Előfizetés

Aggasztó a légszennyezés mértéke

M. I.
Publikálás dátuma
2019.11.10. 20:08
Illusztráció
Fotó: Liang jie / AFP
Rég látott mértékben nőtt a világ CO2-kibocsátása tavaly.
Míg tavaly 2 százalékkal nőtt a világgazdaság szén-dioxid-kibocsátása, a fejlődéssel együtt számított szén-dioxid-függőségi mutató 1,6 százalékos csökkenést mutatott – derül ki a PwC nevű tanácsadó összegzéséből. A 2 százalékos ugrás 2011 óta a legmagasabb. Miközben a világgazdaság hatékonysága javul, az 1,6 százalékos csökkenés szintén kedvezőtlen változás az azt megelőző négy év mérsékelt előrelépéseihez képest – szögezik le. A 2015-ös párizsi klímamegállapodás ugyanis az értéket évi 3,3 százalékban húzta meg. Ma már viszont ahhoz, hogy a felmelegedés mértékét 2 Celsius-fok alatt tartsuk, 2100-ig minden egyes évben világszinten 7,5 százalékra lenne szükség. Másfél fokkal magasabb hőfokon pedig évi 11,3 százalékos mérsékléssel lehetne megállni. Bár a világ megújulóenergia-hasznosítása 2010 óta nem látott mértékben, 7,2 százalékkal nőtt, az eljárás az össztermelésnek még mindig csak 12 százalékát teszi ki. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságok közül tavaly a németek teljesítettek a legjobban, 6,5 százalékkal mérsékelve a szén-dioxid-függőségi mutatót. Az országban csökkent a szén-, olaj- és földgázfogyasztás, ellenben 8,7 százalékkal nőtt a nap- és szélenergia hasznosítása. Bár az Egyesült Királyság előrehaladása lassult, mutatóit tekintve a 20 legfejlettebb gazdaság sorában még mindig élen áll - jegyzik meg. Az olyan iparosodó gazdaságokban, mint például Kínában, Indiában vagy Indonéziában, az energiafogyasztás – főképp az építő- és acélipar miatt - tavaly 2,9 százalékkal ugrott. A fűtéshez és hűtéshez felhasznált áram és gáz iránti igényt az egyre szélsőségesebb időjárás is élénkíti. A vállalatoknak át kell hidalniuk a szélsőséges időjárás hatásai, valamint a zavartalan üzletvitel iránti igény között tátongó szakadékot – hívja fel a figyelmet Mészáros Balázs, a PwC magyarországi cégtársa, illetve közép- és kelet-európai vállalati felelősségi vezetője. A szakértő a lehetséges megoldások között említi a tiszta, szétszórt energiatermelést, az elektromos közlekedést és a mezőgazdasági újításokat. Az Egyesült Királyság, Franciaország, Kanada és Írország által meghirdetett klímaveszélyhelyzet hatásai ugyanakkor még nem látszanak.

A Brexitet kísérő „bénultság” miatt negatívra rontotta a brit kilátásokat a Moody's

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.09. 10:21

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Ugyanakkor a hitelminősítő bejelentette azt is, hogy megerősíti az elsőrendű, "Aa2" szintű brit szuverén besorolást.
Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia államadós-osztályzatának kilátását a Moody's Investors Service, mindenekelőtt a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatát kísérő szakpolitikai „bénultsággal” indokolva a lépést. A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette ugyanakkor azt is, hogy megerősíti az elsőrendű, "Aa2" szintű brit szuverén besorolást. A Moody's az osztályzati kilátás rontásának indoklásában kiemelte:
a Brexit-korszakot jellemző, növekvő szakpolitikai döntéshozatali tehetetlenség, sőt az időnkénti bénultság mutatja, hogy a brit intézményi keretrendszer hagyományosan kiemelkedő működőképessége és kiszámíthatósága milyen mértékben gyengült.

Az elmúlt hónapok parlamenti fejleményei feltárták, hogy a törvényalkotók, a szakpolitikai döntéshozók és az adminisztratív testületek képtelenek olyan konszenzusra jutni, amelyre a Brexit-folyamattal kapcsolatos, széles körben elfogadható hozzáállás megteremtéséhez szükség lenne – fogalmaz elemzésében a hitelminősítő. A Moody's szerint
a brit intézményi erősség eróziójának katalizátora a Brexit, és ez meglátszik egyebek mellett a kormányzati hatékonyság és a jogállamiság világbanki mérőszámainak kismértékű, mégis nagy jelentőségű gyengülésében.

A cég úgy véli, az intézményrendszer erősségének e hanyatlása strukturális jellegűnek tűnik, és valószínű, hogy a folyamat túlmutat a Brexiten, tekintettel a mélységes társadalmi és politikai megosztottságra. A Moody's szerint a költségvetés-politikai környezet romlását az adatok máris egyértelműen jelzik: az ország több évnyi költségvetési konszolidáció után is erősen eladósodott, a hazai össztermékhez (GDP) mért bruttó államadósság-ráta alig csökkent a 2015-ben mért 86,9 százalékos legutóbbi csúcsról, és valószínűtlen, hogy középtávon jelentősebben mérséklődne. A hitelminősítő közölte: alapeseti előrejelzése szerint a brit államadósság-ráta a következő 3-4 évben is 85 százalék körül lesz, de megvan a kockázata annak, hogy növekedésnek indul. A jelenlegi politikai klímában ugyanis
a Moody's nem lát érdemi nyomást adósságcsökkentő célú költségvetési politika meghonosítására, sőt inkább a kiadások növelését célzó nyomás erősödik.

Mindeközben egyelőre nem világos, hogy e kiadásnöveléseket milyen pótlólagos bevételekből lehetne finanszírozni, a politikailag elfogadható kiadáscsökkentésekre pedig csekély a mozgástér – áll a Moody's elemzésében. A hitelminősítő szerint e költségvetési kihívásokat jó eséllyel csak erősíti a vártnál gyengébb gazdasági növekedés. A Moody's hangsúlyozza, hogy a Brexitről döntő, 2016 júniusában tartott népszavazás óta a brit üzleti szektor beruházásai reálértéken 1 százalékot meghaladó mértékben visszaestek, jóllehet más fejlett gazdaságokban ugyanezen időszakban nőtt az üzleti beruházások értéke. A beruházási aktivitás annak ellenére is gyenge, hogy kedvezők a hitelkondíciók és korlátozott a kapacitástöbblet a brit gazdaságban – teszik hozzá. A cég szerint valószínűtlen, hogy ebben gyors fordulat történik, mivel nem valószínű az sem, hogy enyhül a Brexitből eredő bizonytalanság a kereskedelmi partnerekhez fűződő jövőbeni viszonyrendszerrel kapcsolatban. Az EU-hoz fűződő majdani kereskedelmi kapcsolatok feltételeiről ugyanis a feleknek nehéz és elhúzódó tárgyalásokat kell majd folytatniuk, még akkor is, ha Nagy-Britannia megállapodásos módon, rendezetten lép ki az Európai Unióból, és valószínűtlen az is, hogy az unión kívüli kereskedelmi partnerekkel könnyebb lesz a tárgyalási folyamat – hangsúlyozza elemzésében a Moody's. A hitelminősítő szerint mindez sérülékenyebbé teszi a brit gazdaságot a sokkhatásoktól.
Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings negatív figyelőlistán tartja az általa "AA" szintre sorolt brit államadós-osztályzatot.
A negatív figyelőlista a negatív kilátásnál erőteljesebben utal az osztályzat leminősítésének lehetőségére.

A Fitch a minap közölte, hogy fenntartja a negatív előjelű megfigyelést, mindenekelőtt a Brexit-bizonytalanságból eredő járulékos gazdasági károk miatt. A cég szintén kiemelte ezek között az üzleti beruházások zuhanását, idézve a Brit Iparszövetség (CBI) legutóbbi felmérését, amely szerint a brit feldolgozószektor beruházási hajlandósága a tíz évvel ezelőtti globális pénzügyi válság óta nem tapasztalt mélységbe süllyedt. A Fitch mindezek alapján
1,5 százalékról 1,2 százalékra rontotta a brit gazdaság jövő évi növekedésére adott előrejelzését.

Átalakul a Westend

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.09. 09:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az épület egyes részeit felújítják, új üzletek és szolgáltatások is lesznek.
Jelentősen megújul az idén húszéves budapesti Westend bevásárlóközpont, az átalakulásra több millió eurót fordítanak – közölte a tulajdonos West End Magyarország Zrt. az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a bevásárlóközpontban jelenleg több mint 400 üzlet található, ennek több mint egyharmada kicserélődött az elmúlt három évben egy tudatos, új célcsoportokat célzó stratégia eredményeképpen. A következő három évben számos új üzlet és szolgáltatás, valamint további fejlesztések várják majd a látogatókat. Az épület egyes részeit felújítják, így a csaknem 50 éttermet és kávézót magában foglaló ételudvart is. Az átalakítás során maximálisan kihasználják a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket - jelezte a tulajdonos. A logó mellett megújul a tájékoztatórendszer is, ahol szintén a digitális felületeket helyezik előtérbe. A bevásárlóközpont a jövő év első felében bevezeti az egyszerű, papírpénzmentes parkolást. A pláza évente több mint 20 millió látogatót fogad. Az MTI kérdésére a West End Magyarország arról tájékoztatott, hogy az elmúlt három évben átlagosan 5 százalékkal nőtt a látogatószám. A társaság éves árbevétele meghaladja a 30 millió eurót.