Előfizetés

Szél Bernadett: Itt a bizonyíték, hogy a kormány sunyi módon üríti ki a fóti gyermekotthont

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.01.14. 12:54

Fotó: Népszava
Míg más intézményekben hosszú várólista van, a fóti speciális otthon megüresedett helyeire nem vesznek fel gyerekeket.
Pontos adatokkal állt elő Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a speciális szükségletű fiú gyermekek számára fenntartott gyermekotthonok várólistáival kapcsolatban. Az országban jelenleg három, fiúkat fogadó, súlyos pszichés beteg gyerekeket ellátni képes központi gyermekotthon működik: egy Kalocsán, egy Zalaegerszegen és egy Fóton. Utóbbit a kormány arra hivatkozva akarja megszüntetni, hogy az egy zárt, korszerűtlen és túlzsúfolt „tömegintézmény”. Csakhogy mindennek épp az ellenkezője igaz, amit korábban a Pest Megyei Főügyészség vizsgálati jelentése is alátámasztott. Szél Bernadett Facebook-posztjában most azt mutatta be, hogy míg a kalocsai és zalaegerszegi speciális gyermekotthonokban hosszú várólisták vannak, addig Fóton a férőhelyek ötöde van feltöltve és már lassan egy éve nem vesznek fel új gyerekeket. „A most megszerzett adatok szerint a másik két fiú központi speciben jelenleg is 9 fős a várólista! Augusztusban, szeptemberben és októberben ráadásul úgy helyeztek át Fótról négy gyermeket Zalaegreszegre és Kalocsára, hogy Fóton a férőhelyek egyharmada üres volt, a másik két helyen viszont súlyos várólisták voltak. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a fóti gyermekotthon tudatos kiürítése zajlik. Mára csak mintegy 6 gyermek maradt a 32 férőhelyes fóti speciben: a gyermekeket folyamatosan viszik el, újak pedig nem érkeznek a helyükre – hiába várnak sokan arra, hogy központi speciális ellátást kapjanak” – írta a politikus, aki szerint ez bizonyítja, hogy „sunyi módon ürítik ki az intézményt”.
Szél tavaly decemberben szakmai javaslatokat is megfogalmazott a fóti helyzet tisztázására, ami két alkalommal is szerepelt az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának napirendjén, ám szavazni egyik ülésen sem sikerült róla: a kormánypárti képviselők először meg sem jelentek, a következő ülésen pedig még a szavazás előtt távoztak. Arra viszont még volt idejük, hogy „politikai hisztériakeltéssel” vádolják a fóti gyermekotthon ügyét napirenden tartó ellenzéki képviselőt.

Két héten át konzultálhat Orbán a választókerületi elnökökkel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.14. 12:34

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A megbeszélések a hét végén is folytatódhatnak.
Az elkövetkező két hétben Orbán Viktor miniszterelnök minden fideszes választókerületi elnökkel konzultál – írja a Magyar Nemzet. A kormányközeli lap úgy tudja, a kormányfő elsősorban az elnökök által képviselt választók véleményére, a helyi igényekre kíváncsi. Értesüléseik szerint a választókerületi elnököktől előzetesen annyit kértek, készítsenek listát arról, hogy milyen fejlesztéseket terveznek indítani a választókerületben. Arról eltérő informá­cióik vannak, hogy a miniszterelnök milyen sorrendben egyeztet a választókerületi elnökökkel: akad, aki szerint a kormányfő névsor alapján veszi sorra a megyéket, míg mások úgy fogalmaztak, Orbán Viktor véletlenszerűen rendeli be a politikusokat, és tárgyal velük. Úgy tudják, a megbeszélések a hét végén is folytatódnak. A Fidesz vasárnap adott ki közleményt arról, hogy a kormányzati ciklus felénél járva Orbán értékelő megbeszéléseket folytat a pártszövetség valamennyi választókerületi elnökével. A találkozókon szóba kerülnek az eddig elért eredmények és a következő időszak kormányzati feladatai is.

Tiltakozás indult Orbán és a Fidesz ellen, mert igazságtalannak nevezték a Kúria döntését és a gyöngyöspatai roma gyerekek kártérítését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.14. 12:28

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A miniszterelnök és pártja súlyosan megsértette a bírói függetlenséget és a bíróságok autonómiáját - áll a petícióban.
Aláírásgyűjtésbe kezdett Setét Jenő roma jogvédő aktivista és az Idetartozunk Egyesület, hogy így álljanak ki a Kúria (a magyar jogrendszer legfelsőbb bírósága) függetlensége és a Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítélete mellett, amely összesen 80 millió forint kártérítésre kötelezi a gyöngyöspatai önkormányzatot, amiért a településen hosszú éveken keresztül etnikai alapon, szegregáltan oktatták a roma gyerekeket. A petíció szövege szerint annak aláírói a leghatározottabban tiltakoznak Orbán Viktor miniszterelnöknek és a Fidesz más politikusainak a független magyar bíróság, nevezetesen a Kúria befolyásolására és nyomás alá helyezésére tett kísérlete ellen. Mint ismert, Orbán Viktor éveleji kormányinfóján úgy fogalmazott a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai roma gyerekek kártérítésével kapcsolatban:
"Ha ott élnék (Gyöngyöspatán - a szerk.), mégiscsak megkérdezném, hogy az hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. Miközben ezért a pénzért én nem tudom hány órát, hány napot, vagy évet kell dolgozzak. És azt gondolom, hogy ezeknek az embereknek igazuk van. Sokan egész nap keccsölnek, míg mások – történetesen cigányok – minden munka nélkül jutnak pénzhez."

Hozzátette:
„A gyöngyöspataiaknak igazságot kell szolgáltatnunk!”

A Debreceni Ítélőtábla (miután egy másik perben jogerős ítélet mondta ki az etnikai alapú szegregáció megtörténtét), tavaly szeptemberben jogerősen döntött úgy, hogy a gyöngyöspatai általános iskolában az elkülönített oktatás gyakorlata sértette a felperes (roma) diákok jogait, akiknek ezért (évenkénti és személyenkénti bontásban) összesen 80 millió forint kártérítést kell fizetni.

Gyöngyöspata: C-osztályból a zsákutcába, hátrány egy életen át

"A felnőttek valóban választhatnak, hogy keccsölnek vagy épp nem keccsölnek, de az ügyben érintett gyerekek iskolába jártak, tanulók voltak, s e minőségükben érte őket olyan hátrány, amiről nem tehettek, de aminek terhét egész életükben cipelni fogják. Emiatt jár nekik kártérítés" - nyilatkozta a Népszavának Csemer Géza, a Gyöngyöspatai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. De helyszíni riportunkban helyi roma gyerekek is megszólalnak, és kiderül az is, hogy a C-osztályt miért erről a betűről kapta a nevét. A teljes írást itt olvashatják.

A szegregált oktatás konkrétan azt jelentette, hogy:
  • külön osztályba járatták a roma gyerekeket, alig találkoztak a nem roma gyerekekkel, mert külön emeleten voltak,
  • nem engedték be őket a farsangi bálba,
  • nem vitték el őket az osztálykirándulásokra,
  • nem tartották meg nekik az informatika órákat,
  • nem vehettek részt az úszásoktatáson.
A szegregáció ebben az esetben is, mint mindig, borzasztó eredményre vezetett, sokan le sem tudtak érettségizni, írni-olvasni is alig tanultak meg. A szegregált oktatás tehát olyan hátrányokat okozott a gyerekeknek, ami egész életükre kihat és az esélyét is elveszi annak, hogy kitörhessenek amúgy is hátrányos helyzetükből.
Orbán szerint az emiatt megítélt kártérítés azonban munka nélkül kapott pénz.

A nyilvános petíció emlékeztet: a végső döntést a Kúria majd csak tavasszal mondja ki, azonban a miniszterelnök és párttársai már értékelték a II. fokú, jogerős döntést, ezzel súlyosan megsértették a bírói függetlenséget és a bíróságok autonómiáját, ami az aláírók szerint elfogadhatatlan. "Szolidaritásunkról biztosítjuk a gyöngyöspatai cigány gyerekeket, akik ellen most a kormány hadat visel. Visszataszítónak tartjuk, hogy felnőtt, erős, hatalommal rendelkező politikusok nem az iskolai elkülönítés ellen emelnek szót, hanem az igazságukért bátran kiálló gyerekek ellen lépnek fel, haszonlesőknek, ingyen pénzre áhítozóknak állítva be őket. (...) Megdöbbentő számunkra, hogy az elkülönítetten oktatott cigány gyerekek szenvedései, megaláztatásai és hátrányai jottányit sem számítanak a megszólaló és a roma közösség ellen retorikai hadjáratot viselő fideszes politikusoknak" - áll a petícióban, amit itt lehet teljes terjedelmében elolvasni és aláírni.