A fájdalmat is csökkenti, ha jót teszünk

Publikálás dátuma
2020.02.15. 15:15

Fotó: Lilian Cazabet/Hans Lucas / AFP
Viszonzás igénye nélkül adni nemcsak jó, a fájdalomérzetet is csökkenti. Ráadásul annál inkább, minél nagyobbnak tartja valaki a segítsége jelentőségét – derítette ki egy kínai kutatás.
Korábbi vizsgálatok már kiderítették, hogy az altruista magatartás dopaminszerű vegyületeket termel az agyban, nemrég több kínai intézmény közös kutatócsoportja a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy fájdalomcsökkentő hatással is rendelkezik az, ha jót cselekszünk – írta a Medical Online.
Az eredményeket négy különböző kísérlettel érték el. Az elsőben önkénteseket arra kértek, adjanak vért, míg egy másik csoportnak azt mondták, hogy egy földrengés túlélőinek adnak vért. Ők sokkal kisebbnek érezték a tű okozta fájdalmat, mint az első csoport tagjai. A második kísérletben a kontrollcsoportnak hidegben kellett egy könyvet kellett lektorálnia. Azok, akik azt mondták, a könyv bevándorló kisgyerekek számára készül, sokkal kevésbé fáztak, mint akik ezt nem tudták. A harmadik kísérletben rákbetegek fájdalomérzetét hasonlították össze. Ekkor az derült ki, hogy akik más betegekre főztek és takarítottak, másokért dolgoztak, sokkal kisebb fájdalmat éreztek, mint akik csak magukat látták el. 
Az utolsó, negyedik kísérletben pedig arra kérték az önkénteseket, hogy árva gyerekek számára adakozzanak, majd MRI felvételt készítettek az agyukról, miközben elektromos áramütéseknek tették ki őket. Az eredmények szerint azok, akik adakoztak, kisebb fájdalmat éreztek és az MRI-eredmények is alacsonyabb intenzitású reakciókat mutattak. Az eredményekből azt a következtetést is levonták a kutatók, hogy minél nagyobbnak hitte valaki az adománya jelentette segítséget, annál inkább csökkent az áramütés által kiváltott fájdalomreakció.
Szerző

Listázták a magyar hamburgerezőket

Publikálás dátuma
2020.02.14. 13:02

Fotó: Sebastian Gollnow / AFP
Két budapesti és egy miskolci hely áll Magyarország legjobb 25 burgerezőjének dobogóján egy utazási magazin szerint.
Az Európa és a világ legjobb hamburgerezőinek listáját összeállító Big 7 Travel magazin elkészítette a „burgerbarát Magyarország” hamburgerezőinek rangsorát is. A nyertes a világlistán tavaly 13., az idei európain pedig 6. helyezett Bamba Marha Burger Bar lett. Az értékelés szerint az öt budapesti egységgel rendelkező hely burgereinek elképesztő ízharmóniáját a jó minőségű marhahús, a finom szószok és az egyszerűség nagyszerűsége eredményezi. 
A második legjobb magyar hamburgerlelőhely az idei kontinenslista 43. helyezettje, a Tuning Burger lett, amely, az értékelés szerint, rengeteg időt tölt a legjobb minőségű összetevők beszerzésével, amelyekből olyan hamburgert készít, ami közel áll a tökéleteshez. Méltatják az itt készült sült krumplit és a kézműves sörök széles választékát is. A dobogó harmadik helyére a miskolci Bitang Joe Burger Bar került, amelyről azt írták, az apró helyen méret és minőség szempontjából is nagyot alkotnak.
A teljes lista itt található.
Szerző
Frissítve: 2020.02.16. 12:09

Rosszullétet és persze fejfájást okoz az időjárás

Publikálás dátuma
2020.02.14. 11:40

Fotó: AFP
A hideg- és a melegfrontra érzékenyeknek is panaszokat okozhat a kettősfront, amelynek intenzitása csak estétől kezd csökkenni.
A hideg- és melegfrontra érzékenyek is érezhetik a pénteken kettősfront hatását, amely a Dunántúlon estétől kezd fokozatosan gyengülni. Arrafelé főleg délelőtt, máshol azonban egész nap keringési és vérnyomásproblémákat okozhat, többek között vérnyomás-ingadozást, emésztési problémákat és rosszullétet is. A szívbetegeket is megviselheti a megterhelő humánmeteorológiai helyzet, ezért jobb kerülni a nagyobb erőfeszítéseket igénylő tevékenységeket: a szellemei és a fizikai igénybevételeket is. Országos lehet a fejfájás, akár a migrén is kialakulhat, és sokan érezhetnek akár ok nélküli ingerültséget is, ami a hangulatra is rányomhatja a bélyegét – írta olvasható a Meteo Klinika honlapján
A hétvégén főleg a koncentrálási problémák és a fáradékonyság okozhatnak kellemetlen perceket. A szél mellett már a változékonyság is ronthatja a közérzetet, alvásproblémákat okozhat. A szeles időben több fokkal csökken a hő- és komfortérzet, fokozódik a megfázásveszély. A tél végén az immunrendszer egyre kimerültebb, a tavasz és a vele járó fáradtság felerősíti az időjárás változásai következtében kialakuló tüneteket – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán. Mivel a légköri helyzet is kedvez a vírusok terjedésének, továbbra is szükség van az immunrendszer erősítésére. A megnövelt vitaminbevitel fokozhatja védekezőképességet, elsősorban a C-vitamindózist érdemes növelni, a fertőzések elkerülése érdekében pedig gyakori alapos kézmosás ajánlott.
Az utakon a vizes útszakaszok és erős oldalszél nehezítheti a közlekedést, de az ingerlékeny, türelmetlen és figyelmetlen sofőrök is növelik a balesetveszélyt.
Szerző
Frissítve: 2020.02.16. 11:59