Jegy helyett kést mutatott az agresszív utas Kőbányán

Publikálás dátuma
2019.12.03. 13:27
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Talán használta volna is a pengét, de meghunyászkodott, amikor rájött, hogy az egész busz be van kamerázva.
A kőbányai rendőrök percek alatt elfogták azt a férfit, aki a gyanú szerint késsel megfenyegetett egy buszsofőrt – írja police.hu.
Az eset december 1-jén délután, Kőbánya alsó végállomásnál történt: három férfi szállt le a 217-es buszról, majd miután a buszsofőr szóvá tette, hogy jegy nélkül utaztak, egyikük visszalépett a járműre, és kirántott késsel fenyegette meg a fülkéjében ülő buszsofőrt. Az szólt neki, hogy a buszon kamera van, a figyelmeztetés pedig hatott is, a támadó gyorsan eldugta a pengét.
Az incidensről egy szemtanú értesítette a rendőröket, akik 10 perc alatt elfogták a gyanúsítottat, vagyis a 19 éves budapesti K. Lászlót. A férfit a X. kerületi kapitányságra vitték, és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett gyanújával hallgatták ki. Ezután őrizetbe került, de a rendőrség kérésére bírósági jóváhagyással hamarosan le is tartóztathatják. 
Szerző

A szakértő szerint bekapcsolt öv nélkül, kezében mobilt tartva száguldott M. Richárd

Publikálás dátuma
2019.12.03. 12:49
M. Richárd a 2019 január 25-i tárgyalási napon
Fotó: Népszava
Erre a férfi által készített mobilfelvételből lehet következteni, a kigyúrt vádlott ugyanis videózta magát vezetés közben.
Elkészült a kiegészített műszaki szakértői vélemény, amely szerint M. Richárd a kezében tartotta a telefont és a biztonsági övét sem használta néhány másodperccel azelőtt, hogy iszonyatos tempóban egy kanyarodó Citroënnek csapódott a Dózsa György úton -írja az Index. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden folytatódott a Dózsa György úti baleset néven ismert ügy.  A portál emlékeztet rá, hogy az előző tárgyaláson vetítették le a videót, amit M. Richárd másodpercekkel az ütközés előtt mobiljával készített. A férfi  állította, hogy a telefon egy pohártartóba volt beállítva, a videót pedig akkori párjának szánta, akinek egyébként a Mercedest is ajándékba vette. Azért, hogy ezeket a kérdéseket tisztázzák, a bíróság a szakértői vélemény kiegészítését kérte.  
A szakértő a negyedik másodperctől vizsgálta a felvételt, és megállapította, hogy M. Richárd a Dózsa György útra való kanyarodás után kezdett gyorsulni, és volt olyan pont, ahol a Mercedes 53 km/órás és 140 km/órás sebességekkel haladt. A felvételekből egyértelműen kiderült, hogy
a sofőr jobb kezében tartotta a mobilt, melynek látószöge folyamatosan változott.

A rövid videó bizonyos képkockáján ugyanis látszik, hogy az ütközés pillanatában M. Richárd „úgy tart ellent, hogy a kormányhoz nyúl, és a telefon a műszerfal felé fordul“. A felvételen hallható pittyegő hang a szakértő szerint pedig arra utal, hogy a férfi nem használta a biztonsági övet. A vád szerint a Mercedes sofőrje jogosítvány nélkül,  a megengedett 50 km/órás sebességet jelentősen túllépve, 130 km/órás sebességgel haladt a Dózsa György úton a Kassák Lajos utcai kereszteződés irányába. 
A Vágány utca felől érkező Citroën – amelynek vezetője a harmadrendű vádlott – a lámpa zöld jelzése után a Dózsa György útról egy lendületes gyorsítással akart bekanyarodni balra, a Kassák Lajos utcába. A kanyar szabályos ívét viszont levágta, hogy mielőbb be tudja fejezni a manővert, és így ne akadályozza a szembejövőket. A nagy sebességgel közeledő Mercedest azonban nem vette észre, így nagy erővel csapódott neki a Citroënnek.
M. Richárd a baleset után a rendőröknek még azt mondta, hogy közvetlenül az ütközés előtt satuféket nyomott, ezt végül átgondolta, és a korábbi tárgyaláson már arról beszélt, hogy 
a baleset előtt gyorsított, hogy így kerülje el az ütközést, ezért is kezdett kitérni a másik autó elől a külső sáv felé.

A szakértői vélemény erre is kitért: a felvétel alapján megállapítható, hogy a videó kilencedik másodpercében a vádlott az ütközés előtt fél másodpercig fékezett. Tehát a felvétel alapján egyértelműen „cáfolható, hogy a baleset előtt gyorsított”. Koltai Zsuzsanna, M. Richárd védője szerint a kiegészített szakvélemény több ponton is aggályos, ezért új műszaki szakértő kirendelését indítványozták.
Nem tagadom azt, hogy gyorsan hajtottam, ez nem kétséges, nem az én feladatom megállapítani, mennyivel mentem. Azt viszont kategorikusan állítom, hogy a telefon nem volt a kezemben, a pohár tartóban volt. Bár nem vagyok szakértő,  de ha csikorgó hangot hall, akkor szerintem kellett volna lennie féknyomnak – mondta a keddi tárgyaláson M. Richárd.   
A férfi jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, vagyis Budapest területét nem hagyhatja el. A hírportál beszámolója szerint tárgyalás végén arra kérte a bírót, hogy ezt szüntesse meg, mert az ünnepek alatt meglátogatná vidéken élő, idős, beteg rokonait, de a bíróság az indítványt – az ügyésszel egyetértve – elutasította. Már csak azért is, mert a halálos baleset tárgyalása mellett több büntetőeljárás is folyamatban van ellene.
Szerző

Kisteherautó ütött el egy biciklist Szerepen

Publikálás dátuma
2019.12.03. 12:17
Illusztráció
Fotó: Shuttestock
A kerékpáros olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.
Elütött egy kerékpárost egy kisteherautó kedd reggel a Hajdú-Bihar megyei Szerep belterületén – írja a police.hu. A balesetben a biciklis olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. A rendőrök a helyszínelés idejére a szomszédos utcákba terelték a forgalmat. 
Szerző