A hétköznapokhoz képest karácsonykor zsírosabb, kalóriadúsabb ételekből ráadásul többet is eszünk. A hagyományos magyar karácsonyi ételek nem éppen kímélőek; a halászlé, a töltött káposzta, a bő zsiradékban sült rántott hal és krumpli, valamint a majonézes burgonya, különösen nagy mennyiségben fogyasztva emésztőrendszeri panaszokat: puffadást, hasi görcsöket, de akár hasmenést is okozhat – írta korábban a Rózsakert Medical Center blogja.
Nem feltétlenül kell azonban minden étkezésnél „pukkadásig” enni magunkat. A szakemberek szerint bármilyen és bármennyi étel is legyen az asztalon, a legfontosabb a mértékletesség. A kínálat végigevése helyett, ha többször keveset eszünk, akár mindent meg tudunk kóstolni. Javasolt lassan, a falatokat minél többször megrágva együnk, ami azért is jó, mert tovább élvezhetjük az ízeket.
Ha mi készítjük az ünnepi ételeket, amit lehet, próbáljunk zsírszegényebb változatban előállítani. A krumplisalátát majonéz helyett lehet például kefírrel, de akár ecettel és édesítővel is lehet készíteni, a sült burgonya pedig sütőben, sokféle fűszeres olajjal meglocsolva vagy akár csak simán, héjában sütve is legalább olyan finom. Még jobb, ha édesburgonyát sütünk vagy abból készítünk pürét. Az sem ördögtől való, ha a gesztenyés pulykát salátával tálaljuk, a halat pedig rántás helyett roston sütjük
Azt azonban a legtöbb dietetikus hangsúlyozza, az ünnepen egy kis „bűnözés” belefér, feltéve, ha ez nem folyamatosan, napokon keresztül és minden egyes étkezésen tart.