Üzletek bezárásáról és rövidített nyitvatartásról döntöttek a koronavírus miatt a Kínában működő nagyvállalatok

Publikálás dátuma
2020.01.30. 12:35
Gyártósor a Volkswagen sanghaji gyárában
Fotó: Ding Ting / AFP/Xinhua
Emellett számos bevásárlóközpont, étteremlánc és egyéb szolgáltató jelezte, hogy bizonytalan időre felfüggeszti tevékenységét az országban.
Számos Kínában működő nemzetközi nagyvállalat vezetett be óvintézkedéseket az új koronavírus járvány terjedésének visszaszorítása érdekében – derül ki a vállalatok által kiadott közleményekből. A Facebook felfüggesztett minden, nem létfontosságúnak ítélt utazást Kína szárazföldi területére, és azokat az alkalmazottait, akik a közelmúltban ott jártak, arra kérte, hogy dolgozzanak otthonról. Az Apple amerikai információs technológiai óriásvállalat rövidítette a kínai üzleteinek nyitva tartását és korlátozta az alkalmazottak utazását. A Goldman Sachs amerikai, az HSBC és a Standard Chartered brit nemzetközi pénzintézetek eltiltották munkatársaikat a Kínába és Hongkongba utazástól, és szintén otthonmaradásra kérték azokat, akik az elmúlt időszakban Kína szárazföldi részén jártak. A Volkswagen német autógyártó vállalat kiadta a Kínában dolgozó munkatársainak, hogy a hivatalosan meghosszabbított holdújévi munkaszünet lejárta után még további két hétig otthonról lássák el feladataikat. A H&M svéd divatcég 45 Kínában működő üzletét zárta be és felfüggesztett minden Kínába, illetve az országon belül tervezett üzleti utat, a Kínából visszatérő alkalmazottainak pedig azt tanácsolta, hogy két hétig maradjanak otthon. A British Airways brit légitársaság legalább január 31-éig törölte az összes Kínába és Kínából közlekedő közvetlen járatát, míg a Finnair finn légitársaság március végégi felfüggesztette a Pekingbe, illetve Nankingba közlekedő járatait, és hasonló intézkedéseket jelentett be több más légitársaság is. Az IKEA svéd bútorforgalmazó óriásvállalat csütörtökön közölte, hogy az összes Kínában működő áruházát egyelőre bizonytalan ideig zárva tartja majd a munkaszünet után is. A Starbucks amerikai kávézólánc pedig a Kínában működő üzleteinek több mint felét zárta be ideiglenesen. A kínai Alibaba e-kereskedelmi óriás kiadta a dolgozóinak, hogy a február 2-áig meghosszabbított holdújévi munkaszünet után még egy hétig otthonról dolgozzanak. A Tencent kínai technológiai vállalat február 9-éig hosszabbította meg a munkaszünetet az alkalmazottai számára, míg a Tiktok videómegosztó alkalmazást tulajdonló kínai Bytedance, a Pinduoduo kínai e-kereskedelmi vállalathoz hasonlóan arra kérte a holdújév idején utazó dolgozóit, hogy hazatértük után helyezzék magukat 14 napra karanténba otthonaikban. Az új koronavírus járvány miatt emellett számos, Kínában működő bevásárlóközpont, étteremlánc és egyéb szolgáltató jelezte, hogy bizonytalan időre felfüggeszti tevékenységét. A döntést egyrészről dolgozóik, másrészről pedig az ügyfeleik biztonsága érdekében hozták meg, az üzleti tevékenység szüneteltetése azonban várhatóan komoly gazdasági károkat okoz majd a világ második legnagyobb gazdaságával rendelkező országban.

Egy hónap alatt lehet kiadni egy lakást

Publikálás dátuma
2020.01.30. 12:06
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterestock
Egyre több a bérelhető lakás, a kiadó ingatlant keresők száma ugyanakkor nem nő tovább. Emiatt egyre több időbe telik megtalálni a megfelelő bérlőt.
Elérte a plafont a kiadó lakások iránti kereslet: tavaly már nem volt növekedés e téren, holott 2016-tól évente 18-33 százalékkal bővült a bérelhető lakóingatlanok iránti igény – derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely közel 400 ezer hirdetés adatai alapján négyéves távlatban vizsgálta Budapest és a legnagyobb vidéki városok lakásbérleti piacát. A kínálat ugyanakkor fokozatos bővülést mutat Budapesten és a megyei jogú városokban. Ma 40 százalékkal több lakást lehet kibérelni, mint 2016-ban, de még tavaly is 13 százalékos volt az éves bővülés. A kínálat növekedésében a korábbi évek befektetési célú lakásvásárlásai is szerepet játszanak – mutatott rá Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Megjegyezte: a turizmus felívelése miatt a kiadó ingatlanok egy része nem jelent meg a hosszú távú bérleti piacon, hiszen lakáshotelként üzemeltették, sok befektető azonban a hosszú távú kiadást választotta. A kínálat bővülése következtében az elmúlt négy évben némiképp növekedett az az idő, míg a lakás bérlőre talál. Budapesten 2016-ban átlagosan 25 nap kellett ehhez, 2017-ben és 2018-ben 28 nap, tavaly pedig már 29 napra volt szükség. Eközben a megyei jogú városokban a kiadási idő a 2016-os 29-napról 2019-re 36 napra nőtt. Most nagyjából tehát egy hónap alatt lehet bérlőt találni: ez az idő várhatóan nem fog komolyabb mértékben növekedni, mert a tulajdonosoknak veszteséget jelent, ha üresen áll a lakás, így ezeket még olcsóbban is érdemes kiadniuk – véli Balogh László. A budapesti kiadó lakások átlagos bérleti díja 165 ezer forint volt január végén, a megyei jogú városokban pedig  100 ezer forintot tett ki, ami 10, illetve 11 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten. Több népszerű budapesti kerületben ugyan már megállt a drágulás, összességében azonban a bérleti díjaknál továbbra is emelkedés látható. Igaz, jóval lassabb ütemű a drágulás, mint az elmúlt években. A lakásbérleti díjak emelkedése miatt napirendre került az egyetemisták számára elérhető diákhitel összegének esetleges emelése. Jelenleg havi 70 ezer forint a Diákhitel1 maximális összege, ami Budapesten és a többi egyetemvárosban sem elég a bérleti díjakra, ezért a maximális hitelösszeg növelése ebből a szempontból indokolt lehet – vélekedett Trencsán Erika, az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu vezető pénzügyi szakértője. A diákhitel kapcsán elmondta: ez az egyik legkedvezőbb konstrukció a teljes magyarországi hitelpiacon. A szabad felhasználású diákhitel kamata jelenleg közel 2 százalék, a törlesztést pedig csak akkor kell elkezdeni, ha vége a diákéveknek.   
Szerző

Extrém lakásárak: Óbudán majdnem egymilliót is kifizettek egy panel négyzetméteréért

Publikálás dátuma
2020.01.30. 11:16

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Töretlen népszerűségnek örvend a panel, emiatt az átlagnál gyorsabban is drágulnak ezen lakások. A vevők olykor egészen extrém árat is hajlandók kifizetni egy lakótelepi lakásért.
Bár a KSH adatai szerint 2019 első három negyedévében 11 százalékkal kevesebb használt lakást adtak el, mint egy évvel korábban, a panellakások továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek. Nyilván nem függetlenül ettől, éppen ezen ingatlantípus ára emelkedik a leggyorsabban: vidéken és a fővárosban is 22 százalékkal többet kellett fizetni a panelekért tavaly, mint 2018-ban. Eközben a nem-panel társasházi lakások „csak” 13, a családi házak pedig átlagosan 3,7 százalékkal drágultak.   Ebben a helyzetben olykor egészen extrém árakkal is lehet találkozni. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2019-re vonatkozó tranzakciós adatai szerint Budapesten a III. kerületi Kaszásdűlőn és az Aquincumi, Pók utcai lakótelepen is volt példa 900 ezer forintot meghaladó négyzetméterárra. A főváros vonzáskörzetében, Budaörsön 650-700 ezer forint körüli négyzetméterárak voltak. A vidéki nagyvárosok közül Veszprém és Debrecen áll a lista élén 600-650 ezer forint közötti négyzetméterárakkal. Minden idők rekordját egyébként egy Újpest városközponti, 34 négyzetméteres lakás tartja a panelkategóriában: az ingatlan 35 millió forintért cserélt gazdát még 2018 végén. „A panellakások esetében továbbra is extrémnek tűnik az egymillió forintot meghaladó vagy azt megközelítő négyzetméterár. Egy ilyen tranzakció oka általában egyedi élethelyzet, vagy a helyszínhez való szoros kötődés lehet. Többnyire a legkisebb – általában garzon – lakások érik el ezt a szintet. A kínálat ezekből szűkös, így a kereslethez képest igazi hiánycikket jelentenek” – magyarázza a kialakult helyzetet Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Hozzátette: bár a panelek iránti jelentős kereslet magasan tartja az árukat, és ezek a lakások kelnek el a leggyorsabban, nagy kiugrásokra a közeljövőben már nem kell számítani. A lakáspiacot jellemző lassuló árnövekedés, a látható korrekció talán először a panellakásokat érte el  A lakáspiaci válságot követő kilábalás kezdetétől napjainkig a lakótelepi lakások drágultak a legnagyobb mértékben. Ennek oka leginkább az, hogy viszonylagosan alacsony áruk miatt sokak számára váltak ideális befektetési célponttá. A lakótelepek gyakran a városközponthoz közel találhatók, tömegközlekedéssel jól megközelíthetők, így nem nehéz bérlőt találni a mai igényeknek is megfelelő belső elrendezésű lakásokra. Ráadásul a panelprogram keretében felújított, egyedi mérős, jó állapotú lakásokat ma már nagyjából annyiért lehet kiadni, mint a hasonló fekvésű és méretű téglalakásokat. A panel piaci pozícióját tekintve képes volt a megújulásra – mutatott rá az elemző. 

Paneltörténelem

Magyarországon kereken 60 éve, 1959-ben adták át az első panelházat Dunaújvárosban, az akkori Sztálinvárosban. A kísérleti lakásokat országszerte 788 ezer követte, otthont biztosítva kétmillió embernek. A lakásállományhoz viszonyítva a legtöbb panellakás Komárom-Esztergom megyében épült (nagyjából minden negyedik lakóingatlan), míg Budapesten ez az arány 20 százalék körüli. Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Fejér megyében éri még el arányuk a 15 százalékot. Ezeket a házakat eredetileg 30-50 évre tervezték, de ma is kiszolgálják lakóikat.  

Szerző