Előfizetés

Zacskós fenyő és kőkemény propaganda: Most megtudhatja, melyik magyar politikus Jézus táskás embere

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.12.25. 11:12
Remek hangulata van a fővárosi fényvillamosnak is
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Orbánt unokák borították be, Gyurcsány máglyarakást készített, Lázár magával Jézuskával konzultált – a legerősebb üzenetet azonban a Momentum elnökétől kaptuk.
A Szenteste sem múlhat politikusi jókívánságok és üdvözletek nélkül, ez ugyanolyan axióma, mint az, hogy karácsonykor belefutunk a Reszkessetek betörők valamelyik részébe. A Népszava körülnézett néhány hivatalos Facebook-oldalon, hogy kiderüljön, idén mit üzennek, hogyan ünnepelnek a képviselők.

Orbán unokákba öltözött

Orbán Viktor idilli képet osztott meg: a kandalló mellett, fotelben üldögélő miniszterelnök egyszerre három unokáját is ölbe vette, éppen csak kilátszik a gyerekek alól, így kíván áldott karácsonyt.
A "megkésett készülődés" szobrát Gulyás Gergelyről mintázhatnák, aki december 24-én délben egy becsomagolt fenyővel köszönt be az oldalra – bár mint kiderült, ez lassan hagyomány nála, tavaly is volt ilyen képe.
 A Fidesz Facebook-ágyúja, az akár óránként új posztot feltöltő Németh Szilárd ezúttal meglepő módon visszafogott volt: sehol egy halászlé-recept, vagy távcsővel a határt pásztázó katona, csak a kormány hivatalos karácsonyi reklámját osztotta meg. Ennél jóval  szofisztikáltabb üzenetet találtunk a kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt oldalán. A teológus végzettségű KDNP-s arról értekezett, hogy karácsonykor „az örökkévalóság belépett az időbe, a végtelen a végesbe, az abszolút a relatívba azért, hogy meghívjon minket az örökkévalóságra, a végtelenre, az abszolútra.”

Lázár az arra érdemes gyerekeknek vitt ajándékot

A kormánypártiak közül azonban Lázár János volt a tettek embere: tudta, hogy az imázsépítés olyan fáradságos munka, ami nem ismer ünnepi pihenőt - december 23-án este még bejárta választókörzetét, hogy olyan sokgyerekes családoknak vigyen ajándékot, ahol a gyerekek „nagyon tehetségesek, segítségre és támogatásra érdemesek.” 
Hogy a kevésbé tehetséges rászoruló gyerekek mit érdemelnek, azt a politikus nem fejtette ki, viszont megtudhattuk, hogy
Lázár személyes kapcsolatot tart fent Jézussal, mondhatni a megváltó táskás emberének számít:

„Nagyon jók voltatok az idén, azt üzente a Jézuska. Ez tényleg így van?”- kérdezte a megszeppent kicsiktől, majd átadta az ajándékokat.

Máglyarakás, à la Feri

Gyurcsány Ferenc tudja, hogy a DK-s szavazók szívéhez a gyomrukon keresztül vezet az út, így obligát üdvözlőlap helyett inkább egyszemélyes konyhashow-val kedveskedett nekik: a DK elnöke máglyarakást készített „à la Feri”, rekedtes hangon kommentálva az előkészítés fázisait. Elégedettnek tűnt az eredménnyel, bár hozzátette, senki örömére vagy bánatára nem hagyja ott a politikai pályát a szakácsmesterség kedvéért.

Momentum: térítsd meg a fideszes nagyit!

Nem számítottunk rá, de a legkeményebb karácsonyi videót Fekete-Győr András a Momentum elnöke küldte, aki konkrétan politizálásra, rokonok el- és megtérítésre szólította szólította fel a párt szimpatizánsait. 
„Most adunk nektek néhány tippet, hogy 2022-ben ők ( mármint nagynéni, nagymama, rokonok – a szerk. ) Momentum-szavazók legyenek, de legalábbis ne szavazzanak már a korrupt és múlt századi Fideszre” - mondta Fekete-Győr. Íme a tippek:
  • úton hazafelé nézzük át, Facebook-ismerőseink közül hányan vándoroltak ki külföldre. Ezt beszéljük meg a szülőkkel, nagyszülőkkel is, kiemelve, hogy ez nemzeti tragédia; ha lehet, olyanokat említsünk, akiket a rokonok is ismernek.
  • Az ajándékokat csomagoljuk független újságba - Fekete-Győr itt a Magyar Hangot ajánlja - hátha beleolvasnak.
  • lepjük meg a rokonokat, és alakítsuk át a tévécsatornák leosztási rendjét – az mtv1-et és a tv2-t űzzük az első két helyről a 140 felett kezdődő tartományba, a helyükre tegyünk, amit szeretnénk.
  • Számítógépükön töröljük a nyitólapként beállított Origót, és helyére tegyük a 444-et, Indexet, hvg.hu-t, vagy ami szerintünk fontos információkat oszt meg a világról.
Bár Fekete-Győr hangsúlyozza, hogy vita helyett karácsonyi közéleti beszélgetést szeretne,
ezzel az erővel gyengéd hasba rúgásra is biztathatná követőit.

Képzeljük el azt a vérfideszes nagymamát, Nagy-Magyarország térkép alatt szunyókáló nagyapót, aki szelíden konstatálja, hogy átállítottuk a tévécsatornáit, Orbánt pedig korruptnak nevezik az kapott ajándék csomagolásán. A Momentum ötletbörzéjével persze garantáltan izgalmas lehetett a közös családi karácsony – még ha egyben az utolsó is volt.

Masni és a családi harmónium

Ehhez képest kifejezetten szolidnak tűnik az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, aki a fa előtt Masni nevű vizslájával fényképezkedett, vagy a független Szél Bernadett családi karácsonyi fotója, fókuszban morcos kiskamasszal. A szintén független Hadházy Ákosról pedig megtudhattuk, hogy szépen játszik harmóniumon, amin "Dicsőség mennyben az Istennek, békesség földön az embernek"  című egyházi művet adja elő.  A Jobbik pártelnöke, Sneider Tamás azoknak kívánt boldog karácsonyt, akik az ünnep alatt nem lehettek családjukkal.

Amikor a Karácsony is kíván valamit

Nem maradt el az ünnepi üdvözlet Karácsony Gergely részéről sem: a főpolgármester egy Budapestnek szánt képeslap társaságában arról írt, hogy "A legszebb karácsonyi ajándék az lenne, ha nem csak otthonunk biztonságában, az ünnepek alatt éreznénk magunkat szeretetben, hanem olyan várost, olyan hazát és olyan világot teremtenénk magunknak, amely mindannyiunk közös otthona lehet."

Idén odacsapott a munkásököl, de jövőre jóval kiszolgáltatottabbak lehetnek a melósok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.25. 09:34

Fotó: Vajda János / MTI
A vendégmunkásokkal letört bérek, az automatizálás és a csökkenő kereslet miatt egyre nehezebben érvényesíthetik érdekeiket a munkavállalók.
Idén olyan történt, amire hosszú ideje nem volt példa Magyarországon: jelentős munkabeszüntetéseket tartottak a magyar dolgozók, ami egyes vállalatok termelésére is érdemi hatással volt, írja  a portfolio.hu. Például januárban leállt a termelés az Audi győri gyárában, miután a szakszervezetek nem fogadták el a vállalat bérajánlását. Az egyhetes munkabeszüntetés végére megállapodtak a felek, végül 18 százalékos, de legalább 75 ezer forintos emelést tudtak kiharcolni a dolgozók. Az Audiban látott sztrájk sikerén felbuzdulva több más, feldolgozóipari és kereskedelmi cégnél (pl. Hankook, Metro, Chinoin, Tesco) is tartottak munkabeszüntetést a dolgozók, akiknek jobbára sikerült nagyobb béremelést kiharcolniuk, mint amit a munkáltató tervezett. A sztrájkok azért lehettek sikeresek, mert a magyar gazdaságot tavaly és az idei év elején soha nem látott munkaerőhiány (200-300 ezer ember kellett volna pluszban) jellemezte, olyannyira, hogy a vállalatok érdemben csökkentették a felvételi kritériumokat is, amelynek következtében a közfoglalkoztatottak egy része képes volt elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Azonban az idei év közepén egyértelmű fordulat következet be, elkezdett csökkenni a betöltetlen álláshelyek száma, és a felmérések is azt mutatták, hogy az év második felében már kevesebb cég gondolt azt, hogy a termelésnövekedésének fő korlátja a munkaerőhiány. Például azért, mert a cégek a kereslet csökkenésére, illetve a gazdasági növekedés lassulására számítanak, továbbá az automatizálási folyamatok elkezdtek beérni, és így kevesebb élőmunkára van szükségük, illetve az is igaz, hogy egyre több munkavállaló jön a magyar versenyszférába külföldről (főként keletről). Mindez rontja a munkavállalók alkupozícióját, vagyis hamarosan véget érhet a „dolgozók aranykora”. Persze egyes ágazatokban és munkakörökben még könnyen lehet, hogy a munkaerőhiány még erősödik is, azonban a gazdaság egészét tekintve nem lesz így.

Tizenegy év várakozás után kötik össze újra Magyarországot Szlovákiával

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.25. 08:23

A 2022-re tervezett híd mintegy 1 milliárd forintból épül meg.
Végre sikerült EU-s pénzt találni a Szlovákiát Magyarországgal összekötő híd megépítésére, melynek kivitelezője a magyar fél lesz, írja a parameter.hu. A szlovákiai Helembát és a magyarországi Ipolydamásdot összekötő híd megépítését tizenegy éve tervezik, és úgy tűnik eljött az idő: 2020-ban kiírják a közbeszerzést, és a Nyitra Megyei Önkormányzat képviselői szerint már akár jövőre elkezdődhet a kivitelezés. Az új Ipoly-híd megépítésének költsége várhatóan 3,1 millió euró lesz, amelyet a szlovák és a magyar fél egyenlő arányban vállal magára. Csenger Tibor Nyitra megyei megyefőnök-helyettes szerint az építkezést 2022 végéig kéne befejezni, és a hidat 2023 elején lehetne használatba venni.