bor;Fővárosi Negyed;

2020-01-19 11:28:17

„Mintha beleharapnánk a talajba”

A fővárosban többféle hálózat számos borkereskedése közül válogathatunk. Kínálatban valóban nincs hiány. Ugyanakkor egyre nagyobb az igény a kevésbé ismert, de nagyon igényesen elkészített fajtákra.

Szinte pillanatok alatt vált elismertté és a Michelin csillagos éttermek egyik kedvencévé a Levente Szőlőbirtok és Pince néhány bora. Azért sem akármilyen teljesítmény ez, mert – amint Major Levente, a pince tulajdonosa, főborásza, úgyszólván mindenese elmondta, semmi marketing sem volt mögötte, a titok mindössze annyi, hogy kiváló borokat csinált, amelyekre idővel bel-, majd külföldön is felfigyeltek. A gépeket szinte teljesen száműzi a borkészítésből, ez is egyedivé teszi „művészetét”. Számára az igazi verseny azt jelenti, melyik étterembe tud bekerülni.

A birtok Abasáron található, amely a Mátrai Borvidék tagja. Ez két nagy tájegység, az Északi-középegység és az Alföld határán található, területe mintegy 7500 hektár. A legnagyobb kiterjedésű borvidékek közé tartozik, ezért az itt élő borászok sokféle tétellel kísérleteznek. Ezt elősegítheti a változatos, löszös, vulkáni eredetű és a többi észak-magyarországi borvidékhez képest kissé enyhébb éghajlat. A borvidék főként fehérboraival vált ismertté, kiemelkedik közülük az olaszrizling, a leányka, a muscat ottonel, a szürkebarát, a sauvignon blanc és a chardonnay, de mind több vörösbor is készül.

A Levente pincészetben teljesen átálltak az organikus művelésre, adalékokat a borban nem használnak és nem is fognak. Ként is alig. Major Levente nem tartozik azon borászok közé, aki meg van győződve arról, hogy márpedig az övé a legjobb tétel. „Még tanulok, és a cél is a folyamatos tanulás” – mondja szerényen.

Többféle olaszrizlinget készít. Magyarországon ez a fajta terem meg a legnagyobb területen, a Tokaj-hegyalja kivételével lényegében az összes régióban megtalálható. Képes átadni a termőtáj egyedi karakterét, ásványosságát. Savtartalmát az évjárat, a termőhely és a szüret ideje befolyásolja. Major Levente emellett rajnai rizlinget, irsai olivért és kékfrankost is piacra dobott már. 2015-ös évjáratról van szó, ami négy évig állt hordóban, s tavaly októberben palackozták. E tételt különösen kedveli.

„Gyümölcsösség jellemzi, és olyan, mintha beleharapnánk a talajba” – jellemzi. Eredetileg is ez volt a célja a bortermeléssel: olyan terméket állítson elő, ami visszaadja a régió, a dűlő jellegzetességeit, és nem befolyásolják adalékanyagok.

A pincében stabilan 11 Celsius fok van. Itt dolgozza fel szüret után a fürtöket is. Azért fontos, hogy hűvösen maradjon a szőlő, mert az erjedés szempontjából kellemetlen élesztők is elszabadulhatnak.