Súlyos betegségeket is okozhat a penész

Publikálás dátuma
2019.10.25. 14:14

Fotó: ROBYN BECK / AFP
Nemcsak csúnya, allergiákra hajlamosít és súlyos légzőszervi betegségeket is okozhat a lakásban terjedő penész.
Ősszel, a hűvös, csapadékos időben, ahogy a fűtési szezon beindul, egyre nagyobbá válik a különbség a külső és belső hőmérséklet között. A falakon ennek következtében keletkező páralecsapódás kiváló táptalaja a penésznek, ami kellemetlen szagával és fekete-zöld foltokkal hívja fel magára a figyelmet. Elterjedését fokozza, ha sok vizet használunk, és csak esténként szellőztetünk egy keveset.

Mi a penész?

Kül- és beltéri, spórával terjedő, itthon nagyjából 10-15 fajta gomba, amely mostoha körülmények között is képes fennmaradni. 

A penész nemcsak esztétikai problémát jelent, de számos egészségügyi kockázattal is jár. Allergiákra hajlamosít, irritálja a nyálkahártyát, orrfolyást és tüsszögést okozhat. Legyengült immunrendszer esetén betegségeket is kiválthat, vagy rosszabbíthatja a meglévőket. Különösen a légzőszervi betegségekben, például asztmában szenvedőknek veszélyes a jelenléte, de súlyos tüdőbetegségeket is előidézhet. 
A legrosszindulatúbb élősködő, a feketepenész elsősorban olyan nyirkos helyeken tenyészik, mint a fürdő, a konyha, a szuterén vagy pince, és a padlás egyes részei. Ez az agresszív gombafaj mikrotoxinokat választ ki, amelyek légzőszervi panaszokat okozhatnak. Spóráinak tartós belégzése akár vérzéseket is okozhat a felső légutakban. A méreganyagokkal való hosszú távú érintkezés következtében koncentrációs zavar, fényérzékenység, szorongás, hirtelen testsúlygyarapodás, memóriazavarok, izomgörcsök vagy a végtagok zsibbadása is kialakulhat. Leginkább legyengült immunrendszerű emberekre veszélyes. Nem minden fekete színű penészgomba mérgező, a veszélyes fajtáról jellegzetes szaga is árulkodik – olvasható a HáziPatika egy korábbi cikkében.

Mit tehetünk?

A penészgomba spórái a levegőben terjednek. Elkerülésükhöz legfontosabb a pára csökkentése: ezt megfelelő szellőztetéssel érhetjük el, és azzal, ha a falakat nem takarjuk le vagy fedjük be. A fa nyílászárók általában megfelelő szellőzést, lélegzést nyújtanak a lakás belterének. A párátlanító, páramentesítő berendezések akár napi több liter vizet is ki tudnak vonni a légtér levegőjéből, csökkentve ezzel a penészedés esélyét. A folyamatos temperáló fűtés is sokat segíthet, csökkentheti a páralecsapódással járó hőingadozást. 
Ha a penész már megjelent a falakon, fontos a mielőbbi eltávolítása, hogy elkerüljük a megbetegítő hatását. Szakemberek szerint száraz dörzsöléssel elősegítjük a terjedését, ezért vizesen töröljük le. A második lépés a speciális szerrel történő fertőtlenítés, majd célszerű gombaölő és -gátló festékkel csírájában elfojtani a terjeszkedését. Kültérre is célszerű olyan vakolatot vagy falfestéket használni, amely véd a penészesedéstől és az algáktól is.
Szerző
Témák
penész

Veszélyeket hordoz a közeledő hidegfront és az óraállítás egybeesése

Publikálás dátuma
2019.10.24. 14:03

Fotó: CHASSENET / AFP
Különösen szerencsétlen véletlen, hogy a húszfokos lehűlés és az óraátállítás hatásai egyszerre érik a szervezetet. Veszélyes napokra figyelmeztetett a meteogyógyász: megnő az infarktus és a stroke, de a közlekedési balesetek bekövetkezésének esélye is.
Tartósan elhúzódott a rendkívül meleg időszak, több mint három hete jelentősen eltér az időjárás az ilyenkor megszokottól. Kimaradt a jellemzően fokozatos, de eléggé gyors lehűlés időszaka. A hét elején érkező hidegfront valójában csak az ilyenkor normális hőmérsékleti értékeket hozza el, de az elhúzódó meleg miatt roppant nagy, közel húszfokos lehűlés várható, ami szinte mindenkit megterhel – mondta Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Népszavának
Már egy „rendes” hidegfront is sokakat megvisel, de ez, a totális évszakváltással felérő változás ráadásul olyan szerencsétlenül érkezik, hogy egybeesik az óraátállítással, illetve annak elhúzódó hatásaival is. Ez ugyan vasárnap hajnali művelet, a következményeivel azonban hétfőtől, a hétköznapi rutin elindulásakor szembesülünk. Az érzékenyebb emberek akár hét-tíz napig is szenvedhetnek. A két hatás valószínűleg összegződik is, mert az óraállítás is azokat viseli meg jobban, akik az időjárás változásaira érzékenyebbek. 
„Mivel az emberek nagyobb része érzékeny a változásokra, a többségünknél a szokásosnál is nehezebben indul majd a következő hét.”

A változások leginkább a keringési rendszert terhelik meg, jelentősen megnő az infarktus, a stroke kialakulásának esélye. Nagyon oda kell figyelni a szívbetegekre, idős emberekre, a veszélyeztetettekre, hogy rosszullét esetén azonnal tudjunk reagálni – hívta fel a figyelmet Pintér Ferenc. A meteogyógyász hozzátette, jelentősen megemelkedik a baleseti veszélyhelyzetek esélye is, fontos, hogy mindenki fokozottan figyeljen magára és a többi közlekedőre is.
Kifejezetten veszélyes időszak lesz ez a pár nap

– hangsúlyozta a szakember.

Jellemzőek lesznek a klasszikus „frontos” tünetek, általános lesz a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, és sokakat kínozhatnak ízületi problémák, de emésztési zavarok és görcsös panaszok formájában is megnyilvánulhat az egész szervezetet, és így az életünket megbolygató, nagy és összetett változás. Mivel mindenki más, különböző tüneteket okozhat az időjárás változása, ezért érdemes meteogyógyásszal kivizsgáltatni és kezelni az egyéni érzékenységet – tanácsolta az igazgató. 
Kisgyerekeseknek és időseknek javasolt az órát nem egyszerre átállítani, hanem a hátralévő pár napban fokozatosan, kisebb lépésekben elkezdeni a folyamatot, mert ez könnyíti az alkalmazkodást.
Szerző
Frissítve: 2019.10.24. 14:04

Fülgyulladás is lehet a reflux jele

Publikálás dátuma
2019.10.23. 14:14
ear ache.
Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Sokan elhanyagolják a reflux kezelését, de az is gyakori, hogy az úgynevezett néma, azaz tünetmentes változatát nem ismerik fel időben.
Nyelőcső- és gyomorégés, szegycsont mögött jelentkező fájdalom, rossz, savanyú szájíz, kellemetlen lehelet, böfögés, hányinger – az ősszel sokaknál jelentkező reflux jellegzetes tünetei, amelyeknek oka, hogy a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ahol a nyálkahártyát irritálja.
A stresszes, rohanó, a rendszeres étkezésekre nem ügyelő életvitel nagymértékben szerepet játszik a tünetek megjelenésében. Ha nem többször kis adagokat, hanem egyszerre nagyobb mennyiségeket eszünk, ha az étkezéseink szénhidrátokban és zsírban gazdagok, ha esténként rendszeresen teli hassal fekszünk le, számíthatunk a gyomorégés megjelenésére – mondta Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
A túlsúly is növeli a kialakulásának kockázatát, a dohányzás vagy a túlzott alkohol fogyasztás pedig rontja a tüneteit. Az erős, fűszeres ételek, a koffein és a mentol is képes elernyeszteni a gyomor záróizmát, ezáltal elősegíti a savas gyomortartalom visszaáramlását. A paradicsom, a citrusfélék és a szénsavas üdítők pedig a gyomorsav termelése révén súlyosbítják a tüneteket. 
Sokszor a panaszok megjelenése összefügg valamilyen gyógyszer szedésével, például asztmaellenes szerek, vérnyomáscsökkentők és fájdalomcsillapító szerek is okozhatnak ilyen mellékhatást. A reflux hátterében egyéb betegségek is meghúzódhatnak. Jelentkezhet rekeszsérv mellett, de pszichés problémával (stressz, depressziós, szorongás) is összefügghet a kialakulása. Nagyon gyakran áll Helicobacter pylori fertőzés is a hátterében.

Légúti betegségeket is okozhat

A gyomorsav nemcsak a nyelőcsőben okoz elváltozásokat, de a garatba feljutva légzőszervi tüneteket is produkálhat. Nagyon gyakran ez áll a krónikus, száraz köhögés hátterében, de képes tartós orrmelléküreg-gyulladást és annak következtében akár orrpolipot is okozni. Tartós rekedtség, torokfájás, torokköszörülés hátterében is állhat a gyomorsav irritáló hatása, amely akár a garatból még a fülkürtbe is bekerülhet, középfülgyulladást okozva. Asztmás betegek esetében mindenképp fontos a reflux kezelésével is foglalkozni, hiszen két, egymást kölcsönösen provokáló betegségről van szó – hangsúlyozta a szakorvos.

Néma is lehet

 A betegség felismerését nehezíti, hogy nem mindig jelennek meg a tipikus tünetek. Néma reflux esetén gyomorégés, savas felböfögés helyett lehet a száraz köhögés vagy a torokban kialakult gombócérzés a tünete. Ezek, a visszatérő tünetek is csak akkor szűnnek meg, ha a kiváltó okot, a gyomorégést kezeljük – mondta a gasztroenterológus.
Szerző
Témák
reflux