A tervezettnél 600 millióval drágábban építhet felüljárót a Mészáros-testvér cége

Publikálás dátuma
2019.10.17. 10:19
SZékesfehérvár, vasútállomás
Fotó: Google Earth
A Híd-Tám közel 2,5 milliárdért vállalt a munkát, az állami beruházónak így is megfelelt.
Gyakorlatilag versenytárs nélkül futott be Mészáros János (vagyis Mészáros Lőrinc öccsének) építőipari vállalkozása a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) székesfehérvári tenderén. Így ők építhetnek gyalogos felüljárót a helyi vasútállomás területén – derül ki a csütörtöki uniós közbeszerzési értesítőből, a TED-ből.
Az állami megrendelőnek az sem volt gond, hogy a Híd-Tám Kft. az eredetileg becsült, 1,87 milliárdos ár harmadával többért, 2, 48 millárd forintért vállalta el a munkát.

A Mészáros-érdekeltség így egy 76 méteres hosszúságú, három lábon álló, nyolc vágányt keresztező acél hídszerkezetet építhet, de vágányt bontanak, villamos felső vezetéket is cserélnek a 20 hónaposra tervezett beruházás során. A pályázaton  egy másik cég, a győri Kútház Építőipari Kft. is indult, de ők már az ajánlattételi folyamat során elbuktak, benyújtott ajánlatuk ugyanis nem felelt meg az elvárt formai követelményeknek. A Híd-Támnak lényegében így nem akadt riválisa sem.
Mészáros János korábban  Felcsút korábbi alpolgármestere is volt, vállalkozásai pedig rendre sikeresen szerepelnek az állami közbeszerzéseken: mint a 24.hu észrevette, a Magyar Közút Zrt. két tavalyi közbeszerzési pályázatán is a Mészáros János tulajdonában lévő bicskei Herceghalom Interat Zrt. futott be győztesként., cégeiből pedig tavaly 150 milliós osztalékot vehetett ki.
Szerző

A Fidesz és a DK erősödött a megyékben

Publikálás dátuma
2019.10.17. 09:00

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
– A számokból jól látszik, a torta nem lett nagyobb, csak van, aki most nagyobb szeletet kapott belőle, s van, aki kisebbet – mondta a Political Capital elemzője.
Enyhén, de emelkedett a FIDESZ-KDNP-re leadott szavazatok száma a megyei közgyűlési választásokon a 2014-es állapotokhoz képest. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a kormánypárti listákra vasárnap 1 millió 364 ezer szavazat érkezett, 146 ezerrel több, mint az öt évvel korábbi önkormányzati választásokon. Ennek fényében nem meglepő, hogy a 19 megyei közgyűlés mindegyikében a Fidesz győzött. Az ellenzékre megyei szinten összességében kevesebben voksoltak, mint 2014-ben: 908 ezer szavazatot sikerült megszerezniük, 40 ezerrel kevesebbet, mint öt évvel korábban. A legtöbbet az MSZP veszítette: a párt megyei listáira adott szavazatok száma majdnem harmadára csökkent a 2014-es eredményekhez képest (317 ezerről 121 ezerre). A Jobbik is elveszítette szavazóinak felét a megyékben, 265 ezren voksoltak rájuk, míg öt éve 491 ezren. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciónak ellenben sikerült növelnie táborát, a 240 ezret is meghaladta az önálló listáikra leadott szavazatok száma, 2014-ben a 140 ezret sem sikerült elérniük. Új szereplőként feltűnt a Momentum (206 ezer szavazat) és a Jobbikból kivált Mi hazánk Mozgalom (68 ezer szavazat). – A számokból jól látszik, a torta nem lett nagyobb, csak van, aki most nagyobb szeletet kapott belőle, s van, aki kisebbet – szemléltette a helyzetet a Political Capital (PC) elemzője. Juhász Attila rámutatott: bár az ellenzék szép eredményeket ért el több vidéki nagyvárosban is, a megyei jogú városokban – mivel van önálló közgyűlésük – nem szavaznak megyei listákra, a kisebb településeken pedig továbbra is a kormánypárt dominál. – Minél kisebb egy település, annál több szavazója van a Fidesznek. Ez az összefüggés 2010 óta csak erősödik – mondta. A politológus szerint ennek három oka van. Az egyik nem magyar sajátosság: általános tapasztalat, hogy a vidéki kistelepüléseken élőkhöz mindig a jobboldali, konzervatív ideológia áll közelebb. A második ok már jobban köthető a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez: a kiszolgáltatottság. Minél kisebb egy település, annál könnyebb rövid pórázon tartani mind a foglalkoztatottság, mind az intézmények működtetése tekintetében. A harmadik ok az alternatíva hiánya: az ellenzéki pártok alig vannak jelen a kistelepüléseken, helyi szervezettségük, anyagi és emberi erőforrásaik is eltörpülnek a kormánypártoké mellett. Juhász Attila szerint korábban az MSZP tudott még labdába rúgni, de a szocialisták vidéki jelenléte folyamatosan leépül, a folyamat már 2010 előtt elkezdődött. Ebben generációs problémák is szerepet játszanak: a helyi MSZP-sek kiöregszenek és nincs utánpótlás. Hozzátette: 2009-2010-re a Jobbiknak is sikerült egy jelentős vidéki szavazótábort kiépítenie, de 2014 után a folyamat megtört.
Szerző

Soproni Tamás: Legfeljebb csontvázkiállítást rendezünk az Andrássy úton

Publikálás dátuma
2019.10.17. 08:25

Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
Nem lesz véres bosszú Terézvárosban, de a politikai kinevezettektől megválunk – mondta a momentumos Soproni Tamás, a VI. kerület új, közös ellenzéki, momentumos polgármestere.
Járt már bent az új munkahelyén? Képzeletben berendezte a szobáját?
Még nem. Hivatalosan csütörtökön, délután négykor jár le a jogorvoslati határidő, és hivatalosan csak utána vagyok polgármester. Mondjuk nem a berendezése lesz az első, de amint lehet elkezdjük a munkát.

Hogy megy ez? Van valami protokoll az átadás-átvételre? Az általános ügymenet az, hogy a leköszönő polgármester felhívja az újat, gratulál neki, és megkérdezi, hogy mikor szeretnék megejteni az átadás-átvételt. Nálunk ez nem történt meg, úgyhogy én hívom fel Hassay Zsófiát, és elmondom neki, hogy a lehető leghamarabb, vagyis pénteken szeretnénk átvenni a hivatalt. Tételesen átveszünk minden dokumentumot, szerintem hónapokig is eltarthat, amire például a vagyonkezelő szerződéseit átlátjuk.

Honnan lehet tudni azt, hogy az átadás-átvételig nem tűnnek el dokumentumok? A rövid válasz: sehonnan.

Ígérték, és a választók valószínűleg el is várják, hogy elszámoltatják a régi vezetést. Ezzel kezdik?
Ha ez nem történne meg, szembeköpnénk magunkat. De nem akarunk vagdalkozni, úgyhogy ehhez teljes képet kell kapnunk a működésről. Elsősorban a Vagyonkezelő miatt aggódom, hogy ott csontvázak hullanak ki a szekrényekből, de azért nem aggódom. Ezekből a csontvázakból csinálunk egy jó kis kiállítást az Andrássy úton.

Milyen szintig cserélik le a vezetőket?
Nem lesz véres bosszú és leszámolás Terézvárosban, de nyilvánvaló, hogy a politikai kinevezettektől megválunk. Nem említenék pozíciókat, nem lenne elegáns.

De ha már az önkormányzati Vagyonkezelőt említette...
Tény, hogy a kampányunk sarkalatos pontja volt a kerület vagyongazdálkodása. Számos szemmel láthatóan túlárazott közbeszerzésről és összefonódásról tudunk, ezekről beszéltünk is. Úgyhogy ha konkrétan a Vagyonkezelő a kérdés, ott biztosan lesz váltás. Meg fogjuk vizsgálni az új ügyvezetővel, hogy milyen visszaélések történtek.

Tehát már van jelölt erre a posztra.
Erre és más posztokra is. A vagyonkezelő cég esetében fontos szempont volt, hogy tapasztalt és a céges világból érkező vezető legyen, aki a pénzügyi igazgatáshoz is ért. Egyébként szerencsére a Momentum már a kampány alatt összeállított egy ütőképes csapatot arra az esetre, ha nyernénk. Nem arról volt szó, hogy stokikat osztogattunk előre, hanem hogy legyünk felkészülve bármire. Amit például már most elmondhatok, az egykori civil aktivista, Temesvári Szilvia lesz az az alpolgármesterem, aki zöld ügyekkel fog foglalkozni.

Kényelmes, 10-4-es többsége lesz az új képviselő testületben, úgyhogy a kormánypárttal legalább ott nem kell kompromisszumokat kötnie. De mi a helyzet a szövetségeseivel? Nem tart attól, hogy benyújtsák a számlát?
Van nekünk egy aláírt megállapodásunk, amiben nemcsak politikai tételek vannak, hanem maga a szakmai program is. Olyasmik, hogy nem csökkenhet a kerület bérlakás állománya, javítjuk a köztisztaságot és minden választópolgár számára elérhetővé tesszük az önkormányzat dokumentumait. Ki lehet ezekből táncolni, de politikailag is vállalhatatlanná válik az a párt, amelyik ezt megteszi. Én amiatt nem aggódom, hogy ne tudnánk végrehajtani a programot. Inkább a fővárossal és a kormánnyal készülök kemény csatákra az Andrássy út, vagy a Podmaniczky park kapcsán. De ezek mind tárgyalások lesznek, és nem leszólás, és végrehajtás.

Említette a köztisztaságot. A kutyapiszok és a kosz is komoly kampánytéma volt, annyira, hogy állítólag a polgármester az utolsó héten a köztisztasági cég vezetőjét is kiküldte az utcára, hogy felügyelje a takarítást. Ezzel mit kezdenek?
Elfogadhatatlan, hogy Terézváros fele annyit költött a tisztaságra, mint a szomszédos VII. kerület. Tudjuk, hogy komoly munkaerő gonddal küzdünk, de erre mindenképpen találnunk kell megoldást. Ha másképp nem megy, akkor megduplázzuk az erre fordítandó keretösszeget.

Tényleg leadja a polgármesteri luxusautó kulcsát, ahogy ígérte?
Mindenképpen. Azt még nem tudom, mi lesz a kocsival, lehet, hogy mobilpatika vagy időseknek ingyen taxi, de én biztosan nem fogom használni.

Biztos lesz, aki ezt fölösleges, populista gesztusnak fogja tartani.
Fontosak a szimbolikus lépések, mert azok mutatják meg, hogy komolyan gondolunk dolgokat. A politikusoktól is elvárható bizonyos önkorlátozás. Nem azt mondom, hogy azért, mert Terézvárosban sok lakásban nincs vécé, egy polgármester is éljen olyanban, de azt igen, hogy ha a politikus általában nem autózik, mert közel lakik a munkahelyéhez, és nincs rá szüksége, akkor ne legyen neki sokmilliós hivatali autója. És az is elvárható, hogy a polgármester vagy az önkormányzat más vezetőinek családtagjai ne üljenek ott a vagyonkezelő cég vezető testületeiben. Még akkor sem, ha egyébként tehetségesek és jó szakemberek.

A kampány utolsó heteiben sokat írtunk mi az utolsó percekben átadott fél útpályákról, földutakról, betemetetlen játszótéri gödrökről. Megígéri-e öt évvel a következő választás előtt, hogy az utolsó egy hónapban nem ad át semmit?
Olyan biztosan nem lesz, hogy nem tudunk átadni egy teret időben, de átcsoportosítjuk a pénzt, és egy másikat adunk át, messze túlárazva, csak azért, hogy valami mindenképpen át legyen adva. Ezt megígérhetem. És azt is, hogy nem a képemmel lesz telenyomva a helyi lap. Tapasztalatom szerint a keresztrejtvényt sokkal jobban kedvelik az olvasók, mint a polgármester nagy fejét.
Szerző
Témák
Terézváros