Előfizetés

Napi 12 órában védőmaszkokat gyártanak két magyar börtönben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.01. 17:51

Fotó: BVOP
Napi húszezer egészségügyi maszk készül el a bv-intézetekben, a kormány ezzel is készül a koronavírus megjelenésére.
Sorozatgyártásra kapcsolt két magyar börtön, a fogvatartottak tömegével készítik az egészségügyi védőmaszkokat; így akkor is lesz elég belőlük, ha a koronavírus esetleges hazai megjelenésekor kitör a vásárlási láz – derül ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleményéből.
A bejelentés szerint a maszkokat a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs rendelkezése alapján gyártják – ennek tagja többek között Pintér Sándor belügyminiszter is - a Hajdú-Bihar megyei és a sátoraljaújhelyi börtönben pedig napi 12 órás váltásban zajlik a munka.
A közlemény szerint jelenleg napi 20 ezer maszk készül a két üzemben, a kapacitás pedig bővíthető, de jelenleg is több mint 320 ezer darabot tartanak raktáron az ország különböző pontjain. A termékek Jurta Med néven kerülnek forgalomba, ez a BVOP jogvédett márkájának számít. 
A maszkokat gyártó elítélteket az állami tulajdonú Adorján-Tex  Kft. foglalkoztatja. A cég egyébként évről évre sikeresebbnek számít az Opten adatbázisa szerint: míg 2017-ben 3,2 milliárdos értékesítést és 19 millió forintos adózott eredményt tudtak felmutatni, a 2018-as évet már 5 milliárdos nettó árbevétellel és 143 milliós adózott eredménnyel számolhattak.

Koronavírus-fertőzés gyanújával vizsgáltak egy utast Ferihegyen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.01. 16:31
Maszkot viselő utasok a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren
Fotó: Béres Márton / Népszava
A férfi nemrég megfordult a kínai Vuhan tartományban, ezúttal Dubajból érkezhetett Magyarországra. A Dél-Pesti Centrumkórház vezetője szerint nincs veszély.
Szombaton a Liszt Ferenc repülőtéren elkülönítettek egy lázas utast, akit koronavírus-fertőzés gyanújával vizsgálnak – értesült az Index. A lap forrása arról számolt be, hogy a férfi nem kínai állampolgár, ám nemrégiben járt Vuhanban, a koronavírus-járvány kiindulópontjában Információik szerint az illető az Emirates légitársaság járatával érkezett a fővárosba. A reptér honlapján elérhető menetrend szerint eddig ma egyetlen Emirates gép érkezett: 11:43-kor szállt le az EK111-es járat Dubajból. A névtelenséget kérő forrás elmondta, hogy a reptéri egészségügyi szolgálatot ellátó AMS mentőszolgálat értesítette az Országos Mentőszolgálatot, akik életbe léptették az ilyen helyzetekre kidolgozott protokollt. A hírportál egyik olvasója jelezte, hogy délután 2 óra körül látott a Ferihegyi gyorsforgalmi úton egy mentőautót befelé tartani, megkülönböztető jelzést használt, és a sofőr fehér izolációs ruhába volt öltözve. Az ügyben az Indexhez hasonlóan a Népszava is kérdéseket küldött az ügyben a Nemzeti Népegészségügyi Központnak: arról kérdeztük az állami szervezetet, hogy 
  • valóban koronavírus-fertőzést észleltek a reptéren?
  • A beteg utas gépe valóban Dubajból érkezett?
  • A reptéren hány utast vizsgáltak át, illetve hányan kerültek ideiglenesen karanténba, amíg bebizonyosodik, hogy valóban koronavírusról vagy valamilyen más megbetegedésről van szó?
  • A járat utasai és a férfivel érintkezésbe kerülő más utasok, reptéri dolgozók elhagyhatták a repteret?
  • Hány személy érintkezhetett az illetővel a repülőn, illetve Magyarországra érkezése után?
  • A Nemzeti Népegészségügyi Központ vagy a kormány járványügyi operatív törzse hány orvossal,  mentőautóval vesz részt a helyszínen a beteg férfi és a vele érintkezők kivizsgálásában? Milyen eszközöket használnak ehhez?
Amint válaszokat kapunk, frissítjük cikkünket.

Frissítés: a férfi mégsem fertőzött

Nem fertőződött koronavírussal az a utas , aki Kínából indulva érkezett Budapestre - mondta szombat délután sajtótájékoztatóján Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Szlávik szerint az illető nem mutatja a betegség egyetlen tünetét sem, nem lázas, nem fullad, nem köhög. Megfigyelésre kórházban marad, de ezt nem a betegség gyanúja, hanem a kimerültség indokolja - hangsúlyozta.      A főorvos hozzátette, a fiatal férfi tényleg a járvány gócpontjaként ismert közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban járt egyetemre. A várost január 23-án hagyta el, vasúton Hongkongba, majd repülőn Európába utazott, és átszállással érkezett Budapestre. Sajtóértesülések szerint szombaton a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren koronavírus-fertőzés gyanújával különítették el. A férfi az utazása során átesett testhőmérséklet-ellenőrzésen, de nem volt lázas, így továbbengedték.

„Orbán Viktor zöld kaméleon lett” - XXI. századi Magyarországot szeretne a Momentum

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.02.01. 16:00

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A Momentum, nem meglepő módon a „XX. századhoz” sorolta a Fideszt évértékelőjén.
Évértékelőt tartott a Momentum is (Orbán Viktor február 16-án teszi majd meg), nem volt meglepő, hogy a párt „XXI. századi politikai erőként” határozta meg magát a „XX. századi Fidesszel” szemben. Baja momentumos polgármestere, Nyirati Klára kezdett, mint mondta, 1990-ben még lelkes fideszes volt, de az 1993-as székházbotrány után a egész bajai Fidesz-szervezet felállt és kilépett. Nyirati Klára szerint a közélet, a nyilvánosság még a 80-as években sem volt ilyen befagyott, ma sokkal kevesebben mernek kiállni a véleményükkel, mint a Kádár-rendszerben. - De a Momentum nem a régi Fidesz - mondta, akkor Orbánéknak nem jelentett kockázatot, hogy a régi MSZMP helyett a Fidesz tagjai legyenek, ehhez képest most az állását veszítheti el, aki momentumos. A Fidesz már a kezdetektől a diktatúrát tűzte ki célul tűzte ki – mondta. Szerinte a Fidesz sem nem hazafi, sem nem keresztény, mert a hazafiság azt jelenti, hogy tiszteletben tartjuk mások kultúráját is, a kereszténység pedig azt, hogy például a tízparancsolat szellemében nem lopunk. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes szerint a Momentum felelőssége most abban áll, hogy megmutassa: az irányítása alatt álló városokban jobb az élet, a momentumos városvezetők jobban vezetik településüket a fideszeseknél, nincs korrupció, van viszont átláthatóság. Kerpel-Fronius szerint ugyanakkor a koalíciós kormányzást is meg kell tanulniuk, akár úgy is, hogy a Momentum érdekei nem feltétlenül érvényesülnek. Vannak azért határpontok, például Kispesten a a Momentum helyi képviselője a baloldali többséggel szemben politizál. (Kispesten Lackner Csaba, egy helyi, azóta kizárt MSZP-s képviselő miatt van botrány, aki egy videófelvételen többek között arról beszélt, aki nem keres helyi képviselőként legalább évi 100 millió forintot, az nem tehetséges).
Fekete-Győr András, a Momentum vezetője közölte: a Momentum „európai, tisztességes, becsületes és zöld” vagyis XXI. századi országot szeretne, ehhez képest „az arca leszakad”, amikor azt látja, Orbán Viktor a vagyonnyilatkozata alapján még veszített is a vagyonából, miközben az egyik leggazdagabb család az országban az övék. - Ma már nem visz el senki az Andrássy út 60-ba, ha a miniszterelnökről viccelsz, de ahhoz, hogy az Andrássy úton legyen lakásod, a kormány spanjának kell lenned - mondta. Szerinte „ez a 70-es 80-as évek Magyarországa, mintha még mindig tartana a XX. század – fogalmazott. „2022-ben azonban véget érhet”, mert a Fidesz elfelejtette, hogy a fiatalokkal is foglalkozni kell. A Momentumra is szükség volt, hogy felismerje, ez mekkora hiba, ezért is van ma 22 éves helyettes államtitkár a kormányban. - De már elkéstek, a fiatalok nem őket választják. „Orbán Viktort és a Fideszt gőgös, a választókat a vadászkastélyokból lenéző politika jellemzi, ez ért véget 2019 október 13-án – mondta. A Momentum elnöke szerint „amíg a XX. század a Horthykról, Kádárokról, Orbánokról szólt”, a XXI. századnak Európáról, környezetvédelmemről kell szólnia. Ezért egy ilyen politikai erőnek bátrabbnak kell lenne, mint, hogy 93 ezer négyzetkilométerről gondolkodjunk, mert Európa, a Föld sorsa Magyarországé is. Ugyan Orbán Viktor is felismerte ezt részben, de ő „klímakaméleon” lett, nem őszinte a zöld elkötelezettsége. A Momentum emiatt 2020-ban klímaköröket kezd el építeni az országban.