Előfizetés

Végre esik Ausztráliában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.16. 17:01

Fotó: Recep Sakar / AFP/Anadolu Agency
A bozóttüzektől legjobban sújtott államban, Új-Dél-Walesben a hétvégére további csapadékot ígérnek.
A kiadós csapadék és a tartós forróságot enyhítő lehűlés nagyban segíti a tűzoltók munkáját. A keleti partvidéken – a korábbi 200-230 tűzgócból – már csak 30 helyen lángol a növényzet – írta az Euronews.  Melbourne-ben már szerdán is esett, ami kitisztította a sűrű szmogot a levegőből, emiatt szüneteltetni kellett az Australian Open teniszverseny küzdelmeit. A bozóttüzektől legjobban sújtott államban, Új-Dél-Walesben a hétvégére további csapadékot ígérnek.
A meteorológusok egy kiterjedt viharrendszert észleltek a kontinens keleti, délkeleti részében, előrejelzéseik szerint jelentős csapadékra lehet számítani. A következő 5-7 napban 50-100 mm eső várható, de helyileg ennél több is előfordulhat. Ez a mennyiség már elég lehet arra, hogy a tűzoltók képesek legyenek kordában tartani, vagy akár el is fojtani a tüzek többségét – írta a Köpönyeg.
A helyi meteorológiai szolgálatra hivatkozva azonban az MTI azt közölte, jelentős esőre csak márciusban lehet számítani. A tüzek többsége addig izzik, amíg jelentősebb csapadék nem érkezik. Az időjárási előrejelzés szerint ötven százalék az esély arra, hogy a keleti országrészre március elsejétől május 30-ig az átlagos mennyiségű csapadék hulljon. A szolgálat szerint ugyanakkor több csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy véget érjen a három éve tartó szárazság. 
Ausztrália történetének legpusztítóbb, ősz óta tomboló bozóttüzei 29 emberéletet követeltek, kétezer otthont égettek el és milliárdnyi állat veszett oda, valószínűleg több tucat faj kihalt. A lángok 10 millió hektáron pusztítanak. A hatóságok tucatnyi embert helyeztek vád alá szándékos gyújtogatás miatt, de a klímaváltozás lehet a fő oka a katasztrófának.

Havazott a sivatagban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.16. 15:20

Fotó: Twitter/@AlArabiya_Taqs
A Közel-Keletet elérő sarkvidéki levegő a szokásosnál jóval hidegebb levegőt hozott.
Pár napja sarkvidéki eredetű légtömeg érte el a Közel-Keletet, aminek következtében a szokásosnál lényeges hidegebb időjárás és kiadós havazás lepte meg előbb Libanon környékét, majd Szaúd-Arábia északnyugati, sivatagi tájait is. A hírek szerint Jordániában, Szíriában is jóval az átlagos alá csökkent a hőmérséklet – írta az Időkép. A szokatlan jelenségről fotók, videók születtek.

30 kilométeres olajfolt úszik a Dunán, Bécsnél leálltak a hajók, és lezártak minden ivóvízkutat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.16. 14:38
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az osztrák hatóságok úszógátat létesítettek az olaj felfogására.
Több kilométer kiterjedésű olajszennyezés miatt leállították a dunai hajóforgalmat Bécsnél az osztrák hatóságok - írja az MTI. A mintegy 30 kilométer hosszú olajfoltot csütörtök reggel észlelték az osztrák fővárostól északra található Korneuburg és a délre fekvő Schwechat között. A hajóforgalmat Greifenstein és a freudenaui vízerőmű között szüneteltetik. A rendőrség emellett lezáratott a Duna mentén minden ivóvízkutat Bécs térségében. "Egyelőre nem tudni, ki vagy mi okozhatta ezt. A vizsgálat még tart" - idézte a Der Standard című helyi lap a rendőrséget. A történtek kivizsgálásába a tűzoltóságot is bevonták, valamint búvárokat és hajókat is bevetettek. Egyik első intézkedésként úszógátat létesítettek az olaj felfogására a bécsi Északi-hídnál horgonyzó iskolahajónál.