Listázták a magyar hamburgerezőket

Publikálás dátuma
2020.02.14. 13:02

Fotó: Sebastian Gollnow / AFP
Két budapesti és egy miskolci hely áll Magyarország legjobb 25 burgerezőjének dobogóján egy utazási magazin szerint.
Az Európa és a világ legjobb hamburgerezőinek listáját összeállító Big 7 Travel magazin elkészítette a „burgerbarát Magyarország” hamburgerezőinek rangsorát is. A nyertes a világlistán tavaly 13., az idei európain pedig 6. helyezett Bamba Marha Burger Bar lett. Az értékelés szerint az öt budapesti egységgel rendelkező hely burgereinek elképesztő ízharmóniáját a jó minőségű marhahús, a finom szószok és az egyszerűség nagyszerűsége eredményezi. 
A második legjobb magyar hamburgerlelőhely az idei kontinenslista 43. helyezettje, a Tuning Burger lett, amely, az értékelés szerint, rengeteg időt tölt a legjobb minőségű összetevők beszerzésével, amelyekből olyan hamburgert készít, ami közel áll a tökéleteshez. Méltatják az itt készült sült krumplit és a kézműves sörök széles választékát is. A dobogó harmadik helyére a miskolci Bitang Joe Burger Bar került, amelyről azt írták, az apró helyen méret és minőség szempontjából is nagyot alkotnak.
A teljes lista itt található.
Szerző
Frissítve: 2020.02.16. 12:09

Rosszullétet és persze fejfájást okoz az időjárás

Publikálás dátuma
2020.02.14. 11:40

Fotó: AFP
A hideg- és a melegfrontra érzékenyeknek is panaszokat okozhat a kettősfront, amelynek intenzitása csak estétől kezd csökkenni.
A hideg- és melegfrontra érzékenyek is érezhetik a pénteken kettősfront hatását, amely a Dunántúlon estétől kezd fokozatosan gyengülni. Arrafelé főleg délelőtt, máshol azonban egész nap keringési és vérnyomásproblémákat okozhat, többek között vérnyomás-ingadozást, emésztési problémákat és rosszullétet is. A szívbetegeket is megviselheti a megterhelő humánmeteorológiai helyzet, ezért jobb kerülni a nagyobb erőfeszítéseket igénylő tevékenységeket: a szellemei és a fizikai igénybevételeket is. Országos lehet a fejfájás, akár a migrén is kialakulhat, és sokan érezhetnek akár ok nélküli ingerültséget is, ami a hangulatra is rányomhatja a bélyegét – írta olvasható a Meteo Klinika honlapján
A hétvégén főleg a koncentrálási problémák és a fáradékonyság okozhatnak kellemetlen perceket. A szél mellett már a változékonyság is ronthatja a közérzetet, alvásproblémákat okozhat. A szeles időben több fokkal csökken a hő- és komfortérzet, fokozódik a megfázásveszély. A tél végén az immunrendszer egyre kimerültebb, a tavasz és a vele járó fáradtság felerősíti az időjárás változásai következtében kialakuló tüneteket – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán. Mivel a légköri helyzet is kedvez a vírusok terjedésének, továbbra is szükség van az immunrendszer erősítésére. A megnövelt vitaminbevitel fokozhatja védekezőképességet, elsősorban a C-vitamindózist érdemes növelni, a fertőzések elkerülése érdekében pedig gyakori alapos kézmosás ajánlott.
Az utakon a vizes útszakaszok és erős oldalszél nehezítheti a közlekedést, de az ingerlékeny, türelmetlen és figyelmetlen sofőrök is növelik a balesetveszélyt.
Szerző
Frissítve: 2020.02.16. 11:59

A felnőttkori betegségek megelőzése gyerekkorban kezdődik

Publikálás dátuma
2020.02.13. 18:20

Fotó: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem
Előadásokkal, állapotfelmérésekkel hívják fel a figyelmet a felnőttkori betegségek gyermekkori megelőzésére a Semmelweis Egyetem egészségnap rendezvényei.
A leggyakoribb mozgásszervi betegségek jelentős része gyermek-, illetve serdülőkorban alakul ki, és a magyar lakosság több mint 30 százalékát érintő, súlyos szövődményekkel járó, túlsúly is visszavezethető a gyermekkori egészségtelen életmódra. Ezért az áll a Semmelweis Egészség Napok programsorozat márciusi rendezvényének központjában, hogy a felnőttkori betegségek ellen a korai életévekben lehet a leghatékonyabban fellépni – olvasható az egyetem közleményében.
A rendezvényen az érdeklődők onkológiai betegségekkel, a leggyakoribb mozgásszervi elváltozásokkal, a cukorbetegséggel és az egyre több gyermeket érintő elhízással kapcsolatban interaktív bemutatókon, állapotfelméréseken – testzsír- és vázizom-tömeg mérés, alapanyagcsere meghatározás, EKG-vizsgálat – és előadásokon vehetnek részt.
A résztvevők Bernáth József sztárséf főzőbemutatóján kaphatnak gyakorlati tippeket egészséges és ízletes fogások elkészítéséhez, tanácsokat kaphatnak a vitaminszedésről és a helyes táplálkozásról. Továbbá előadásokat hallhatnak a gyermekkori onkológiai betegségek jellemző tüneteiről, megtudhatják, miért kell figyelemmel kísérni a nyirokcsomók változását, szó lesz a génterápiákban rejlő lehetőségekről, a cukorbetegség problémájáról; a tüneteket és a kezelési lehetőségeket több szempontból is bemutatják. 
A rendezvény vendégelőadója, Zacher Gábor toxikológus a kábítószerek használatának veszélyeire hívja fel a gyermekek és a szülők figyelmét.előadást tartanak a kábítószer-használat veszélyeiről, szakemberek segítséget nyújtanak a biztonságot otthon kialakításához a gyermekbalesetek megelőzéséért, gyógytornász vezetésével pedig konzultációs lehetőséget biztosítanak a csecsemők helyes mozgásfejlődésével kapcsolatban.
A Semmelweis Egészség Napok március 7-én megrendezett programjai ingyenesek, de nagy részük regisztrációhoz kötött. Jelentkezni és a programról részletesen tájékozódni ide kattintva lehet. 
Szerző