Előfizetés

Merkel a török hadművelet azonnali leállítását kérte Erdogantól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.13. 15:42

Fotó: KAY NIETFELD / AFP
A vezetői megbeszélést a török elnök kezdeményezte, miután Németország felfüggesztette a Törökországba irányuló fegyverexportot.
Törökország szíriai katonai műveletének azonnali leállítását sürgette Angela Merkel német kancellár vasárnap Recep Tayyip Erdogan török államfővel telefonon folytatott megbeszélésén - közölte a német szövetségi kormány helyettes szóvivője. Ulrike Demmer közleménye szerint a megbeszélést a török államfő kérésére folytatták.Angela Merkel a beszélgetés során figyelmeztetett: Törökország szíriai művelete "a jogos török biztonsági érdekektől függetlenül" azzal fenyeget, hogy a helyi lakosság jelentős része menekülésre kényszerül, destabilizálódik a régió és ismét megerősödik a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet - írja az MTI.
Ugyancsak vasárnap Manfed Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője egy beszédében hangsúlyozta, hogy Törökország hadseregének bevonulása Szíriába ellentétes a nemzetközi joggal, az Európai Unió reakciója pedig egyelőre elégtelen. Mint mondta, az EU-nak világossá kell tennie Erdogan számára, hogy „gazdasági következményeket von maga után, ha továbbra is ezen az agresszív úton jár”. Erdogan korábban arról beszélt, hogy a „Béke forrásának” nevezett hadműveletet mindenképpen folytatni akarja; Franciaország és Németország ezután bejelentette, hogy leállítják Törökország felé irányuló fegyverexportjukat, és figyelmeztették Ankarát, hogy hadművelete az európai biztonságot is fenyegeti. A szerda óta tartó szíriai török offenzívának eddig több száz halálos áldozata van, az előrenyomuló török csapatok elől 130 ezer kurd menekült el.

Már százharmincezren menekültek el a kurdok ellen indított török támadás miatt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.13. 14:45

Fotó: BULENT KILIC / AFP
Az offenzívának már több tucat halálos áldozata van, köztük sok civil.
Százharmincezernél is többen kényszerültek otthonuk elhagyására Szíria északkeleti részén a török hadsereg és a velük szövetséges milíciák által a héten indított offenzíva miatt - jelentette be az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) vasárnap. Az OCHA szerint elsősorban a török határhoz közeli Tell-Abjad és Rász el-Ajn településekről menekülnek az emberek, becslések szerint pedig további mintegy 400 ezer civil szorul segítségre az összecsapások miatt. Ugyanekkor a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd vezetésű ernyőszervezet vasárnap azt közölte, hogy a török hadsereg ágyúzása következtében csaknem 800-an szöktek meg az észak-szíriai Ajn Íszában lévő táborból, ahol az Iszlám Állam terrorszervezet családtagjait őrzik. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet értesülései szerint a táborban káosz uralkodik.
A kurd hatóságok leszögezték, hogy a központ ágyúzása a terroristák támogatását jelenti. A héten korábban már öt terrorista megszökött az ugyancsak kurd ellenőrzés alatt álló Kamisli börtönéből, miután a török hadsereg ágyútűz alá vette a várost. Az SDF bejelentette azt is, hogy a török offenzíva kezdete óta már 76 katonája vesztette életét a harcokban, akik közül 31-en szombat óta estek el. Ankara és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport szerdán indította a Béke Forrása fedőnevű offenzíváját Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen.        Az offenzívának már több tucat halálos áldozata van, köztük civilek is. Az első áldozatok között volt egy keresztény család.

Kurd politikusnőt lőtt agyon egy törökbarát arab milícia

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.13. 10:34
Hevrin Khalafot szabályosan lemészárolták egy törökpárti arab milícia fegyveresei
Fotó: Twitter
A 35 éves nőt sofőrjével együtt rángatták ki kocsijából, és az út szélén kivégezték őket.
Legkevesebb kilenc kurd civillel, köztük a szíriai kurd közösség egyik politikai vezetőjével végzett a Törökország által támogatott arab milícia Szíria északi részén – írj az Index, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet vasárnapi bejelentését idézve. A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szíriai ellenálló milícia politikai szárnya, a Szíriai Demokratikus Tanács szerint az áldozatok egyike a 35 éves Hevrin Hálaf, aki a Szíriai Jövő párt főtitkára és a tanács egyik vezetője volt.  A tanács szerint a Törökország által támogatott milicisták – a Szíriai Nemzeti Hadsereg fegyveresei – sofőrjével együtt kirángatták az autójából a Kámeslíje és Manbídzs közötti úton, és agyonlőtték. 
A Yeni Safak nevű török kormánypárti lap úgy számolt be Hálaf meggyilkolásáról, hogy "sikeres műveletben végeztek" a politikai vezetővel,

aki a lap szerint a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű "terrorszervezet" egyik politikai szervezetét vezette. Az YPG nevű kurd milíciát Törökország terrorszervezetnek tekinti, és ez a milícia adja az SDF gerincét. A lap valamiért arról ír, hogy Hevrin Hálaf autóját légi csapás érte - a történtekről beszámoló kurdistan24.net szerint azonban a kocsit szitává lőtték, az asszonyt és legalább még két fegyvertelen civilt pedig megkötözték, majd egyszerűen kivégezték a gyilkosságot kamerázó fegyveresek.
Brett McGurk, az amerikai elnök korábbi különmegbízottja, aki az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni koalíció tevékenységét koordinálta megrökönyödésének adott hangot a Twitteren a török kormánypárti lap interpretációja miatt."Úgy tudni, Hevrin Hálafot kirángatták az autójából és agyonlőtték. Ez háborús bűn" - fogalmazott McGurk. A szombaton meggyilkolt civilekkel immár 38-ra emelkedett az északkelet-szíriai török offenzíva halálos áldozatainak száma. Törökország eddig négy katona elvesztéséről számolt be, 18 civil halt meg a határ török oldalán a kurdok által Szíriából kilőtt rakéták miatt. A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport szerdán támadta meg a kurdokat Északkelet-Szíriában, állításuk szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. Ankara célja, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a határ mentén, ahova a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérhetnek.