Előfizetés

Weber: nem kérünk kioktatást sem a politika, sem a választások ügyében Orbántól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.14. 16:43
Manfred Weber
Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
Az Európai Néppárt frakcióvezetője Strasbourgban, az Euronews kérdésére reagálva kommentelte Orbán Viktor múlt heti kijelentéseit a Néppártról.
A magyar miniszterelnök évértékelő sajtótájékoztatóján ugyanis azt mondta, a Néppártnak változnia kell, ismét meg kell találnia a valódi konzervatív értékeket ahhoz, hogy megtartsa tagjai között a Fideszt.    A portálnak Manfred Weber azt mondta, figyelik majd a következő napok fejleményeit, és kiderül, lesznek-e pozitív változások. 
"A Néppárt értékei világosak, annak, aki közénk szeretne tartozni, világossá kell tennie, hogy tiszteletben tartja ezeket. - Az én pártom, amelynek tavaly a csúcsjelöltje voltam, a legutóbbi választáson 40 százalékos eredmény felett teljesített: ezért nem kérünk kioktatást sem a politika, sem a választások ügyében. A mi irányvonalunk és az értékeink világosak."

– közölte a frakcióvezető.

Az olasz La Republica című lap szerint tárgyalások folynak a Fidesz, az olasz Liga és a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság között egy új európai pártcsalád létrehozásáról - írja a portál. Állítólag már a frakció neve is megvan, Konzervatívok és identitás névre hallgathat a csoport. Az olasz lap szerint egyébként az Orbán vezette Fidesz egy lépésre áll a kizárástól.

Marad a köd és a borús idő szerdán, néhol hószállingózás, ónos szitálás is lehet

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.14. 16:17
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Dél- és Közép-Európa időjárását anticiklon alakítja, szerda estig a Kárpát-medencében is csak kevés helyen szakadozhat fel a felhőzet.
Az ország legnagyobb részén borult, párás, helyenként ködös idő várható szerdán is, bár a Dunántúlon nagyobb területen felszakadozhat a felhőzet. A borult, ködös tájakon helyenként hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. A déli, délkeleti szél kedden a Dunántúlon néhol megélénkül, szerdán meg is erősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és 0 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában -2 és +4, a napos tájakon 5-8 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Izland felett ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja az Északi-tengeren és Normandián át húzódik. A front mentén sok a felhő, és többfelé esik az eső. Előtte déli, délnyugati az áramlás, ami annyiban érezteti hatását, hogy a Balti-tenger környezetében is 4-9 fokot mérnek a legmelegebb órákban, de a Kelet-európai-síkság nagy részén is fagypont felett alakul a csúcshőmérséklet.
Dél- és Közép-Európa időjárását anticiklon alakítja, emiatt a mediterrán térségben napos, száraz idő van, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 fok felett, a legdélibb tájakon a tengerpartokon 15-17 fok körül alakul. Ugyanakkor a hegyek között, illetve a szárazföld belsejében tartósan megmarad a köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet, és fagypont körül marad a hőmérséklet. Szerda estig a Kárpát-medencében is borult, párás, foltokban tartósan ködös idő várható, csak kevés helyen szakadozhat fel a felhőzet.

A fideszes Becsó a lebukás után azonnal katapultált a zughoteles cégből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.14. 16:12

Fotó: Google Street View
Az új többségi tulajdonos a családi oldalon hatalmas nógrádi trafikbizniszt elnyerő korábbi tulajdonostárs lett.
Tavaly december 14-én bukott le Becsó Zsolt, a Fidesz Nógrád megyei parlamenti képviselője azzal, hogy az Ublot Kft. nevű cége illegális hotelt működtet Budapest belvárosában - a hír hamar körbeszaladt az országos sajtóban, a Népszava is megírta. A fideszes politikus másnap azt nyilatkozta, már rég kiszállt a cégből, de ezt a cégadatok cáfolták. Mint a 24.hu észrevette, az Opten adatai alapján valójában december 18-án, pár nappal a lebukás után katapultált a cégből Becsó. Az új többségi tulajdonos a korábbi tulajdonostárs, a családi oldalon hatalmas nógrádi trafikbizniszt elnyerő Molnár Arnold lett.
Beszédes, hogy nem csak Becsó távozása ment viharos gyorsasággal: az Ublot – az önkormányzati nyilvántartás alapján – pár nappal az ügy kibukása után máris megszerezte a szükséges engedélyt az önkormányzattól, és most már – igaz, Becsó hiányában – legális tevékenységet folytat. Hogy eddig a 4 százalékos idegenforgalmi adó megspórolásával hány milliós vagyoni hátrányt okoztak az államnak, azt a NAV-nak kell majd megállapítania.
Becsóról a hotel-ügy előtt akkor lehetett utoljára olvasni, amikor 2018-ban kiderült: 34 millió forint uniós támogatásból felépítette a "Görbeország vendégházat" Hollókőn, amiben egyfolytában önmagát látja vendégül. A Fidesz-frakciónak egyébként 1998 óta tagja, munkájáról a parlament honlapján, itt lehet bővebben olvasni.