Rendszeres sportolással nagyobb eséllyel élhető túl a mellrák

Publikálás dátuma
2019.11.13. 09:40

Fotó: Lino Mirgeler/dpa Picture-Alliance / AFP
Egy kutatás szerint a mellrákdiagnózis után elkezdett mozgás is segíti a túlélést.
Azok a nők, akik a mellrákdiagnózist követően legalább heti 150 percet sportolnak, nagyobb eséllyel élik túl a betegséget, mint azok, akik nem végeznek elegendő fizikai aktivitást - közölte kedden a heidelbergi Német Rákkutató Központ (DKFZ).
Ez a hatás független attól, milyen sokat sportoltak a nők a betegséget megelőzően. Eddig már számos tanulmány mutatott rá arra, hogy a mellrákdiagnózis előtt gyakorolt sport pozitívan hat a túlélési esélyekre. Ez elsősorban azon megbetegedések esetében érvényes, amelyek még a változókor előtt jelentkeznek. Kevéssé kutatott azonban az, hogy milyen hatása van a diagnózis utáni fizikai aktivitásnak.
A DKFZ tudósai 3813 olyan nő adatait elemezték, akik a változókor előtt betegedtek meg mellrákban. A szabadidőben végzett sport, például úszás, aerobik és a nordic walking elnevezésű gyaloglás gyakoriságát vizsgálták. A kutatás két fontos megfigyelést hozott: azoknál a nőknél, akik sem a betegség megállapítása előtt, sem utána nem sportoltak, nagyobb volt az elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik a diagnózis előtt és után is fizikailag aktívak voltak. Ráadásul előbbi csoportnál azok is nagyobb eséllyel élték túl a kórt, akik csak a diagnózis után kezdtek sportolni.
Szerző

39 másodpercenként meghal egy gyerek az „elfeledett globális járvány” miatt

Publikálás dátuma
2019.11.12. 15:37

Fotó: JOHN THYS / AFP
Gyógyítható és többnyire megelőzhető, tavaly mégis több mint 800 ezer csecsemő és kisgyerek halt tüdőgyulladásban a világon.
Az UNICEF, a Save The Children nemzetközi jótékonysági egyesület és négy másik egészségügyi szervezet által készített jelentés arra szólítja fel a kormányokat, hogy növeljék az oltóanyagok, az egészségügyi szolgáltatások és a gyógyszerek finanszírozását, hogy megelőzzék és kezeljék a betegséget.
„Megdöbbentő, hogy ez a megelőzhető, kezelhető és könnyen diagnosztizálható betegség még mindig az egyik leggyakoribb halálok a csecsemők és kisgyerekek körében”

– mondta Seth Berkley, a Globális Oltóanyag és Oltási Szövetség (GAVI) vezetője.

A tüdőgyulladás (pneumonia) a tüdő és a légzőrendszer betegsége, amelyet baktérium, vírus vagy gomba okozhat. A beteg levegőért küzd, miközben tüdejét genny és folyadék tölti meg. Megelőzhető oltással, kezelhető antibiotikumokkal, súlyos esetben oxigénnel, ezek azonban a szegényebb országokban korlátozottan állnak rendelkezésre.
Az elmúlt évben a tüdőgyulladásnak áldozatul esett gyerekek több mint fele Nigériában, Indiában, Pakisztánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Etiópiában halt meg, többségük két év alatti volt. „Több millió gyerek hal meg oltóanyag, antibiotikum és rutinszerű oxigénkezelés hiánya miatt.
Ez egy elfeledett globális járvány, amely sürgős nemzetközi cselekvést tesz szükségessé”

– mondta Kevin Watkins, a Save the Children elnöke.

A jelentés szerint a tüdőgyulladás az öt év alattiak 15 százalékánál végződik halállal, mégis a fertőző betegségek kutatására fordított támogatások csupán 3 százaléka kerül ehhez a területhez, jóval kevesebb, mint amennyi más kór, például a malária kutatására jut.
Szerző

WHO: Az alkotás és a műélvezet is gyógyíthat

Publikálás dátuma
2019.11.12. 12:12
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Az Egészségügyi Világszervezet megállapította, a kulturális és kreatív tevékenységek jótékony hatást gyakorolhatnak a testi, lelki egészségre. A tánc és az éneklés például javíthatja az emlékezetet.
A kulturális és kreatív tevékenység, mint amilyen a tánc, az éneklés, de akár  a múzeumlátogatás is, jótékony hatást gyakorolhat a testi és lelki egészségre. Demencia esetén például a tánc és az éneklés javíthatja a koncentrálást és az emlékezetet – állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodája.
Ez az első eset, hogy a WHO a művészeteknek az egészségre gyakorolt hatását kutatta, és a hétfőn Koppenhágában és Helsinkiben egy időben publikált jelentés, a Health Evidence Network (HEN) az eddigi legátfogóbb vizsgálata a témának. A vizsgált 900 publikáció összesen több mint 3000 kutatás eredményét tartalmazza.
"A műélvezet vagy a művészi alkotó tevékenység olyan ádáz betegségekre adhat választ, mint a cukorbetegség, az elhízás vagy az elmeállapot rendellenességei" - mondta Piroska Östlin, a WHO ideiglenes regionális igazgatója hétfőn Helsinkiben, ahol a koppenhágai központú szervezet honlapján közzétett jelentést egy rendezvényen is bemutatták.
"A művészetek képesek megoldást kínálni olyan problémákra, amelyeket a hagyományos orvosi gyakorlat képtelen kezelni"

- tette hozzá a magyar származású egészségügyi szakember.

 A WHO/Europe-jelentés szerint kimutatták, hogy a zenehallgatás segíthet kordában tartani a vércukorszintet átlagos vagy stresszes helyzetekben, cukorbetegekben és egészséges emberekben egyaránt. Ugyancsak bebizonyosodott, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei mesét mondanak elalvás előtt, hosszabb időt töltenek alvással éjszaka és jobban tudnak koncentrálni az iskolában nappal.
A zenehallgatás vagy a kézműves tevékenység hasznos lehet az egészségügyi intézményekben, és kiegészítheti vagy javíthatja a hagyományos orvosi kezelést, például csökkentheti a rákterápiák mellékhatásait, mint amilyen az aluszékonyság, az étvágytalanság, a légzési nehézség vagy a hányinger.
A csoportosan gyakorolt művészi tevékenységnek is jótékony hatása lehet, az iskolai színjátszócsoportok léte például csökkentheti az iskolán belüli egészségtelen versengést és a megfélemlítést (bullying).
Nagy-Britanniában az orvosi rendelőkben tett beteglátogatások csaknem egyharmada nem orvosi, hanem egyéb okokra, például a magányra vezethető vissza. Nagy-Britanniában az orvosok egy ideje már ajánlhatnak terápiaként kulturális tevékenységet, és a brit példát követte Svédország és Dánia is - hangzott el a finn fővárosban.
A helsinki bemutatón Hanna Kosonen finn egészségügyi miniszter bejelentette: hazája úgy döntött, hogy a jövőben az állami beruházások költségének 1 százalékát művészetekre kell költeni. 
A cél az, hogy a művészet a hétköznapok szerves részévé váljon

- mondta.

 A WHO/Europe jelentése öt kategóriában vizsgálta a művészetek egészségre gyakorolt hatását az előadóművészetekben (zene, tánc, éneklés, színház), a képzőművészetekben (kézművesség, formatervezés, festészet, fotó), az irodalomban (olvasás, írás, irodalmi fesztiválok látogatása), a kultúrában (múzeum-, koncert- és színházlátogatás) és az online művészetekben (animáció, digitális művészet).
Szerző