Budaházy az Aurórában: a rendőrség elismerte, hogy hibázott

Publikálás dátuma
2019.12.19. 14:24

Fotó: Népszava
Ugyanakkor állítják, hogy nem késtek vagy 40 percet - de más is van a határozatban, amiért fellebbeznek ellene az érintettek.
A józsefvárosi rendőrkapitány részben helyt adott LMBTQ-szervezetek panaszának, írja honlapján a Magyar Helsinki Bizottság: Molnár Gábor alezredes elismerte, hogy beosztottjai
hibát követtek el, amikor nem ismerték fel, hogy Budaházy György és tucatnyi társa jogosulatlanul akadályozott meg egy zártkörű rendezvényt.

Az eset még szeptember végén történt, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Magyar LMBT Szövetség szervezett az Auróra nevű budapesti közösségi házba egy meghívásos alapú kulturális rendezvényt. Ám a kezdés előtt negyed órával megérkezett Budaházy György, a közismert homofób provokátor és mintegy tucatnyi szélsőjobboldali elvbarátja. A rendezvényt ellehetetlenítették, a jelenlévőket transzparensekkel és szavakkal is sértegették, kirekesztő és megalázó szlogeneket ismételgettek, valamint egy patkány tetemét dobták az egyik WC-be. A rendőrök 20 perc alatt értek ki, majd kizárólag az egyik vendéggel szemben léptek fel, aki joghurtot öntött Budaházyék transzparensére. A hatóság emberei addig nem is voltak hajlandók bemenni az Aurórába, amíg az alosztályvezető oda nem ért. Ő aztán bent tájékozódott, de nem látott okot arra, hogy közbe avatkozzék, noha a jogvédők szerint több jel is utalt bűncselekményre, szabálysértésre. A helyszíni parancsnok csak arra kérte a „feleket”, hogy „beszéljék meg egymással” a helyzetet. Ezzel elfogadta Budaházyéknak azt a magyarázatát, hogy az akciójuk szabályos gyülekezésnek számít. De egy pillanatig sem volt az.
A megfélemlített és ócsárolt jelenlévők, a Budapest Pride, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar LMBT Szövetség tagjai és az Aurórát üzemeltető Marom Klub Kft. szervezői a Magyar Helsinki Bizottság segítségével panaszt adtak be a VIII. kerületi Rendőrkapitányságra. Ebben született most elsőfokú határozat, ami egész pontosan ezt mondja ki: „a tényállás tisztázása során beszerzett adatokból téves jogi következtetést vontak le, illetve ebből következően téves jogi tájékoztatást adtak a bejelentőknek és a sértetteknek is, amikor nem ismerték fel, hogy a magánterületen jogosulatlanul demonstráló személyekkel szemben szabálysértés elkövetésének gyanúja merült fel, így ennek megfelelő további intézkedések megtétele lett volna indokolt”.
A rendőrség azt viszont már elutasította, hogy késedelmesen értek ki és nem haladéktalanul intézkedtek a homofób bajkeverőkkel szemben.

Bár a jelenlévők azt állítják, hogy a rendőrök csak 40 perccel a riasztást követően léptek be, és a tétlenkedésüknek köszönhetően Budaházyék 2 óra és 40 perc múlva hagyták el a a közösségi házat, amelyet miattuk be kellett zárni, a rendőrkapitány vizsgálata szerint a rendőrök rögtön intézkedni kezdtek. Ezen vizsgálat során azonban nem hallgatták meg a jelenlévőket, és kizárólag a rendőrök által készített jelentésekre támaszkodtak. A határozatnak ezt a részét az LMBTQ-szervezetek megfellebbezik a Magyar Helsinki Bizottság segítségével. A Helsinki szerint a fellebbezés már csak azért is fontos, mert
az utóbbi hónapokban több olyan homofób akció történt, amelyeknél a rendőrség nem járt el kellő eréllyel.

Emellett azt a rossz gyakorlatot követik, hogy a nyilvánvaló gyűlölet-bűncselekményeknél, még ha közösség tagja elleni erőszaknak erős jelei vannak, akkor is garázdaság vagy más kisebb súlyú bűncselekmények és szabálysértések miatt indítanak nyomozást.
Szerző

Boldog-ügy: a rendőrség állítólag már csak a "kilövési engedélyre" vár

Publikálás dátuma
2019.12.19. 13:26
Boldog István
Fotó: Népszava
A fideszes képviselő terhére vádalku keretében tett részletes vallomást egy polgármester a 168 Óra szerint.
Nagy Szilárd, a korábban fidszes kengyeli polgármester vádalkuja révén derült fény Boldog István fideszes országgyűlési képviselő bizalmi körének pályázati üzelmeire, amelynek büntetőügyét a kormánypárti honatya sem tudja majd megúszni - írja a 168 Óra. Az ügyhöz közelállók szerint Boldog sorsa meg van pecsételve. A lapnak egy nyomozó úgy fogalmazott:
"körbekerítettük, már csak a kilövési parancsra várunk".

A lap úgy fogalmaz, Boldog bemártásával Nagy megúszta eddigi sikkasztási ügyeit egy felfüggesztettel. Amikor a 168 Óra arra kereste a választ, hogy mi lehet a két politikus hosszabb ideje húzódó viszályának hátterében, a megkérdezett, nevük elhallgatását kérő térségi polgármesterek csak annyit mondtak: két dudás nem fér meg egy csárdában. A lap mégis arra jutott, a konfliktus forrása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programokban (TOP) keresendő, amelyeken keresztül Boldog egy "hűbéri" rendszert alakított ki, azonban a kengyeli polgármester "saját útját és bizniszeit szerette volna járni". Nagy viszont ezt közösségi oldalán cáfolta: "az történt, hogy nyílt lapokkal játszottam előtte és nem bírta elviselni, ha valakinek önálló gondolatai is vannak a fejlesztésekkel kapcsolatban" - fogalmazott. A részleteket az ügyészséggel kötött egyezsége miatt nem fejtette ki.
Nagy Szilárd a Kengyel Község Vízközmű-társulat elnökeként folytatólagosan csaknem két és fél millió forintot sikkasztott el 2016 és 2018 között, amelyből 742 ezret visszafizetett. Nagy jelenleg is elnöke a társulatnak. Egy magántartozását úgy rendezte a polgármester, hogy az önkormányzat nevében színlelt szerződést kötött azzal az ügyvéddel, akinek tartozott, így öt év alatt összesen 7,5 millió forintot utalt ki neki a település költségvetéséből. Máskor szóbeli megállapodást kötött egy ismerősével a helyi sportklub labdarúgóinak utaztatásáról, amelyet szintén önkormányzat pénztárából fizetett ki, de később ezt az 569 ezer forintot visszatette a község kasszájába. Minden pontban elismerte bűnösségét, egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Nagyot októberben újraválasztották, de hiába, hogy az alku részeként tiszta maradt erkölcsi bizonyítványa, a kengyeli önkormányzat képviselő-testülete méltatlannak találta a település vezetésére. Nagy a határozat felülvizsgálatát kérte, a Szegedi Ítélőtábla dönt majd arról, melyik bíróság kapja az ügyet.
Szerző

Budapest segítene azoknak, akik a kormány új tb-szabályai miatt akár milliókat is fizethetnek

Publikálás dátuma
2019.12.19. 12:16

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Mivel Áder János aláírta a törvénymódosítást, sok százezer ember kerülhet nehéz helyzetben országszerte.
"Attól tartok, a köztársasági elnököt csúnyán megvezették az egészségbiztosításra való jogosultság szabályainak módosításával kapcsolatban", kommentálta Facebook-posztjában Karácsony Gergely, hogy Áder János szignálta a tb-törvény módosítását. A főpolgármester szerint a köztársasági elnök téved, amikor az aláírást többek között azzal magyarázza, hogy „a törvénymódosítás nem érinti a sürgősségi ellátást és a mentést. Erre továbbra is – úgy, mint eddig – mindenki jogosult marad.” Egy dolgot nem tesz hozzá az államfő, mert valószínűleg nem tájékoztatták róla - figyelmeztet jóhiszeműen Karácsony -, mégpedig azt, hogy a nem biztosítottaknak utólag meg kell fizetniük a sürgősségi ellátás és a mentés költségeit. Azaz például pár tízezer forintos járuléktartozás miatt egy komolyabb baleset esetén akár több tízmillió forintot fog ráterhelni az állam az érintett családokra. Mindezt úgy, hogy nem vizsgálja azt, szándékosan vagy csak feledékenységből, netán a szociális helyzete miatt nem tudta befizetni az illető a havi járulékot. Mivel a társadalombiztosítás a közösség szolidaritásán alapszik Karácsony most azt vizsgálja, miként tud a Fővárosi Önkormányzat a kerületekkel együttműködve segítséget nyújtani azoknak, akik önhibájukon kívül, szociális helyzetük miatt kerülnének a törvénymódosítás miatt lehetetlen helyzetbe.
Szerző
Frissítve: 2019.12.20. 15:06