Lassú és zöld dizájntérképre kerültek a kisgyerekes családok szórakozóhelyei

Publikálás dátuma
2019.12.03. 16:39

Fotó: bencesari photography / Sári Bence
Macis játszótér, fűszerbolt, gyógynövénykert és mesemúzeum is szerepel a Budapest gyerekkel elnevezésű térképen.
Többek között kreatív játszótér, fűszerbolt, belvárosi apró könyvesbolt és olyan családi programok, mint apás ringató, múzeumi foglalkozás, belvárosi gyerekjóga, papírszínház is szerepel a majdnem száz helyet tartalmazó Budapest gyerekkel elnevezésű térképen. A Babagúz turisztikai szolgáltató gondozásában megjelent, úgynevezett „slow&green”, azaz lassú és zöld szemlélettel készült, nyomtatott térkép olyan helyeket tartalmaz, amelyek egyszerű, lassú élményekkel gazdagítják a kisgyerekeseket. 
Az alkotók közleménye szerint az volt a céljuk, hogy esztétikus, kézbe fogható iránytűt adjanak a családoknak, amely a dombról legurulós helyektől kezdve, parkokon és természetes játszótereken keresztül művészeti intézményeket, közösségi helyeket, néhány kávézót, gyerekboltot, de klasszikus budapesti kedvenceket és most felfedezett titkos sarkokat is tartalmaz.
„A bevallottan szubjektív válogatás azokból, az elsősorban belvárosi vagy könnyen megközelíthető helyekből áll, amelyeket bátran ajánlunk a kisgyerekeseknek”

– mondta Nyári Fruzsina, a térkép megálmodója.

„A Budapest gyerekkel térkép fontos eszköz lehet a kisgyerekek első éveiben ahhoz, hogy környezetének megismerését Budapest válogatott, barátságos helyeivel kezdje. A térkép számunkra nemcsak egy kiadvány, hanem kiindulópont egy sokakat érintő párbeszédhez: mit kell és lehet tenni azért, hogy egy nagyváros családbarát, hívogató és élményeket nyújtó legyen” – idézik Babics Annát, a térkép kreatív tervezőjét. Fontos cél volt, hogy a térképen a macis játszótér, fűszerbolt, gyógynövénykert és mesemúzeum mellett minél több, könnyen felismerhető gyerekkori kedvenc (kukásautó, galamb, cica, papírhajó, dinó) is szerepeljen.
Az angol és magyar nyelven elérhető térképet első menetben 1000 példányban nyomják. A készítők minden eladott térkép árából 100 forintot a súlyosan beteg gyereket játékos nyelvtanulással segítő, Amigos a gyerekekért alapítványnak adnak. 
Szerző

Nem csak sportolókat kínozhat a teniszkönyök

Publikálás dátuma
2019.12.03. 14:14

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Bizonyos fizikai tevékenység is kiválthatja az erős, ráadásul gyakori kiújulásra képes karfájdalmat.
A középkorúaknál gyakran fordul elő az úgynevezett teniszkönyök, de a nevével ellentétben nem csak az ütős játékot űzőknél alakul ki. Náluk leggyakrabban a nem megfelelő technikájú, főleg fonákütés, amikor összehúzódnak az alkar izmai, idézi elő a fájdalmat. Ennek az az oka, hogy ha a hajlítóizmok a feszítőizmok kárára erősebbek, a tapadási pontnál, ahol az ín a csonthoz rögzül, úgynevezett mikrotraumák keletkeznek – mondta Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. 
A gyulladásos állapot később állandósulhat is, ennek következtében már a kisebb mozdulatok is fájdalmat okozhatnak. Kezdetben csak a könyök behajlítása okoz panaszt, de később, az izmok meggyengülése miatt már a csavaró, szorító mozdulatok, az írás és a tárgyak megragadása is nehéz lehet. Duzzanat is kialakulhat, és gyakori, hogy éjszaka sem múlik el a fájdalom. Ilyenkor muszáj pihentetni, hiszen minden mozdulat kínzó érzést okozhat. 
Mint megírtuk, a kar sokszor rendkívül erős fájdalmához teniszezni sem szükséges, bármilyen olyan fizikai megterhelés kiválthatja, amelynél szorítani, az alkarral csavarni kell. Sokszor nem hirtelen alakul ki, hanem fokozatosan fejlődik. Ilyenkor először a terheléskor jelentkezik enyhe fájdalom, ami aztán egyre erősödik, majd már nyugalomban is erősen érezhető.

Mit lehet tenni?

Segíthet a lágyrészbe adott hialuronsav injekció, amely a fájdalom forrásánál hat. A csont-ín találkozáshoz bevitt anyag az alkar feszítő izmainak eredésénél csökkenti a gyulladást, hozzájárul a gyulladt szövetek regenerációjához. Jó eredmény érhető el a szintén injekciókúraként alkalmazható orvosi kollagén-, illetve hosszabb távon a szúrással nem járó lökéshullám terápiával, amelyek egymással is kombinálhatók. Célszerű a rossz sporttechnikát kijavítani és megtanulni helyesen kivitelezni a mozdulatokat. Érdemes gyógytornász segítségét kérni, aki személyre szabott erősítő, nyújtó, feszítő gyakorlatot taníthat, amelyek megerősíthetik a meggyengült izmokat. Ha sem a pihentetés, sem a jegelés nem segít, vagy többször is kiújul a probléma, mindenképpen érdemes pontos diagnózisra épülő kezeléseket is igénybe venni – hangsúlyozta Páll Zoltán.  
Szerző
Frissítve: 2019.12.03. 14:41

Hiába van tél, nem minden allergiás lélegezhetett még fel

Publikálás dátuma
2019.12.02. 15:10

Fotó: Stephen Lux/Cultura Creative / AFP
Makacs orrdugulás, de ismétlődő arcüreggyulladások és orrpolip kialakulása esetén is gondolni kell a főleg ősztől tavaszig tüneteket okozó poratka allergiára.
A hidegebb időben a pollenallergiások fellélegezhetnek, de nem minden beteg könnyebbül meg, ugyanis a szezonális allergiák mellett léteznek olyanok is, amelyek egész évben tüneteket okoznak, ilyen a háziállat-, a penészgomba- vagy a poratka allergia is – mondta Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.
„A poratka allergia leginkább ősztől tavaszig jelent problémát. Ekkor töltjük a legtöbb időt zárt térben, így nagy koncentrációban lélegezzük be az allergént. A helyzet súlyosbodik, ha a fűtési szezonban a lakásban magas a páratartalom, a meleg, párás levegő ugyanis nagyon kedvez a poratkák elszaporodásához.”
A poratka allergia legjellemzőbb tünete a makacs orrdugulás. A légúti allergia miatt az orrnyálkahártya begyullad és ez okozza az orrdugulást. Kezelés nélkül a gátolt orrlégzés és a melléküregek nem megfelelő szellőzése miatt visszatérő arcüreggyulladás jelentkezhet. A tartósan gyulladt orrnyálkahártyán pedig idővel szőlőszemre emlékeztető kinövések jelennek meg, orrpolip alakul ki.”
Poratka allergia ellen antihisztamint és szteroid tartalmú orrspray-t ír fel a szakorvos. A tüneti kezelés mellett tartós megoldást az immunterápia nyújt. A minimum három évig tartó kezeléssel akár 12 évre is meg lehet szüntetni a poratka allergia tüneteit. Ha már kialakult az orrpolip, akkor műtétre is szükség lehet, de az allergia kezelését ekkor is folytatni kell – tette hozzá Augusztinovicz Monika.
Szerző
Témák
allergia