NIF;hídépítés;Mészáros János;

A tervezettnél 600 millióval drágábban építhet felüljárót a Mészáros-testvér cége

A Híd-Tám közel 2,5 milliárdért vállalt a munkát, az állami beruházónak így is megfelelt.

Gyakorlatilag versenytárs nélkül futott be Mészáros János (vagyis Mészáros Lőrinc öccsének) építőipari vállalkozása a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) székesfehérvári tenderén. Így ők építhetnek gyalogos felüljárót a helyi vasútállomás területén – derül ki a csütörtöki uniós közbeszerzési értesítőből, a TED-ből.

Az állami megrendelőnek az sem volt gond, hogy a Híd-Tám Kft. az eredetileg becsült, 1,87 milliárdos ár harmadával többért, 2, 48 millárd forintért vállalta el a munkát.

A Mészáros-érdekeltség így egy 76 méteres hosszúságú, három lábon álló, nyolc vágányt keresztező acél hídszerkezetet építhet, de vágányt bontanak, villamos felső vezetéket is cserélnek a 20 hónaposra tervezett beruházás során.

A pályázaton  egy másik cég, a győri Kútház Építőipari Kft. is indult, de ők már az ajánlattételi folyamat során elbuktak, benyújtott ajánlatuk ugyanis nem felelt meg az elvárt formai követelményeknek. A Híd-Támnak lényegében így nem akadt riválisa sem.

Mészáros János korábban  Felcsút korábbi alpolgármestere is volt, vállalkozásai pedig rendre sikeresen szerepelnek az állami közbeszerzéseken: mint a 24.hu észrevette, a Magyar Közút Zrt. két tavalyi közbeszerzési pályázatán is a Mészáros János tulajdonában lévő bicskei Herceghalom Interat Zrt. futott be győztesként., cégeiből pedig tavaly 150 milliós osztalékot vehetett ki.