Előfizetés

Listázták a magyar hamburgerezőket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.14. 13:02

Fotó: Sebastian Gollnow / AFP
Két budapesti és egy miskolci hely áll Magyarország legjobb 25 burgerezőjének dobogóján egy utazási magazin szerint.
Az Európa és a világ legjobb hamburgerezőinek listáját összeállító Big 7 Travel magazin elkészítette a „burgerbarát Magyarország” hamburgerezőinek rangsorát is. A nyertes a világlistán tavaly 13., az idei európain pedig 6. helyezett Bamba Marha Burger Bar lett. Az értékelés szerint az öt budapesti egységgel rendelkező hely burgereinek elképesztő ízharmóniáját a jó minőségű marhahús, a finom szószok és az egyszerűség nagyszerűsége eredményezi. 
A második legjobb magyar hamburgerlelőhely az idei kontinenslista 43. helyezettje, a Tuning Burger lett, amely, az értékelés szerint, rengeteg időt tölt a legjobb minőségű összetevők beszerzésével, amelyekből olyan hamburgert készít, ami közel áll a tökéleteshez. Méltatják az itt készült sült krumplit és a kézműves sörök széles választékát is. A dobogó harmadik helyére a miskolci Bitang Joe Burger Bar került, amelyről azt írták, az apró helyen méret és minőség szempontjából is nagyot alkotnak.
A teljes lista itt található.

Eddig ismeretlen emberelőd génjeit fedezték fel afrikai népcsoportoknál

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.14. 12:17

Fotó: SPANI Arnaud/hemis.fr / AFP
A rejtélyes ős akkor szakadhatott el a három már ismert csoporttól, amikor az ág még nem vált szét – állapította meg egy új genetikai elemzés.
A Science Advances tudományos folyóiratban megjelent elemzés szerint az ősi emberelődnek a neandervölgyiek, a gyeniszovaiak és a homo sapiens ősével lehetett közös felmenője. Korábbi kutatások kimutatták, hogy Afrikából való elvándorlása után a homo sapiens a neandervölgyi és a gyeniszovai ember populációival is nemzett utódokat, arról azonban keveset tudni, hordozzák-e emberelődök génjeit olyanok is, akiknek ősei sose hagyták el Afrikát. Az információhiány egyik oka, hogy a forró égövön nehéz ősi DNS-hez jutni – olvasható a NexScientist.com tudományos-ismeretterjesztő portál cikkében.
A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói, Sriram Sankararaman és Arun Durvasula számítógépes szimuláció segítségével hasonlították össze 405 nyugat-afrikai ember genomját a neandervölgyi és a gyenyiszovai emberek genomjaival. Megvizsgálták a nigériai joruba népcsoport genomjának modern és ősi szegmenseit. Az ősi szakaszokban több genetikai variánst találtak, mint amennyit a neandervölgyi vagy gyenyiszovai genomokban, ami arra utal, hogy nem ezek az ősembercsoportok voltak a variánsok forrásai.
Hasonló mintázatot tártak fel a Sierra Leone-i mende törzsnél, a nigériai és nyugat-gambiai esanoknál. Becslések szerint a négy népcsoport 2-19 százaléknyi olyan gént hordoz, amelyik egy ismeretlen, ősi emberelődtől származhat. Nem tudni, hogy olyan ősi emberelődre utalnak-e ezek a genetikai nyomok, amelynek még nem tárták fel maradványait, vagy olyanra, amelyikről már tudunk, mint például a nagyjából 700 ezer éve kialakult heidelbergi emberre.
A rejtélyes hominin valószínűleg akkor szakadt el a neandervölgyi, a gyenyiszovai és a modern ember őseitől, amikor az ág még nem vált szét a három ismert csoportra. Az elszakadás legkorábban 1 millió, legkésőbb 360 ezer éve történhetett, a modern népesség ősei és az ismeretlen populáció között nagyjából 124 ezer évvel ezelőtt lehetett kapcsolat.

Rosszullétet és persze fejfájást okoz az időjárás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.14. 11:40

Fotó: AFP
A hideg- és a melegfrontra érzékenyeknek is panaszokat okozhat a kettősfront, amelynek intenzitása csak estétől kezd csökkenni.
A hideg- és melegfrontra érzékenyek is érezhetik a pénteken kettősfront hatását, amely a Dunántúlon estétől kezd fokozatosan gyengülni. Arrafelé főleg délelőtt, máshol azonban egész nap keringési és vérnyomásproblémákat okozhat, többek között vérnyomás-ingadozást, emésztési problémákat és rosszullétet is. A szívbetegeket is megviselheti a megterhelő humánmeteorológiai helyzet, ezért jobb kerülni a nagyobb erőfeszítéseket igénylő tevékenységeket: a szellemei és a fizikai igénybevételeket is. Országos lehet a fejfájás, akár a migrén is kialakulhat, és sokan érezhetnek akár ok nélküli ingerültséget is, ami a hangulatra is rányomhatja a bélyegét – írta olvasható a Meteo Klinika honlapján
A hétvégén főleg a koncentrálási problémák és a fáradékonyság okozhatnak kellemetlen perceket. A szél mellett már a változékonyság is ronthatja a közérzetet, alvásproblémákat okozhat. A szeles időben több fokkal csökken a hő- és komfortérzet, fokozódik a megfázásveszély. A tél végén az immunrendszer egyre kimerültebb, a tavasz és a vele járó fáradtság felerősíti az időjárás változásai következtében kialakuló tüneteket – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán. Mivel a légköri helyzet is kedvez a vírusok terjedésének, továbbra is szükség van az immunrendszer erősítésére. A megnövelt vitaminbevitel fokozhatja védekezőképességet, elsősorban a C-vitamindózist érdemes növelni, a fertőzések elkerülése érdekében pedig gyakori alapos kézmosás ajánlott.
Az utakon a vizes útszakaszok és erős oldalszél nehezítheti a közlekedést, de az ingerlékeny, türelmetlen és figyelmetlen sofőrök is növelik a balesetveszélyt.