Előfizetés

Orkán és árvíz Franciaországban, 140 ezer háztartás maradt áram nélkül

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.03. 15:39

Fotó: GAIZKA IROZ / AFP
A vasárnapi vihar az Atlanti-óceán partvidékén kezdte a pusztítást, onnan haladt aztán délnyugat felé.
Óránként több mint 160 kilométeres sebességgel érkezett vasárnapra virradóra Franciaországba az első nagy őszi vihar, amely az Atlanti-óceán partvidékén fákat csavart ki és utakat tett járhatatlanná, napközben 140 ezer háztartás maradt áram nélkül. Az ország délkeleti részére lecsapó Amelie vihart orkánerejű szél, erős esőzések és hirtelen áradások kísérték.
Cap Ferret-nél óránként 163 kilométeres erejű széllökéseket mértek, az Atlanti-óceán partjának mentén északabbra található Ré szigetén óránként 139 kilométeres, míg Bordeaux belvárosában óránként 121 kilométeres erejű volt a szél.
Landes megyében 47 ember mentettek ki egy kempingből, Mimizan településen a kaszinó teteje beomlott. A dél-franciaországi Marseille-től húsz kilométerre található Marignane településen három óra alatt 50 milliméternyi eső esett, két folyó kilépett a medréből, és elárasztotta a teljes várost. A környéken mintegy harminc autós szorult a gépkocsijába, őket a tűzoltóknak kellett kimenteniük.
A vihar napközben fokozatosan haladt az ország belseje felé és veszített az erejéből, de a délnyugati országrészben is 140 ezer háztartás áram nélkül maradt vasárnap. Személyi sérülés nem történt, a hatóságoknak elsősorban az utakra dőlt fák és a leszakadt vezetékek miatt kellett intézkedniük, számos mellékút járhatatlan volt vasárnap és a regionális vasúti vonalakon is szünetelt a közlekedés.

Spanyolországban halálos áldozatot is követelt a vihar

Az Amélie szombat éjszaka csapott le Spanyolország északi részére, majd vasárnap továbbvonult a Földközi-tenger partvidékére is, írja az Euronews. A 100 kilométeres széllel érkező vihar miatt
egy 37 éves nő életét vesztette Palma de Mallorcán; rádőlt egy pálmafa. A nő kislánya is megsérült.

Vasárnap reggel több családot is evakuáltak a nyugat-olaszországi Sesta Godano településről, miután a heves esőzések miatt a közeli Vara folyó megáradt. "A folyó eláraszotta az 566-os utat, és ezeket a házakat is. A saját biztonságuk érdekében evakuálják az embereket" - mondta a polgármester. Mintegy 60 embert vágott el a külvilágtól a san rémo-i San Pietróban, hogy a településhez vezető egyetlen út egy része beszakadt. Ráadásul csőtörés is keletkezett, így a háztartások egy része ivóvíz nélkül maradt.

Belgrádnak üzent Washington

G.M.
Publikálás dátuma
2019.11.03. 15:23
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Aggódik Washington amiatt, hogy Szerbia fegyvereket és haditechnikát vásárol Oroszországtól, és annak sem örül, hogy a legmodernebb orosz haditechnikát vonultatják fel a balkáni ország területén.
Matthew Palmer, az amerikai külügyminisztérium nyugat-balkáni különleges megbízottja az észak-macedóniai ELSAT televíziónak adott interjújában beszélt pénteken este az amerikai fenntartásokról. Az AFP hírügynökség által szemlézett interjúban az amerikai diplomata arra reagált, hogy október 24-én a Szláv Pajzs-2019 elnevezésű orosz-fehérorosz-szerb hadgyakorlaton, Szerbia területén megjelentek az S-400-as orosz légvédelmi ütegek és a Pancir-S típusú önjáró légvédelmi harci járművek is, amelyeket első alkalommal dobott be Moszkva külföldi hadgyakorlaton. Szerbia S-400-st nem vásárolt, de a Pancírokat már megrendelte Oroszországtól, ezt maga Aleksandar Vucic államfő is megerősítette a hadgyakorlat kapcsán újságíróknak. Vucic arról is beszélt, hogy országának nincs anyagi lehetősége ilyen rendszerek beszerzésére, egyetlen lehetőség az lenne, ha Oroszország használatba adná. Az amerikai különleges megbízott azonban a Szerbia elleni szankciók felújítását is kilátásba helyezte, amennyiben Belgrád nem lesz eléggé „körültekintő és óvatos” az orosz haditechnika kérdésében. Az amerikai különleges megbízott szombaton Koszovóba látogatott. Pristinában egyetemi hallgatóknak tartott előadásában arról beszélt, hogy Szerbia soha nem fog bejutni az Európai Unióba Koszovó elismerése nélkül. A szerb médiában kiemelt figyelmet kaptak szavai, mindenekelőtt azért, mert az Európai Unió soha nem szabta hivatalosan Szerbia csatlakozási feltételéül Koszovó elismerését, öt EU-tagállam (Spanyolország, Románia, Szlovákia, Görögország, Ciprus) pedig mindmáig nem ismerte el Koszovót. (Tény, hogy kimondatlanul ez mindig ott lebegett Szerbia feje fölött, tavaly februárban így nyilatkozott Pristinában Sigmar Gabriel akkori német külügyminiszter is.) Előadásában Matthew Palmer azt is hangsúlyozta, hogy Koszovó kérdését nem lehet kihagyni a balkáni helyzet hatékony és tartós megoldásából és hangsúlyozta, hogy “Koszovó és Szerbia viszonya” továbbra is stratégiai szempontból prioritást jelent az Egyesült Államok számára. Palmer ugyanakkor tárgyalásos megoldásra buzdított. „Koszovó megérdemli a NATO, az EU és az ENSZ tagságot is. Ez a jövőkép azonban csak a párbeszéd útján és után alakulhat ilyenné… ”, emelte ki Palmer. Hozzátette, Szerbiának is fel kell hagynia azzal a gyakorlattal, hogy lépten-nyomon Koszovó nemzetközi szervezetekben való felvétele ellen kampányol. Palmer ezen a héten Belgrádba is ellátogat.

Késes férfi támadt hongkongi tüntetőkre, leharapta egy tanácsos fülét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.03. 15:12

Fotó: VIVEK PRAKASH / AFP
Legalább négyen megsérültek, mire a Peking-párti késelőt leteperték a demonstrálók. A tömeget ezután feloszlatta a rendőrség.
Legalább négy ember megsérült, mikor egy Peking-párti férfi konyhakéssel támadt a hongkongi demokráciáért tüntető emberekre vasárnap, írja a BBC. A demonstráció helyszíne ezúttal a város egy bevásárlóközpontja volt, itt történt az incidens. A beszámolók szerint a támadó előbb - mandarin nyelven, a kínai rezsimet védelmébe véve - vitázni kezdett egy nővel, annak férjével és nővérével, majd kést rántott. Mindhármukat megsebesítette, továbbá a sérültek között van Andrew Chiu Ka-yin helyi tanácsos is, aki fülének egy darabját leharapta a férfi. A fényképek alapján négynél több sérült lehet.
A támadót a feldühödött tüntetők végül leteperték és összeverték - majd pedig nekik rontott a rendőrség. A Reuters azt írja, könnygázzal oszlatták fel a plázában békés élőláncnak indult demonstrációt.
Hongkongban öt hónapja folyamatosak a demonstrációk. A tüntetők több célja teljesült már, de eddig sem a Pekinghez lojális Carrie Lam kormányzó leváltását nem érték el, sem a kirívóan brutális rendőri fellépés kivizsgálása nem indult el, de a rendőrség által több alkalommal is tombolni hagyott, tüntetőket súlyosan bántalmazó fehér ruhás ismeretlenek kilétét sem igyekeznek felderíteni a hatóságok.