Előfizetés

Még több terhet ró a kórházakra Kásler ajándéka

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.11.07. 06:00

Fotó: Bartos Gyula / kormany.hu
Totális kontrollt és egyebek mellett a casco önrészét is vállalniuk kell az e-autóhoz állami segítséggel hozzájutó kórházaknak – tudta meg a Népszava.
Alig egy hete számoltunk be arról, hogy meglepetésként kaptak a kórházak több száz elektromos autót, ám még meg sem érkeztek, máris kiderült, fizetniük kell azokért. Bár az autók megvásárlását bejelentő miniszteri sajtóeseményen arról beszéltek, hogy a kormány 3 milliárd forintos támogatásából vásárolták meg a 249 elektromos Volkswagen Golfot, a kórházak mégis arról kaptak levelet, hogy havi mintegy nettó 54 ezer forintos használati díjat kell fizetniük a gépkocsikért. Az összeget negyedévente a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) számlájára kell utalniuk, és még e pénzügyi tranzakció költsége is az intézményeket terheli. A használati díjért cserébe a KEF gépjármű felelősség- és Casco biztosítást köt, és vállalja a káresemények ügyintézést, a szezonális gumicserét, valamint az abroncsok tárolását is. Intézik továbbá a karbantartást, a javítást, a szervizt, valamint asszisztencia szolgáltatást is biztosítanak. Az e-autókat a kórházaknak határozott időre, 60 hónapra és szigorú feltételekkel adták oda. A kocsit csak külön kiállított „állami gépkocsi vezetési engedély” birtokában vezetheti bárki, ezért az intézményvezetőknek meg kellett nevezniük azokat a munkatársaikat, akik használhatják az autót. Az okmányirodai vagy bírsággal kapcsolatos ügyintézésért a KEF 5 ezer forint plusz áfát számít fel. És a kórházat terheli a gépkocsi „birtoklásával” kapcsolatos valamennyi költség, ideértve a töltést, az autópálya, parkolás, behajtás, tárolási, illetve a gépjármű takarítás díját. A menetlevelet az autóba szerelt „elektronikus menetíró” személyre szólóan állítja ki. Minden sofőr egyedi kódot kap, amint beül a volán mögé, be kell írnia ezt az azonosítóját a műszerfalon található billentyűzeten. Az elektronikus menetíró berendezés a kóddal azonosítja a vezetőt, és kiállítja az útnyilvántartást az illető nevére. A potenciális sofőröknek e napokban kellett aláírniuk egy úgynevezett felelősségvállalási nyilatkozatot is, miszerint a saját hibás károkért, szabálysértésekért és egyéb bírságok megfizetését magukra vállalják. 

Csütörtökre is van némi jó hír, már ami az időjárást illeti

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.06. 22:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Még lesznek ugyan felhők, de az esőtől elköszönhetünk.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta időjárás-előrejelzését az ország területére csütörtök estig. Szerda estétől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, záporeső. Csütörtökön azonban ismét fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, a legtöbb napsütés az ország déli felében valószínű. A csapadékzóna eközben északkelet felé vonul tovább, és késő délutánra, estére már mindenhol megszűnik az eső. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz. A szerdáról csütörtökre forduló legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 10 és 18 fok között várható, a tartósabban felhős tájakon lesz hűvösebb az idő.

Várhelyire nehéz napok várnak az EP-ben - itt a menetrend

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.11.06. 20:28

Fotó: Mario Salerno / Európai Parlament
A lapunk birtokába jutott feltételes ütemezés szerint november 14-ike után tarthatják a meghallgatásokat.
Nem kerül sor tárcacserére, Várhelyi Olivér magyar biztosjelölt megtarthatja a bővítési és szomszédságpolitikai tárcát — erősítette meg a Népszava kérdésére Ursula von der Leyen szóvivője azután, hogy a megválasztott bizottsági elnök a román kormány által szerdán jelölt Adina-Ioana Valeanra bízta a közlekedési portfóliót. Ezzel teljesülni látszik Orbán Viktor eredeti szándéka, bár a magyar EU-nagykövetből biztosjelöltté előlépett Várhelyire még nehéz órák és napok várnak az Európai Parlamentben. A képviselő-testület balliberális frakciói élesen bírálják, hogy a jogállamot veszélyeztető lépései miatt 7. cikkelyes eljárás alá vont magyar kormány választottja kérje számon a demokrácia és az emberi jogok betartását a csatlakozni vágyó, illetve a szomszédos országokon. Von der Leyen listájáról már csak a brit nemzetiségű tag hiányzik. Ha Boris Johnson kormányfő tartja magát az elhatározásához és nem küld jelöltet Brüsszelbe, akkor a tagállamok képviselőiből álló EU Tanácsnak kell eldöntenie, hogy enélkül is jóváhagyja-e a jelöléseket. Amennyiben a kormányközi döntéshozó testület nem határoz, akkor az Európai Parlamentre vár, hogy kimondja a végső szót: 27 taggal is megszavazza-e az új Európai Bizottságot. Ez azzal a kockázattal jár, hogy döntése megtámadható lesz az EU Bíróságán. A hatályos jogszabály szerint a biztosi testületnek annyi tagból kell állnia, ahány tagállama van az Európai Uniónak. Az Egyesült Királyság január 31-ikéig még tagja a közösségnek. Miután az EU Tanácsa formálisan jóváhagyta a biztosjelölteket, sor kerülhet európai parlamenti meghallgatásukra. Ennek első lépéseként az EP jogi bizottsága (JURI) megvizsgálja a vagyonbevallásukat és megállapítja, hogy fennáll-e bármilyen pénzügyi összeférhetetlenség. A tervek szerint a JURI november 12-ikén, szükség esetén 13-14-ikén értékeli a három már megnevezett jelöltet. A lapunk birtokába került feltételes menetrend szerint a meghallgatásukra november 14-ikén, illetve azt követően kerülhet sor a parlamenti szakbizottságokban. Várhelyi Olivért az EP külügyi bizottsága fogja kikérdezni. A bizottsági elnökök testülete november 19-ikén értékelné a meghallgatások eredményét, a házbizottság pedig 21-ikén hozna döntést az eljárás befejezéséről, feltéve, hogy nem kell pótmeghallgatásokat rendezni. Ha sikerül tartani a szoros menetrendet, akkor az EP plenáris ülése november 27-ikén szavazna az Európai Bizottságról, amely december 1-jén lépne hivatalba.