közpénz;Szijjártó Péter;gazdaságpolitika;multik;

Új rekord születhetett: munkahelyenként 20 milliót ajándékozott a kormány egy francia multinak

1,7 milliárd forint közpénzt kap oroszlányi bővítésére a Suez.

Mint általában, most is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be, hogy újabb közpénzeket ajándékozott a kormány egy arra nem különösebben rászoruló, hazánkban beruházást végző nagyvállalatnak. Ezúttal a francia Suez bővíti oroszlányi telephelyét 9,6 milliárd forintból, 85 új munkahelyet teremtve a víztisztító membránokat előállító gyárban - derül ki Szijjártó bejelentéséből. A miniszter közölte - írja az MTI -, hogy

a kormány az új munkahelyek és a magas hozzáadott értékű termelés miatt 1,7 milliárd forinttal támogatja a beruházást.

Az 1,7 milliárd munkahelyekre leosztva szokatlanul magas összegnek számít. 2014-ben még csak 4,57 millió volt az átlag, majd évekig 10 millió körül hullámzott. Idén aztán igazán belelendült a multik támogatásába az Orbán-kormány: például a rabszolgatörvény megszavazása, valamint a vendégmunkásoknak szánt szállók szintén bőséges támogatása mellett a munkahelyenként adományozott közpénz összege is felkúszott szeptemberre átlag 14,64 millió forintra. Akkor ráadásul arról is beszélt Szijjártó, hogy kikerül az egyedi kormánydöntésen alapuló beruházási támogatások (EKD) feltételei közül a munkahelyteremtés, miután belegondolt a kormány, hogy végül is csak 5 millió potenciális munkavállaló él az országban. Hogy most is új állások létrejöttére hivatkozva adták az 1,7 milliárdot, annak így nincs már gyakorlati jelentősége.

A Suez Water Technologies and Solutions világszerte csaknem 200 üzemet működtet, és 11 ezer munkavállalót foglalkoztat. Magyarországi vállalatuknál csaknem ezren dolgoznak. Az oroszlányi székhelyű Suez Water Technologies & Solutions Hungary Kft. 2017-ben 160 millió euró, 2018-ban 171 millió euró árbevételt ért el. Adózott eredménye tavaly előtt 25 millió euró, tavaly 18 millió euró volt.