Előfizetés

Orvoshiány: már az időpontkéréshez is időpont kell

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.08. 20:56
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Sok budapesti szakrendelőben már januári ultrahang-vizsgálatra is csak november második felében lehet időpontot foglalni.
Már csak jövőre adnak ultrahang időpontot sok budapesti szakrendelőben, derült ki az RTL Híradóból pénteken. Ráadásul több helyen először nem is vizsgálati időpontot adnak, hanem csak azt mondják meg, mikor lehet majd ilyet kérni. Így például a XV. kerületben csak november 18-a után lehet majd vizsgálatról egyeztetni, és akkor is csak januári időpontok kerülhetnek majd szóba. Az újbudai Szent Kristóf Szakrendelőben azonban egyáltalán nem tudnak időpontot adni,
az orvoshiány miatt a betegeket csak várólistára tudják felvenni.

Augusztus elején számolt be először az RTL Híradó arról, hogy fél évet kell várni a szakrendelőben ultrahang-vizsgálatra. Akkor a Híradónak azt ígérte a budapesti kormányhivatal, hogy soron kívül intézkednek, ám ha ez meg is történt, nem hozott változást.
Az átlagos 18 napról 28 napra nőttek a várólisták a Járóbeteg Szakellátási Szövetség szerint.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt írták, jövőre elkészül egy nyilvántartási rendszer, amivel csökkenhetnek a várólisták a szakrendelőkben.

Sűrű köd miatt adott ki vészjelzést a meteorológiai szolgálat

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.08. 19:40
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ország nagy részén tartósan pár száz méteresre csökken szombaton a látótávolság.
A Kárpát-medencét nyugat felől hullámzó frontzóna éri el, mozgalmas marad időjárásunk. Péntek éjszaka az Alföldön felszakadozik, csökken a felhőzet, ezért párásság, köd képződik. Szombaton napközben az Alföldön is növekszik a felhőzet, a pára, köd megszűnése után a Duna-Tisza közén néhány, a Tiszántúlon még több órára kisüt a nap. A Tiszántúl kivételével több helyen fordulhat elő eső. A déli, délkeleti, majd szombaton az északira forduló szél többfelé megélénkül.
Több megyére és a fővárosra ismét figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós, sűrű köd veszélye miatt. Bár szombat délelőttig mindenütt fokozatosan megszűnik a köd, addig veszélyjelzésük szerint pár száz méteres lehet a látótávolságra kell készülni:
  • Budapesten;
  • Pest,
  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád,
  • Fejér,
  • Hajdú-Bihar,
  • Jász-Nagykun-Szolnok és
  • Tolna megyében.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 10 és 17 fok között várható, sőt a Tiszántúlon 18, 20 fok is előfordul.

Télire vált a Magyar Közút

Vasárnaptól téli üzemmódban dolgozik a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az enyhe őszi idő ellenére is 19 megyei igazgatóságon, 94 mérnökségen és a központi irányításban is 0-24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek. A téli hónapokban elsődleges feladatuk a hó eltakarítása, a síkosságmentesítés és az ideiglenes kátyúzás. A télies időjárás beálltával mintegy négyezren dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban az utak üzemeltetésén. Csaknem ezer munkagépet állítanak üzembe, országszerte rendelkezésre áll összesen mintegy 180 ezer tonna útszórósó és más érdesítő anyag. Több mint félezer kilométernyi útszakaszon, ahol nagyobb a hófúvások valószínűsége, hófogórácsokat és hálókat helyeznek ki, további 400 kilométeren pedig hófogó erdősávok védik a közúthálózatot - áll a közleményben.

Helyreigazítás

A nepszava.hu weboldalon október 6-án megjelent „Ingatlanpanama Erzsébetvárosban” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Benedek Zsolt, a VII. kerület Fidesz-KDNP-s képviselője megvett egy 230 négyzetméteres tetőteres lakást csekély 27 millióért és nem közölte az engedélyt kiadó bizottsági tagokkal, hogy ő él az ingatlanban. Az igazság ezzel szemben az, hogy Benedek Zsolt nem vett lakást 27 millióért és a bizottságot ennek kapcsán nem tévesztette és nem is téveszthette meg annak elhallgatásával, hogy a hivatkozott ingatlanban élne.