Bioritmus;Olaszország;gasztronómia;mediterrán étrend;

2019-11-18 09:12:46

A rizottókészítés titkai is kiderülnek az olasz gasztronómiai világhéten

A tudatos táplálkozás és az ízléskultúra a téma a 4. Olasz gasztronómiai világhéten, amelynek keretében kóstolókkal, szemináriumokkal, filmvetítésekkel és egyéb programokkal népszerűsítik az olasz konyhát hétfőtől Magyarországon is.

Ezekben a napokban a világ minden olasz nagykövetsége megrendezi a gasztronómiai programot, amely a biodiverzitás és a fenntartható mezőgazdaság témáit zászlajára tűző, 2015-ös Milánói Világkiállítás üzenetét viszi tovább – mondta Massimo Rustico, Olaszország magyarországi nagykövete szombaton, egy budapesti sajtótájékoztatón. A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet az úgynevezett mediterrán diéta előnyeire, hiszen az olasz étkezés kiválóan illeszkedik a mai kornak az egészséges táplálkozás melletti és a túlsúlyosság elleni küzdelméhez.

Ehhez természetesen fontosak a minőségi alapanyagok – jegyezte meg a nagykövet, hozzátéve: az idei világhéten 

A legfrissebb Michelin-kalauz 374 olasz éttermet díjazott csillaggal, közülük 11-et hárommal, ami mutatja az olasz gasztronómia magas minőségét.

A világhét idei magyarországi díszvendége Cristina Bowerman Michelin-csillagos séf, aki 2013-ban az év női séfje volt Olaszországban, ő a rizottó titkairól tart mesterkurzust, az ikonikus olasz ételt ezúttal valtellinai bresaolával (marhasonka), cetarai szardellával, pecorino sajttal és naranccsal ízesítve.

Cristina Bowerman elmondta, hogy Olaszországban 174-fajta rizst termesztenek, ezek közül mégis keveset ismer a világ. A minőségi olasz rizs mellett a rizottó másik titka, hogy nem egy receptről van szó, hanem egy sajátos technikáról – hangsúlyozta, hozzátéve: valódi rizottó csak frissen készülhet.

A világhéten kóstolóval egybekötött mesterkurzusokon mutatkozik be Budapesten három olasz vendéglátóipari iskola, megismertetve a látogatókat Puglia, Chianti és Lazio gasztronómiájával.