Gyöngyöspata;Orbán;szegregált oktatás;

Orbán szerint igazságtalan, hogy kártérítést kapnak a gyöngyöspatai roma gyerekek

Miért kapnak pénzt, ha nem dolgoztak meg érte – kérdezte a miniszterelnök a bírósági ítéletre reagálva. Az elkülönítve tanított gyerekeket egy sor iskolai programból kihagyták, a rosszabb minőségű oktatás elvette minden esélyüket.

Túl azon, hogy mi a jogi helyzet, meg mi a gazdasági helyzet, az nagyon fontos, hogy minél kevesebb olyan ügy legyen, ami sérti az emberek igazságérzetét – kezdte meglepő eszmefuttatását az éves sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, melyet az Index idézett. A miniszterelnököt a gyöngyöspatai szegregációs ügyekben született bírósági ítéletek, a kiszabott kártérítés, valamint a győri gyermekgyilkosságot elkövető férfi feltételes szabadságra helyezésével kapcsolatos bírói döntés ügyében kérdezte a Hír Tv. Orbán szerint két olyan ügy van most, amelyek miatt az emberek igazságérzete sebet kapott.

Nem érdemlik meg a kártérítést?

Az egyik a gyöngyöspatai ügy, mert ő ugyan nem gyöngyöspatai: 

„... de ha ott élnék, mégiscsak megkérdezném, hogy az hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. Miközben ezért a pénzért én nem tudom hány órát, hány napot, vagy évet kell dolgozzak. (...) És azt gondolom, hogy ezeknek az embereknek igazuk van.”

Orbán szerint az egész ügy nincsen jól, kezdve attól, hogy ebben az országban mi minősül egyáltalán szegregációnak, és hogy ezért kiket és miért ítélhetnek el. Szerint a szegregáció fogalma körül belpolitikai csatározások vannak, "az unió repüléséről nem is beszélve". Szerinte a felzárkóztatás és a szegregáció fogalmainak összekeverése hozott létre politikailag igazságtalan helyzetet, és noha egyelőre nem tudja, mit kell tenni, de az biztos, hogy tenni kell valamit.

„Tehát szerintem a gyöngyöspataiaknak igazságot kell szolgáltatnunk.”

A miniszterelnöki nyilatkozat előzménye, hogy a Debreceni Ítélőtábla (miután egy másik perben jogerős ítélet mondta ki az etnikai alapú szegregáció megtörténtét), tavaly szeptemberben jogerősen úgy döntött, hogy a gyöngyöspatai általános iskolában az elkülönített oktatás gyakorlata sértette a felperes (roma) diákok jogait, akiknek ezért (évenkénti és személyenkénti bontásban) összesen csaknem százmillió forint kártérítést kell fizetni.  

Láthatatlanná tette őket a szegregáció

A szegregált oktatás a gyerekek tanúvallomásai és a 444.hu cikke alapján - konkrétan azt jelentette, hogy:

• külön osztályba járatták a roma gyerekeket, alig találkoztak a nem roma gyerekekkel, mert külön emeleten voltak, 

• nem engedték be őket a farsangi bálba,

• nem vitték őket osztálykirándulni, 

• nem tartották meg nekik az informatika órákat, 

• nem vehettek részt az úszásoktatáson.

A szegregáció ebben az esetben is, mint mindig, borzasztó eredményre vezetett, sokan le sem tudtak érettségizni, írni-olvasni is alig tanultak meg. A szegregált oktatás tehát olyan hátrányokat okozott a gyerekeknek, ami egész életükre kihat és az esélyét is elveszi annak, hogy kitörhessenek amúgy is hátrányos helyzetükből. Orbán szerint az emiatt megítélt kártérítés munka nélkül kapott pénz.

Aki ölni akart, ne szabaduljon idő előtt

A másik, szintén konkrét bírói ítéleteket, elsősorban a győri gyerekgyilkos előzetes szabadon bocsátását érintő döntést érintő kérdésre Orbán szerint ki kell mondani világosan: 

„Ha valaki szándékosan más ember életére tört, azt nem lehet hamarabb kiengedni a börtönből, mint amennyi büntetést kiszabtak rá. Ki rövidíti ezt le, milyen alapon? Ezeket az igazságügyi miniszter asszony, remélem, a következő hónapokban helyre teszi, és a megfelelő javaslatokat benyújtja a parlamentnek.”