Előfizetés

Figyeljen, ha a Lidl-ben vásárolt fürtös paradicsomot!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.14. 15:06
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Az áruházlánc visszahívja az egyik 2020.01.08. és 2020.01.10. közötti időszakban vásárolt termékét.
A Lidl honlapján figyelmezteti vásárlóit:
"A fogyasztók egészségének védelme érdekében a Hódkertész Kft. elővigyázatosságból visszahívja azon lédig Fürtösparadicsom termékét, amely üzleteinkben 2020.01.08. és 2020.01.10. közötti időszakban volt kapható."

A visszahívás oka, hogy a fenti termékben a Lidl saját minőségellenőrzési vizsgálatai során határérték feletti érésszabályozó szermaradványt mutatott ki - írják.  Kérik, hogy amennyiben valaki a fenti termékből vásárolt, ne fogyassza el, hanem szíveskedjen azt bármely üzletükbe visszavinni. A vételárat – a vásárlást igazoló nyugta nélkül is – természetesen visszatérítik. A Hódkertész Kft. elnézést kér az okozott kellemetlenségért! - zárul a közlemény. 

A Mészáros & Felcut Kft-től 443 millió forintot követel a NAV

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.14. 11:09
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Ez nem az a Mészáros. És Felcut sem Felcsút.
Furcsa cégnévre bukkanhatott a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók tavaly őszi listáján az, akinek valamiért az ilyen dokumentumok böngészése a hobbija - kezdi cikkét a G7.hu. Az anyag így folytatódik:
Az adóhivatal által közzétett kimutatás 25. helyén ugyanis egy bizonyos Mészáros & Felcut Kft. szerepelt, amelytől összesen közel 443 millió forintot követel a NAV.

A cikk írója hozzáteszi: "Valószínűleg kevés ember van Magyarországon, akinek a vállalat nevéről – a betűhiány ellenére – nem a miniszterelnök néhány év alatt leggazdagabb magyarrá váló felcsúti barátja jut az eszébe. Pedig úgy tűnik, hogy ehhez a céghez nincs köze Mészáros Lőrincnek, egyszerűen csak valaki jó ötletnek tartotta lényegében róla elnevezni a vállalatát, majd elcsalni némi adót." A lap szerint a Mészáros & Felcut Kft. egyébként kifejezetten fiatal cég, kevesebb mint három éve, 2017 tavaszán alapították. Ráadásul véletlenül sem Felcsúton, hanem onnan nagyjából 80 kilométerre, Gyömrőn, egy vélhetően többlakásos házban. A Mészáros & Felcut Kft. 156 millió 257 ezer forintnyi adófizetési kötelezettségről felejtett el így számot adni. A NAV azonban ennél is jóval több pénzt követel rajtuk. Az adóhiány után ugyanis mulasztási és adóbírságot is ki lehet szabni. A hatóság pedig élt is ezzel, olyannyira, hogy az őszi lista szerint a be nem vallott adón felül további 288 milliót követeltek a cégtől. Így a teljes követelés meghaladta a 443 millió forintot, aminél csak 14 cég és magánszemély hozott össze többet abban az időszakban. A G7.hu azt írja, a cég azóta sem fizette meg adósságát a NAV felé. 

Újabb elbocsátások lesznek az Opelnél

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.14. 10:37

Fotó: MARTIN SCHUTT / AFP
A létszámcsökkentés 4100 alkalmazottat érinthet.
A már bejelentett elbocsátások felett további létszámcsökkentésre készül az Opel a német Handelsblatt vállalati belső és szakszervezeti forrásokra hivatkozó keddi jelentése alapján. A Bloomberg hírügynökség által is megerősített értesülések szerint a vállalat vezetése és a szakszervezetek több hónapig tartó egyeztetéseket követően az Opel németországi telephelyeinek megőrzését szem előtt tartva megállapodtak a már korábban bejelentett létszámcsökkentés feletti elbocsátások részleteiben. A létszámcsökkentés a Handelsblatt és a Bloomberg jelentése szerint
4100 alkalmazottat érinthet. A csökkentést korai nyugdíjazással és közös megegyezéssel tervezik megoldani.

A csökkentés ellentételezésére a megmaradó állomány foglalkoztatási garanciáját 2023-ról 2025-ig hosszabbítják meg. Az újabb létszámcsökkentés tervéről több német lap is beszámolt. A Wirtschaftswoche szerint „alacsony négyjegyű számban” készülnek alkalmazottakat elbocsátani az Opelnél, elsősorban a többletkapacitással rendelkező szerszámgép gyártásban és prototípus építő műhelyekben. Az Allgemeine Zeitung Mainz úgy tudja, hogy 2025-ig mintegy kétezer fő elbocsátására kerülhet sor. A francia PSA 2017-ben szerezte meg az ellenőrzést az Opel felett. Az Opel az elmúlt két évben már mintegy hétezer munkahely megszűntetését határozta el. A németországi Opel üzemekből már több mint hatezer alkalmazott távozott korai nyugdíjazással vagy közös megegyezéssel.