Lázár János;Horthy Miklós;Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete;

2019-11-18 15:30:51

Tragikus és gyalázatos, amit Lázár János tett – tiltakoznak a nácizmus üldözöttei

Megdöbbenést keltett, hogy a volt kancelláriaminiszter virágot vitt az általa „igaz magyar hazafiként” méltatott Horthy Miklós sírjára.

Történelmi és politikai tekintetben tragikus, kegyeleti szempontból pedig gyalázatos, hogy a Fidesz egyik vezető politikusa, Lázár János volt kancelláriaminiszter a hétvégén nyilvánosan méltatta Horthy Miklóst, virágot vitt az országot mély humanitárius és gazdasági katasztrófába taszító kormányzó sírjára – tiltakozott szerkesztőségünkhöz is eljuttatott állásfoglalásában a NÜB, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete. A közleményt Schiffer János, a szervezet elnöke jegyzi.

Lázár János azon megfogalmazása, miszerint Horthy Miklós „hős katona volt, igaz magyar hazafi, akire főhajtással kell emlékeznünk”, a NÜB szerint mélyen sérti annak a több százezernyi halottnak az emlékét, akik a Horthy-korszak végzetesen elhibázott politikája és vállalhatatlan világnézete miatt vesztették életüket.

Lázár kegyeletinek gondolt megnyilvánulása valójában azon magyar áldozatok emlékének meggyalázása, akiket a fehérterror során Horthy beleegyezésével meggyilkoltak; akiket a Horthy-rendszer alatt aláírt törvények származásuk miatt megfosztottak megélhetésüktől, majd életüktől; akiket a magyar határtól 1600 kilométerre lévő Don-kanyarba hajtottak a „magyar határ” megvédésére, és ott haltak meg Horthy parancsára; akik Horthy sodródó politizálása miatt bekövetkezett náci megszállása után vesztették életüket; vagy akiket az önmagát meggyőződéses antiszemitának tartó Horthy tudtával haláltáborokba deportáltak és megöltek.

A NÜB a Horthy-korszak áldozatainak és a holokauszt túlélőinek nevében óriási politikai felelőtlenségnek tartja, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere ilyen, és ehhez hasonló módszerekkel, különböző szoborállításokkal és pozitív gesztusokkal igyekszik tisztára mosni annak az embernek az emlékét, akinek a lelkén több százezer ártatlan – ellenálló, antifasiszta, zsidó, cigány – magyar ember halála szárad.

Félő, ha a Horthy-korszak legitimálása ilyen politikai elszántsággal folytatódik tovább a kormányzópártok részéről, akkor a magyar társadalomban újra felébred a tömeges antiszemitizmus rettenetes szörnye. A NÜB szerint mostani szégyenletes akciója miatt Lázár János személyes felelősséggel tartozik, ha ez megtörténik – zárul a közlemény.