Kirúgták Gothár Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetemről

Publikálás dátuma
2019.12.09. 16:12
Gothár Péter
Fotó: Népszava
Az egyetem etikai bizottságának javaslatára Gothár Péter szerződését a mai nappal megszüntették.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem Etikai Bizottsága közleményt adott ki a Facebookon. Azt írják: "A bizottság 2019. december 8-i ülésén összegezte és lezárta a Gothár Péter elleni etikai eljárást, és egyöntetű döntést hozott, melynek értelmében Gothár Péter oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolja az SZFE vezetésének." A közlemény végén az áll:
"Upor László rektorhelyettes az Etikai Bizottság ajánlását elfogadta, Gothár Péter szerződését a mai nappal megszüntette."

Mint ismert, november 19-én robbant a Katona József Színházban egy szexuális zaklatással kapcsolatos ügy, aminek következtében Gothár Péter november 20-án lépett a nyilvánosság elé, és elismerte bűnösségét. Az üggyel kapcsolatban a kormány utólag kreált indokot arra, hogy kulturális vonatkozású törvényeket írjon át, többek között azért, hogy az önkormányzati fenntartású színházak feletti kormányzati hatalmat erősítse. Ebben a kommunikációs kampányban a kormány nekiesett a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetésének is, többek között azzal vádolva az oktatási intézményt, hogy elhallgatta az ügyet. Erre is reflektál most az egyetem etikai bizottságának közleménye. "Az egyetem vezetésének nem volt tudomása a nyilvánosságnál korábban Gothár Péter más intézményben megtörtént ügyéről, nem tudott továbbá semmilyen Gothár Péter által elkövetett etikai vétségről az egyetemen sem" - írják. Hozzáteszik: "Tanár és diák, rendező és színész viszonylatában (csakúgy, mint bármilyen más hierarchikus kapcsolatban) az alárendelt személyes méltóságát sértő bárminemű viselkedés teljességgel elfogadhatatlan, és nincs olyan művészi vagy pedagógiai cél, amely az ilyen határátlépéseket elfogadhatóvá tenné." A helyzet súlyosságára való tekintettel az etikai bizottság kiemeli:
"A jelenlegi helyzet zavart értelmezésekből, túlfűtött indulatteli megnyilvánulásokból összeálló megítélése miatt, feltétlenül javasoljuk a megértést segítő közösségi feldolgozást, szakértő vezette nagycsoportos beszélgetésekkel."

Az egyetem számára is tettek javaslatot, méghozzá azt, hogy a 2020-as februári szemeszterkezdéskor hirdessenek oktatóknak és hallgatóknak szóló, szemléletformáló, az egyetem etikai egységét és integritását erősítő kurzusokat. A közlemény így zárul: "Az ügyet ezzel lezártnak tekintjük, és szeretnénk a továbbiakban a jövő feladataira koncentrálni."
Szerző
Frissítve: 2019.12.09. 16:39

Utólag kreált indokot a Gothár-ügyből a kormány a kulturális törvény módosításához

Publikálás dátuma
2019.12.09. 15:53

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az Emmi is a szexuális zaklatási botránnyal magyarázza a magyarázhatatlant, de a Népszava birtokában lévő iratok szerint már a Gothár-ügy előtt megvolt a koncepció.
Az MTI adta ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményét, amelyben a tárca hosszan magyarázza a bizonyítványát, már ami az előadóművészeti-törvénnyel és az NKA-val kapcsolatos törvénymódosítást illeti. Azon felül, hogy a közlemény úgy fogalmaz, "kristálytiszta, kiszámítható" helyzetet és felelősségi viszonyokat teremt az Országgyűlés előtt lévő kulturális törvényjavaslat a színházak fenntartásában, kiemeli azt is, hogy az Emmi szerint "a Gothár-féle szexuális zaklatási ügy nem maradhat következmények nélkül". "Önmagában az is indokolttá teszi a felelősségi viszonyok tisztázását, hogy az elmúlt időszakban köztörvényes, nem pénzügyi jellegű visszaélések gyanúja merült fel állami és önkormányzati forrásokból is működő színházakban" - áll a közleményben. A Népszava birtokában azonban olyan iratok vannak, amelyek bizonyítják, hogy már a Gothár-ügy kirobbanása előtt készen állt a kulturális törvénymódosítási javaslat összefoglaló anyaga. Ez az iratanyag tartalmazza mindazt, ami később az első törvénymódosítási javaslat formájában nyilvánosságra került, és ami elsőként lapunkhoz jutott el. Mint ismert, hétfőn 18 órától tüntetés lesz a javaslatcsomag ellen.

Kirúgták Gothárt a Színművészetiről

Közleményben tudatta hétfőn a Színház- és Filmművészeti Egyetem, hogy lezárult az oktatási intézmény etikai bizottságának vizsgálata. Az eljárást követően az etikai bizottság azt javasolta az egyetem vezetésének, hogy szüntessék meg Gothár Péter egyetemi oktatói szerződését. Upor László rektorhelyettes az Etikai Bizottság ajánlását elfogadta, Gothár Péter szerződését a hétfői nappal megszüntette. További részleteket itt olvashat a filmrendező kirúgásával kapcsolatban.

Szerző
Frissítve: 2019.12.09. 16:44

Meghalt Kovács Sándor Iván, irodalomtörténész

Publikálás dátuma
2019.12.09. 14:43
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szabó Magda és Weöres Sándor egykori barátja 83 éves volt.
A hírről a gyászoló család számolt be a Facebookon, azt írták, a sokak által KSI-ként emlegetett irodalomtörténész vasárnap éjjel, szerettei körében halt meg. "Irodalomtörténeti munkássága fennmarad az utókornak, és reméljük, minél többekhez eljut. Földi maradványait a Farkasréti temetőben helyezzük majd örök nyugalomra, édesanyánk mellett. A temetés pontos időpontjáról értesítünk majd mindenkit" - áll a posztban.
Kovács Sándor Iván 1937. február 22-én született Esztáron. Tanított a JATE Irodalomtörténeti Intézetében, az ELTE BTK Régi Magyar Irodalomtörténeti Tanszékén, utóbbit tanszékvezetőként is igazgatta. Volt a Kortárs irodalmi folyóirat főszerkesztője, szerkesztette az Irodalomismeretet, ő alapította a Zrínyi-dolgozatokat és a Zrínyi-könyvtárat. 1985-től a Magyar Irodalomtörténeti Társaság főtitkára, majd 1990-től elnöke volt. Megkapta az irodalomtudomány doktora címet, a József Attila-díjat és a Déry Tibor-jutalmat is. Mély barátságot ápolt Weöres Sándor költővel, valamint Szabó Magda íróval.
Szerző