel a politikus az Európai Parlament tagjaként havi 10 ezer eurót kasszírozott egy amerikai elemző intézettől. Nem volt ebben semmi törvénytelen, mégis úgy jelent meg, hogy a hölgy vagy félvállról vette képviselői teendőit, vagy szégyentelenül sok pénzt markolt fel. Nagyon helyes, hogy a leendő biztosoktól a lehető legmagasabb erkölcsi színvonalat követelik meg, az viszont nem igaz, hogy itt a Néppárt bosszújáról lenne szó. Hiszen a nemet 82:29 arányban mondták ki, vagyis messze nem csupán a Néppárt értett egyet vele. Ugyanis Strasbourgban sokan meg akarják értetni Macronnal, hogy egyedül nem tudja előbbre vinni Európa ügyét, jó volna, ha komolyabban venné az EP-t. Hogy a párizsi elnöki palota dühöng, amiért az ország egy sorba került Magyarországgal és Romániával, az pontosan érthető. Mégis kicsinyes, hogy az államfő a kudarcért von der Leyent próbálja felelőssé tenni, mondván, hogy hármas francia javaslat alapján ő döntött Goulard mellett. Hiszen az államfő tudta, hogy kényes vizsgálat zajlik a jelölt ellen, így eleve nem lett volna szabad bedobnia a nevét. Az egészből azonban látszik, hogy a Bizottság új vezetője kemény viszályokra számíthat Franciaországgal a jövőben is, arról nem beszélve, hogy igencsak nehéz lesz többséget szereznie az Európai Parlamentben, amikor a legkeményebb kérdések szerepelnek majd napirenden.  
Süddeutsche Zeitung A magyar kormány gyakorlatilag elűzte a CEU-t Budapestről, ám az új otthonra talált Bécsben. Az egyik új, grúz diák azt mondja, azért választotta az egyetemet, mert annak szabad a szelleme, multikulti és színes. Nos, ez pont az, amiért az iskola nemkívánatossá vált a magyar hatóságok szemében. Orbán számára gyanús ez a felfogás, úgyhogy a végén törvénnyel lépett fel ellene. Az intézmény körül, amely jelképpé vált, folyik a harc, és ebből sok mindent megtudni a mai Európáról, a tanszabadságra és általában a demokráciára leselkedő veszélyekről. De arról is, miként lehet ellenük védekezni. Mindenesetre a már idézett grúz hallgató nem érti, miként lehetséges, hogy egy országban egy ennyire klassz egyetem működik, de a hatalom nem becsüli semmire.