fagyhalál;MSZF;rászorulók;

2019-12-18 10:17:27

Az otthon hidege: harmincheten fagytak meg december közepéig

Decemberben átlagosan naponta egy ember halt meg fűtetlen lakásokban vagy az utcán - a Magyar Szociális Fórum összesítése szerint.

Újabb adatokat közölt a kihűléses halálesetekről a Magyar Szociális Fórum. Szerdai jelentésük szerint idén, december közepéig 37-en fagytak meg fűtetlen lakásokban, közterületen, és kórházba szállításukat követően. Mivel november végi összesítésükben még 22 hasonló halálesetről írtak, két hét alatt 15 újabb haláleset történhetett.

 A társadalmi szervezet szerint a tavalyihoz képest növekvő tendenciájú a rendkívüli kihűlés miatt bekövetkező elhalálozás – ráadásul arról számolnak be, hogy több rászoruló az MSZF-től kért támogatást a szociális tűzifa beszerzéséhez, mert az igénylőktől különböző okokra hivatkozva megtagadták a tüzelő kiszállítását.

Budapesten megteltek a hajléktalanszállók, és sokan kinn rekedtek, hely híján. A főváros parkjaiban, erdőiben, szigetein sok hajléktalan él sátrakban, barlangokban, zugokban.2018-ban 259-en fagytak meg – tudatta még december 5-én a szervezet, a Központi Statisztikai Hivatal jelentésére hivatkozva.