Így rövidül egy magyar élete (szavazás)

Publikálás dátuma
2020.01.07. 17:51

Fotó: Németh András Péter / Vasárnapi Hírek
Mindent az egészségügyről az Új Egyenlőség poadcastjában.
A lerobbant egészségügy szerepel a hazai és a Magyarországot érintő nemzetközi „problémarangsorok” első helyén, miközben a kormányok „mintha be lennének oltva” az ellen, hogy végre rendbe tegyék ezt az ágazatot. Holott erre égető szükség lenne, hiszen többek között a gyenge minőségű egészségügyi ellátás az oka, hogy a magyarok 5 évvel kevesebbet élnek az „EU-átlagnál”.
A kérdésre a választ az Új Egyenlőség poadcastjából tudhatja meg, ahol Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász rajzolja meg az egészségügy kórképét.
Szerző

119 nevelőszülőt sikerült összetoborozni

Publikálás dátuma
2020.01.07. 17:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A jelentkezők száma a kormány Befogadlak kampányának hatására sem emelkedett számottevően.
A tavalyi év első felében összesen 388 fő vett részt 60 órás nevelőszülői tanfolyamon, közülük 255 fő szerzett tanúsítványt, a tanúsítvánnyal rendelkezők közül pedig 119 fővel kötöttek keretmegállapodást a nevelőszülői hálózatok 2019. június végéig – derült ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdésére küldött válaszából. A politikus arra volt kíváncsi, hányan jelentkeztek nevelőszülőnek a kormány által indított „Befogadlak” program hatására, mennyi tanfolyamot indítottak és azt mennyien végezték el eddig. Rétvári megjegyezte, a nevelőszülői hálózatot működtető intézmények, szervezetek nem kötelesek nyilvántartást vezetni a nevelőszülői tevékenység iránt érdeklődőkről. Válaszát szerencsére nem zárta le ennyivel, a fenti adatok mellett a következőket írta: a 2019-es év első felében a nevelőszülői hivatás iránt érdeklődők 62 százaléka jelentkezett valamelyik nevelőszülői hálózatnál nevelőszülőnek, s a jelentkezők 39 százaléka felelt meg a jogszabály szerinti komplex (környezeti, egészségi, pszichológiai) alkalmassági vizsgálaton. Az államtitkár által közölt adatok és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatainak összevetésével elmondható, hogy a nevelőszülői hivatás népszerűsítését célzó, 2018 októberében indult és tavaly májusig tartó „Befogadlak” kampány hatása eddig nem túl átütő. A KSH szerint a nevelőszülők száma a következőképpen alakult az elmúlt években: 2014-ben 5531-en, 2015-ben 5460-an, 2016-ban 5389-en, 2017-ben 5611-en, 2018-ban 5773-an voltak. Tehát összességében enyhe növekedés tapasztalható, ami minden valószínűség szerint (legalábbis a fentebb ismertetett mértékben) 2019-ben a kormányzati kampány nélkül is folytatódott volna. A nevelőszülők tehát még mindig nagyon kevesen vannak, miközben a szakellátásban élő gyerekek száma folyamatosan nő, a KSH szerint 2018-ban 23,5 ezren voltak. Aggasztóan alacsony azoknak a nevelőszökőknek a száma, akik különleges és speciális szükségletű gyerekeket vehetnek gondozásba: 2018-ban országosan 1224 különleges nevelőszülő és mindössze 14 speciális nevelőszülő látta el a speciális és fogyatékossággal élő gyerekek gondozását. 
Szerző
Frissítve: 2020.01.07. 17:56

-10 fok is lehet éjszaka

Publikálás dátuma
2020.01.07. 15:33

Fotó: Shutterstock
Anticiklon határozza meg a Kárpát-medence időjárását, az éjszakai hideget leszámítva folytatódik a csendes, eseménytelen idő.
Az ország nagy részén túlnyomóan derült vagy gyengén felhős idő várható. Reggelig kissé több felhőre a Dunántúlon lehet számítani, majd szerda délutántól északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, amely estétől az északi megyékben meg is vastagszik. Csapadék nem valószínű. A hajnali órákban főként a Dunától keletre átmeneti ködfoltok képződhetnek. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -10 fok között alakul, fagypont körüli értékek a Dunántúl felhősebb tájain lesznek. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 1 és 8 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünkön erőteljes nyugat-keleties áramlás a jellemző. Az északi országokban ciklonok és frontjaik okoznak erősen változékony, szeles időt. Többfelé hullik eső, havazást már inkább csak Skandinávia északi tájairól, illetve a magasabb részekről jelentenek. Az Alpok térségében is felhősebb, csapadékosabb az idő egy gyengülő magassági hidegcsepp hatására. A Földközi-tenger keleti medencéje fölött örvénylő ciklon kelet felé mozog, csapadékot már csak az Égei-tenger területén, valamint Törökországban okoz. A szárazföld többi részén anticiklon uralkodik, egyaránt előfordulnak derült, zavartalanul napos, valamint borús, tartósan ködös tájak. Skandinávia északi területein -10 fok közelébe, Európa középső és keleti felén többnyire -3 és +3, a déli és nyugati országokban általában 7 és 14 fok közé melegszik fel a levegő a délutáni órákra. A legmelegebb az Ibériai-félsziget déli partvidékén van, ahol 15-17 fok is előfordul. Szerda estig változatlanul anticiklon határozza meg a Kárpát-medence időjárását, folytatódik a csendes, eseménytelen idő.
Témák
időjárás