Előfizetés

Csányi Sándor visszautasította Bige László róla szóló állításait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.23. 14:58
Csányi Sándor, az OTP vezére
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A valótlan tények közlése jogsértésnek számít - figyelmeztetett a Csányi álláspontját idéző OTP Bank.
Az OTP Bank Kommunikációs Osztálya és Csányi Sándor is sérelmezi, sőt visszautasítja a Bloomberg november 21-én megjelent cikkében szereplő állításokat. Az Indexnek megküldött közlemény szerint "az OTP Bank 2012. március 7-én a jogszabályoknak megfelelően közzétett tőzsdei közleményében tájékoztatta a közvéleményt, hogy jogerősen megnyerte a Nitrogénművek Zrt-vel szembeni, több mint 25 milliárd forint összegű kártérítési pert, amelyet a Nitrogénművek Zrt. indított az OTP Bank ellen."  A közlemény szerint a Nitrogénművektől nem kaptak felmentést a banktitok alól, így nem tudtak a Bloomberg idevágó megkeresésére reagálni. Azt írták ugyanakkor:
"Megerősítjük, hogy Csányi Sándor nem tervezte és jelenleg sem tervezi a Nitrogénművek Zrt., vagy bármelyik más, Bige-csoporthoz tartozó vállalkozás megvásárlását, nem véleményezi a Nitrogénművek Zrt. pénzügyi állapotát. A vállalatcsoport által nyilvánosságra hozott éves üzleti jelentések, pénzügyi beszámolók kellő információt szolgáltatnak mindenki számára ennek megítélésére. A fentiek ismeretében sajnálatos, hogy a Bloomberg hírügynökség nem teljes körűen járta körbe a szóban forgó témát, nem tárta fel tényszerűen a Bige-csoport pénzügyi, gazdasági, műszaki helyzetét, melynek hiánya miatt egy valótlan feltételezéseket tartalmazó cikket jelentetett meg. Szintén rendkívül sajnálatos, hogy a Bloomberg elmulasztotta tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy az OTP Bank kész lenne tájékoztatást adni a cikkben említett feltételezésekkel kapcsolatos valós tényekről, amennyiben a Nitrogénművek Zrt. ehhez hozzájárult volna. Csányi Sándor különösen sérelmezi, hogy a Bloomberg olyan hatósági eljárásokkal is összefüggésbe hozza, amelyeknek se okát se tartalmát nem ismeri, és azokra természetesen semmiféle ráhatása nem lehetett és nem is volt. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy mind a valótlan, mind a valótlan és egyben sértő tények állítása, mind azok híresztelése jogsértésnek minősül."

Hatalmi harcról, viszályról beszélt Bige

Az ügy előzménye, hogy Bige László végül kimondta, szerinte ki miatt szálltak rá a hatóságok, fenyegették börtönnel, és záratták be egy időre a szolnoki műtrágyagyárát. 
A műtrágyakirály szerint azért zúdult rá hatósági össztűz, mert korábban vitája volt a miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló Csányi Sándorral, és korrekt elszámoltatásra sem számíthat akkor, amikor a hatalom egy kézben összpontosul.

Bige erről a Bloombergnek beszélt. Az ország ötödik leggazdagabb embere az amerikai gazdasági portálnak azt mondta, az Orbán Viktorral szoros kapcsolatot ápoló Csányival fennálló, régre visszanyúló rivalizálása miatt akarták kicsavarni a cégét a kezéből
Bige cégét, a szolnoki Nitrogénműveket tavaly ősszel szállta meg több száz rendőr és a katasztrófavédelem munkatársai. A rendőrség akkor azt közölte: a hulladékgazdálkodási törvény megsértése és más bűncselekmények miatt nyomoznak.
A szolnoki gyárban a rendőrök 9-szer, a katasztrófavédők 12-szer voltak kint fél év alatt, az üzemet pedig egy időre be is záratták a hatóságok.

Bige érdekeltségeivel szemben több másik ügyben is vizsgálódni kezdtek - emlékeztet az Index. Az egyik leggazdagabb magyarnak számító Bige László május végén két napot őrizetben is töltött. Idén nyáron aztán újraindulhatott a gyár, a bíróság pedig októberben kimondta, hogy jogtalanul zárták be az üzemet, ami Bigének állítása szerint több milliárd dollár kárt okozott. 

A NAV is nyomoz a szegények sporttámogatását elszipkázó alapítvány után

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.23. 13:44

Fotó: Vajda József / Népszava
A szervezet csaknem félmilliárd forintos uniós támogatást vett fel vidéki sportnapokra, a rendezvényeket néha letudták egy gumilabda rugdosásával.
Költségvetési csalás gyanújával nyomoz a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány ügyében, de gyanúsítottakat még nem hallgattak ki – árulta el Polt Péter legfőbb ügyész a DK-s Vadai Ágnes kérdésére. Az alapítvány ügyeiről lapunk is riportban számolt be, ám a 444.hu  írt róluk elsőként: a szervezet 450 millió forintos uniós támogatást igényelt mélyszegénységben élőknek szervezett sportprogramokra, aztán nevetséges rendezvényekkel imitálta a projekt kivitelezését, sőt, közösségi oldalaikon korábban büszkén meg is osztották az ezekről készített (később törölt) fotókat, videókat. 
Kompetenciafejlesztésnek állították be például, hogy Szalaszend néhány lakója este, egy autó reflektorfénye mellett focizott a mezőn

Felsőgagyon pedig cigiző gyerekek kerülgették biciklivel az útra kitett marmonkannákat – de az alapítvány a hírportál  szerint nagyvonalúan saját sportnapként tüntette fel a tőlük függetlenül megrendezett komádi falunapot is. A programok alkalmanként egymillió forintba kerültek, legalábbis saját számításaik szerint. A történek miatt már az OLAF is vizsgálódik. Vadai Ágnes most azt szerette volna megtudni, hogy az ügyészség ingerküszöbét mikor éri el a több százmillió forint gyanús felhasználása.  Polt válaszából kiderült, hogy addig nem is lépnek, amíg nincs kihallgatás, az új Büntető törvénykönyv szerint ugyanis a nyomozás csak ezután kerül a vádhatóság felügyelete alá.

Hirtelen tízmilliárd forinttal lett gazdagabb egy magyar

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.23. 13:39

Fotó: Shutterstock
Nem, most nem Mészáros Lőrincről van szó.
Megdőlt minden korábbi hazai lottórekord, miután egy magyar játékos bruttó 30 millió eurót, több mint bruttó 10 milliárd forintot nyert az Eurojackpoton - közölte a Szerencsejáték Zrt. szombaton. A közlemény szerint a 47. játékhetén megtartott Eurojackpot sorsoláson a 3, 12, 24, 37, 38, és 3, 7-es számokat megjátszó szelvény tulajdonosa nyert, így ő a második, aki telitalálatot ért el az Eurojackpoton. A magyar nyertesen kívül egyébként további két játékos is eltalálta a jackpotot érő 5+2 számot - tették hozzá. Legutóbb 2017-ben volt telitalálatos szelvény, akkor bruttó 22,5 millió eurót, azaz majdnem 7 milliárd forintot nyert a magyar játékos.