Előfizetés

Hágai késes támadás: elfogták a feltételezett elkövetőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.30. 18:38

Fotó: AFP / ANP
A rendőrség közlése szerint a gyanúsítottnak nincs állandó otthona vagy szállása.
Elfogták a hágai késes támadás feltételezett elkövetőjét, egy 35 éves férfit – közölte szombat este a holland rendőrség. Az MTI összefoglalója szerint a Twitteren megjelent közleményéből arra lehet következtetni, hogy a feltételezett elkövető hajléktalan.
„A gyanúsítottnak nincs állandó otthona vagy szállása”

– fogalmazott a rendőrség.

A férfit Hága központjában fogták el, és a rendőrségen kihallgatják. Indítéka nem ismert, de a hatóságok semmit se zárnak ki.
A támadás péntek este történt ötszáz méterre a parlament épületétől, Hága belvárosának leglátogatottabb bevásárlóutcáján, amely zsúfolt volt a karácsonyi szezon kezdete, illetve a „fekete pénteki” bevásárlások miatt.  Sajtóértesülések szerint a támadásban egy 13 éves fiút és két 15 éves lány sebesült meg.

Az Északi-sarkvidéken tesztelte az orosz hadsereg az új hiperszonikus rakétát

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.30. 16:43

Fotó: MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP
Az olenyegorszi reptérről indított MiG-31K típusú vadászgépről lőtték ki a Vorkutától északkeletre fekvő arktiszi Pemboj gyakorlótéren lévő földi célpontra.
Sikeres kísérletet hajtott végre az orosz hadsereg az új, Kinzsal típusú hiperszonikus rakétájával az Oroszországhoz tartozó Északi-sarkvidéken, ahol még sosem tesztelték ezt a fegyvert – írta szombaton az TASZSZ hírügynökség hadiipari forrásokra hivatkozva. A kísérletet november közepén hajtották végre. A hiperszonikus rakétát az olenyegorszi reptérről indított MiG-31K típusú vadászgépről lőtték ki a Vorkutától északkeletre fekvő arktiszi Pemboj gyakorlótéren lévő földi célpontra. A rakéta elérte a hangsebesség tízszeresét. Az orosz hadseregnek jelenleg csak egy, Kinzsal-rendszerrel ellátott repülőszázada van, és a déli katonai körzetben teljesít szolgálatot. Sarkvidéken még sosem tesztelték ezt a rakétarendszert. A Kinzsal rakétarendszer kifejlesztéséről – amelyhez a MiG-31K hordozó repülőgép és maga a hiperszonikus rakéta tartozik – először a tavalyi márciusi évértékelő beszédében számolt be Vlagyimir Putyin orosz elnök. Két hónapra rá a május 9-i Győzelmi Napi díszszemlén be is mutattak egy MiG-re szerelt, kétezer kilométeres hatótávolságú Kinzsalt. A tavalyi márciusi évértékelőjében Putyin más új, egyedülálló fegyverek fejlesztéséről is említést tett, köztük az Avantgard hiperszonikus hadászati interkontinentális rakétarendszerről, egy nagysebességű, nukleáris robbanótöltet hordozására ugyancsak alkalmas víz alatti drónról, illetve nukleáris meghajtású, korlátlan hatótávolságú manőverező robotrepülőgépről. Azt mondta, hogy 2019-2020-ban állítják őket hadrendbe.

Ezreket tett hajléktalanná az albán földrengés, új törvényt hoznak a tragédia miatt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.30. 16:10

Fotó: Orhan Onur Gemici / Anadolu Agency
A halottak száma 50, a sérülteké mintegy 2000. A történtekben pedig komoly szerepe van a korrupciónak és az erőltetett építkezéseknek.
A katasztrófamentők befejezték a kutatást az albániai földrengés halálos áldozatai és esetleges túlélői után, a halottak száma 50, a sérülteké mintegy 2000 - jelentette be szombaton Tiranában Edi Rama miniszterelnök. A hozzávetőleges adatok alapján a fővárosban legalább 1465, a tengerparti Durresben pedig körülbelül 900 épület súlyosan megrongálódott a 6,4-es erősségű kedd hajnali földrengésben.
Legalább 4000 ember elvesztette az otthonát.

Az otthonukat elvesztők, illetve azok közül, akiknek a háza súlyosan megrongálódott, 2500 embert hazai szállodákban és egyéb, erre alkalmas helyeken, a többieket a szomszédos Koszovóban szállásolták el - tette hozzá a kormányfő. Már korábban ígéretet tett arra, hogy jövőre mindenki, aki elvesztette lakását, új otthonba költözhet.
A kormány pénzalapot is létrehozott az áldozatok hozzátartozóinak segélyezésére. Minden érintett család kap egymillió lek (2,7 millió forint) segélyt, de ebből az alapból finanszírozzák a megözvegyültek nyugdíj-kiegészítését és a gyerekek szociális ösztöndíját.
Az egészségügyi hatóságok közlése szerint a sérültek közül 41-et még kórházban ápolnak, egy nő kómában van.

Albániában a rohamléptékű építkezések és a korrupció miatt nagyon sok épület szabálytalanul épül fel, ami szakemberek szerint részben oka annak, hogy sok építmény nem állta ki a földrengés jelentette súlyos próbát. Emiatt az albán vezetés azt tervezi, hogy új törvényt alkot az építkezési normák betartására, és ebben akár 15 évi börtönbüntetéssel is sújthatók lesznek a szabályokat be nem tartó beruházók, tervezők és műszaki ellenőrök.