Előfizetés

Mától látogatási tilalom van a Semmelweis Egyetem egyes klinikáin

D. A.
Publikálás dátuma
2020.01.31. 08:14
Képünk illusztráció
Az influenzajárvány miatt teljes látogatási tilalmat rendeltek el a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán, illetve részleges látogatási tilalmat léptettek életbe a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán.
Az influenzajárvány miatt rendeltek el látogatási tilalmat a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikán 2020. január 31-től. A korlátozás valamennyi osztályt érinti és visszavonásig érvényes. A Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán részleges látogatási tilalom lépett életbe szintén 2020. január 31-től az influenzajárvány miatt. A rendelkezés értelmében az osztályokon fekvő betegeknél kizárólag csak egy szülő tartózkodhat és a gyermekek több látogatót nem fogadhatnak. Arra kérik a szülőket, hogy a klinika közös helyiségeit csak a legszükségesebb esetben vegyék igénybe. A részleges látogatási tilalom visszavonásig érvényes. A látogatási tilalomban érintett hazai intézmények teljes listáját a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján lehet elérni.

Eltűnt pécsi százmilliók nyomában

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2020.01.31. 07:45

Fotó: Csortos Szabolcs / Népszava
A város új vezetése sok furcsaságot talált az önkormányzat cégeinél folyó átvilágítás során.
Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával jelentette fel a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) Zrt. felmentett vezérigazgatóját a városháza, mivel az önkormányzat cégeinél folyó átvilágítás szerint a volt vezető két ingatlan eladásakor százmilliós nagyságrendű kárt okozott. Minderről az átvilágítást végző 11 tagú ügyvédcsapat egyik jogásza, Bodnár Imre tájékoztatta az újságírókat.
A két ügy egyikéről már írtunk. A PVH 2017 októberében eladta a belvárosban álló 12 szobás Aranyhajó Fogadót, s a vevő egy ügyvéd letéti számlájára utalt ezért 158 millió forintot. A vagyonhasznosító vezetője, Szentgyörgyi Dávid azonban nem gondoskodott arról, hogy a pénz átkerüljön a cég számlájára. Az őszi választáson a Pécset 2009 óta irányító Fideszt legyőzte az ellenzéki összefogás, s az új városvezetés az önkormányzat cégeinek átvilágításakor szembesült azzal, hogy a fogadó árát két éve nem kapta meg és nem is igényelte az amúgy komoly hitellel küszködő vagyonhasznosító. Péterffy Attila, polgármester utasította Szentgyörgyit, hogy rendezze a követelést, ám a számláról csak 21 millió érkezett. Ezek után felmentették posztjáról a vezérigazgatót. Később az ügyvéd azzal magyarázta a vártnál kevesebb pénz utalását, hogy város tartozik neki 104 milliós munkadíjjal, amit az vezérigazgató leigazolt, valamint 33 milliós kötbérrel. Az átvilágítók viszont nem találták annak nyomát, hogy az ügyvéd ilyen mennyiségű és értékű munkát elvégzett volna, és a kötbér jogosságát sem ismerik el. A másik ügy 2018 július 12-én kezdődött: a PVH aznap hirdette meg egyik belvárosi telkét eladásra. Az ingatlant egy olyan cég vette meg, amely épp a meghirdetés napján alakult, így valós referenciája – amit pedig a kiírás elvárt – nem lehetett. A telekért oly módon fizetett volna a cég, hogy 600 millió forintért felépít az ingatlanon egy házat, amiben a város kap 114 millió forint értékű irodaterületet és gépkocsibeállót. Csakhogy a telek megvételére és beépítésére ajánlatot adott be egy referenciával bíró cég is, és ők jóval nagyobb területű, 151 millió forint értékű épületrészt kínáltak a városnak. Mégse ők nyertek, így az önkormányzat 37 milliót bukott az üzleten. Az átvilágítók azt is kiderítették, hogy a nyertes cég egy házaspár tulajdona, s az ő lányuk a vagyonhasznosítónál pr-esként dolgozott, ráadásul ő az élettársa a felmentett vezérigazgatónak. A két ügyben kedden tett feljelentést a városháza. Péterffy Attila – kérdésünkre válaszolva - kijelentette: bízik a nyomozóhatóság szakszerű munkájában, ha azonban az ügy nem jut el a sikeres vádemelésig, akkor a város magánvádlóként belép az eljárásba, mivel az átvilágítók egyértelmű bizonyítékokat találtak a feljelentésben szereplő bűncselekmények bizonyítására. Szerettük volna megkérdezni a fentiekről Szentgyörgyi Dávidot, ám a volt vezérigazgató hívásunkat kinyomta, és sms-ünkre nem válaszolt.

EPP: Orbán időt kapott a trükközésre

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.01.31. 07:10

Fotó: JOHN THYS / AFP or licensors
Az Európai Néppárt (EPP) szerdai döntése után akár egy év is eltelhet, mire végleg eldől a Fidesz tagságának kérdése – értesült lapunk több forrásból. Mint arról elsőként beszámoltunk, az EPP vezetése úgy döntött szerdán, hogy határozatlan időre marad a Fidesz tagságának felfüggesztett státusza a Néppártban. Miközben a felfüggesztés fenntartása azt jelzi, hogy az EPP továbbra is erősen megosztott a Fidesz megítélését illetően, kormánypárti forrásaink azt emelték ki: a valódi döntés elhalasztása lehetőséget is jelent számukra. A párt ugyanis – ahogy arról lapunk korábban írt – a tagságát illetően időt próbált nyerni: ez esetben pedig az EPP-döntése mozgásteret ad a Fidesznek arra, hogy eldöntsék, konszolidálódva maradnak, vagy pedig előkészítik a kiszállást és megpróbálnak összehozni az EP-ben egy „migránsellenes frakciót”. Orbán Viktornak jól jöhet, hogy – miként német forrásból értesültünk –, a kormánnyal szemben folyó uniós jogállami vizsgálat is átkerülhet idővel egy belga-német javaslatra életbe lépő mechanizmusba: ennek keretében az Európai Tanács foglalkozna az üggyel és lényegében csak konzultáció folyna a témáról.
Orbán Viktort az ATV szerint február 10-én fogadja Angela Merkel Berlinben, úgy tudjuk, emiatt sem kell túlzottan aggódnia a magyar kormányfőnek, mert a találkozón hangsúlyosan szerepelnek a kétoldalú gazdasági kérdések is, amik kifogástalan állapotban vannak, így valószínűleg a „pozitív ügyeket” hangsúlyozzák majd a felek.