Honvédkórház;Péterfy Kórház;sürgősségi ellátás;

Akadozik a végtag törött sérültek ellátása Budapesten

A Honvéd kórház sürgősségije péntek óta nem fogad ilyen beteget. A mentőknek a Dél-Pesti Centrum kórház Merényi telephelye, a Szent János és a Péterfy baleseti központja között kell szétosztani a csúszós úton elesett sérülteket. A déli órákban már 13 mentőautó várakozott a baleseti intézetnél.

A fővárosban megint akadozik a végtagtöréses sérültek ellátása, ugyanis a Honvéd kórház sürgősségije péntek óta nem fogad ilyen beteget. A mentőknek így a másik három – a Dél-Pesti Centrum kórház Merényi telephelye, a Szent János és a Péterfy baleseti központja – között kell szétosztani a csúszós úton elesett sérülteket. Úgy tudjuk, a Péterfy baleseti központja előtt a déli órákban már 13 mentőautó várakozott arra, hogy átvegyék tőlük a sérülteket. A kocsik hosszas várakoztatása további fennakadásokkal járhat, hiszen a Közép-Magyarországi Régióban és a fővárosban amúgy is kevesebb mentő, mint amennyi segélykérés van.

Más forrásból úgy értesültünk, hogy a Honvédkórházban már a csütörtök 20 elmaradt műtéttel indult, és pénteken is lefújtak ennyi operációt, mert az igényjogosult betegek – például katonák, rendőrök, kormánytagok – ellátását nem mondhatták le. A műtétek torlódásának pedig az volt az oka, hogy nem volt elég szakember, például aneszteziológus a műtétekhez.

 

Lapunk kérdésére a Honvéd kórház azt válaszolta, hogy a súlyos betegeket továbbra is fogadják, csak a „II. progresszivitási szintű” páciensek fogadását függesztették fel legfeljebb péntek este nyolcig, mivel jelenleg is 19 súlyos sérült ellátása van folyamatban.

Megjegyezték: a kórházak közti feladatmegosztás fontos eszköz, és alapvető részét képezi az ellátásszervezésnek. A traumatológiai ellátásban részvevő kórházak együttműködése ezzel a szemlélettel folyamatos, és az OMSZ által tökéletesen koordinált. A Honvédkórház is rendszeresen helyt áll, amennyiben más egészségügyi intézménynél alakul ki hasonló, átmeneti fokozott terhelést előidéző helyzet.

Legutóbb csütörtökön, a Gyógyuló Egészségügy konferencián mondta Kásler miniszter, hogy a sürgősségi ellátással minden rendben. Mint fogalmazott: „senki nem hitte el, legalábbis a hozzáértőket leszámítva nagyon kevesen, hogy meg lehet szervezni a sürgősségi betegellátást.” Emlékezetes, erre a miniszteri beavatkozásra is azután került sor, amikor a sajtó hetek óta cikkezett a sürgősségi osztályokon, főként a Honvéd kórházban kialakult kaotikus helyzetről, a több órás betegvárakoztatásokról valamint arról, hogy orvosok mondtak fel a szervezetlenség, a rossz körülmények miatt. Múlt év őszén a baj már akkora volt, hogy Zacher Gábor az osztály vezetője le is mondott, miután többször is hiába jelezte a parancsnoknak, hogy se eszköze, se elég ember nincs az elvégzendő feladatokra. A humán miniszter ezt követően rendeletben újraszabályozta a sürgősségi osztályok működését, januárban élesedtek a szabályok. Azóta sok hír nem volt az osztályok működéséről, csak a miniszter számol be rendre arról, hogy minden rendben, a probléma megoldódott.