Előfizetés

Titokban felszentelték és megáldották szerdán a Puskás Arénát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 11:55

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Az stadion hivatalos oldala helyett a Hit Gyülekezetét vezető Németh Sándor posztolt csak az eseményről.
A 150 milliárdból felhúzott budapesti Puskás Aréna közösségi oldala egy szóval sem említette, így a világnak a Hit Gyülekezetének vezető lelkészétől, Németh Sándortól kellett megtudnia:
szerdán öt egyház képviselői mondtak áldást a hatalmas focipályára.

A "megszentelő és megáldó összejövetelről" közösségi oldalán számolt be a 2011-ben a kormány által történelmi egyházként is elismert szervezet vezetője. Az eseményt Fürjes Balázs kormánybiztos nyitotta meg, és részt vett azon Soltész Miklós államtitkár is, írta Németh. A római katolikus egyház képviselője szentelte fel az Arénát.
Hivatalosan az Uruguay elleni november 15-i barátságos meccsel avatják fel az új nemzeti stadiont, azonban nagy titokban már megvolt ott az első meccs, amelyre a Népszava is bejutott: a műtárgy építői és kivitelezői családtagjaik előtt játszottak,

David Cornstein: "korábban fogalmam sem volt, mit csinál egy nagykövet"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 11:42

Fotó: Népszava
Segít Washingtonban, ha ezt kérik tőle, de csak ha mindkét félnek előnyös. Orbánt már 2013 óta ismeri. A szabadságjogokért nem dolga felemelni a szavát.
"Mivel korábban fogalmam sem volt, mit csinál egy nagykövet, megpróbálták megtanítani" - nyilatkozta a HVG-nek David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete arról, amikor kérésére 80 életévében megkapta a tisztséget. Egész életében üzletember volt, de mint mondta, biztos volt abban, hogy eddig bármit csinált, a nagyköveti munka izgalmasabb lesz. Részben ezért is akarta ezt - hogy részese lehessen az "izgalmas" közép-európai folyamatoknak. Mégis, mint fogalmazott, "első helyen a családi örökségem miatt szerettem volna Magyarországra jönni. Másodsorban, amikor 2013-ban itt voltam, kávéztam egyet Orbán Viktorral, akit megismertem". Magánélete után a kétoldalú kapcsolatok kerültek sorra, ezekről a nagykövet úgy nyilatkozott:
"úgy gondoltam, és Donald Trump elnök is úgy érezte, hogy párbeszédet kell kezdeményezni, hogy annak révén felépítsük a kapcsolatot. Aztán felépül a bizalom, amelynek révén jöhetnek a mindkét fél számára fontos eredmények".

Elutasítja azt, amivel több neves amerikai lap is vádolta már, mi szerint sokkal inkább Orbánt képviseli hazájában, mint fordítottan. Ugyanakkor ezt is nyilatkozta az interjú során: "ha kapok egy telefont a magyar kormánytól, hogy segítsek Washingtonban, akkor, ha ez előnyös az USA és Magyarország számára egyaránt, megteszem, s ugyanezt mérlegelem, ha Washingtonból kapok egy hívást, hogy segítsek Budapesten". Arról, hogy más bírálói szerint szó nélkül elmegy a szabadságjogok magyarországi korlátozása mellett, azt mondta, egy nagykövetnek ez nem dolga.

Gázszivárgás miatt ürítettek ki egy hatszintes házat a budai Margit körúton

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.07. 10:24
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Eredetileg egy kigyulladt villanyórához riasztották a tűzoltókat, ám kiderült, ennél jóval nagyobb a baj.
Gázszivárgás miatt kiürített egy budapesti, Margit körúti társasházat a katasztrófavédelem csütörtök délelőtt – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A hatszintes társasház 31 lakásából 16 embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát a szivárgás megszüntetéséig.
Eredetileg egy kigyulladt villanyórához riasztották a tűzoltókat, ám kiderült, hogy szivárog a gáz az épületben. A gázszolgáltató szakemberei már megszüntették a szivárgást.