Készenléti Rendőrség;tűzszerészek;beszerzés;

2019-12-18 15:50:27

Bomba üzlet: darabonként 20 millióért vett tűzszerész ruhákat a rendőrség

Összesen közel 200 millió forintot költöttek a mázsás, saját hűtőrendszerrel ellátott szkafanderekre.

A bombák földjén élünk - gondolhatnánk a Készenléti Rendőrség új, az uniós közbeszerzési értesítőben közölt bevásárlása láttán: a dokumentumból kiderül, hogy a KR 194, 5 millió forintot költött 10 darab (és opcionálisan még plusz 1-1 darab) bombaruha beszerzésére.

A tenderben hipermodern EOD 10 tűzszerész szkafandereket és a EOD Tac 6 ruhákat rendeltek , sisakokkal együtt. Előbbi típust darabáron 19,83 millió forintért, utóbbit 11,91 millió forintért vették meg a tender egyetlen, egyben sikeres pályázójától, a honvédségi és rendőrségi beszerzésekben is nagypályás Milipol Zrt.-től.

A KR-nek nem is ez az első ilyen beszerzése, hiszen tavaly novemberben is beszereztek egy darab EOD 10-es, sisakkal ellátott szkafandert 18,96 millióért és két EOD Tac 6-ot 23,55 millióért - szintén a Milipoltól. Az újabb szerződésben néhány százezer forinttal többe kerültek a ruhák, ezt azonban magyarázhatja, hogy a nyertes pályázó korábban csak három éves jótállást vállalt az áruért, az új tenderben pedig ötévest.

Bomba nincs, de legalább felkészülnek rá

Ha minden, a szerződésben szereplő darabot megvesznek, akkor a KR tűzszerészei - a tavalyi beszerzéssel együtt - hamarosan már 15 szkafanderben pompázhatnak; ezek egyébként belső világítással, kommunikációs panellel és saját ventilációs rendszerrel ellátott szkafanderek, melyek egyenként egy mázsát is nyomhatnak, a mozgás mégis akadálytalan bennük.

Bár az utóbbi időben nem hallhattunk arról, hogy bárhol is pokolgépet találtak volna a magyar rendőrök – a világháborús aknákat a honvédség tűzszerészei kezelik – bombafronton mégis nagy a mozgolódás a készenlétiseknél: a Napi.hu kedden írta meg, hogy 220 millióért vennének egy bombaszállító konténert, a hirado.hu pedig  december 14-én számolt be róla, hogy tűzszerészeik új kiképző központot kaptak; mindez valóban bomba üzlet lehet a rendőrség által megbízott kivitelező és beszállító cégeknek.

A Népszava már korábban is beszámolt a rendőrségi részleg érdekesebb beszerzéseiről, köztük a 12 millióért beszerzett golyóálló leplekről - de vásároltak ők már huszárcsákót is, darabonként 119 ezer forintért.