Előfizetés

60 felett is véd a mozgás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.20. 16:16

Fotó: Maria Fuchs/Cultura Creative / AFP
A fizikai aktivitás és a szív-, érrendszer egészsége összefügg, egy új tanulmány szerint az idősebb nők számára kifejezetten védőhatású a rendszeres mozgás.
Két fontos tanulmány is napvilágot látott az elmúlt időszakban az idősebb nők szív-, érrendszeri egészsége és a mozgás kapcsolatáról. A Circulation című szaklap átlagosan 79 éves nőkről szóló kutatást tett közzé, amelyben azt állapították meg, hogy ha napi egy órával csökkentik a pihenéssel töltött időt, az 26 százalékkal csökkenti a szívbetegségek és 12 százalékkal az általános értelemben vett kardiológiai betegségek kockázatát – mondta Vernes Réka, a KardioKözpont életmód orvosa, sportorvos.
„Nagyon érdekes része a kutatásnak, hogy a megkérdezettek hajlamosak jóval alábecsülni a pihenéssel töltött idejük mértékét. E tekintetben hasznosak okoseszközök, amelyek kiválóan alkalmasak önmonitorozásra”.  Ez volt az első olyan tanulmány, amelyben az ülőéletmód, ami pihenés is lehet, önálló rizikófaktorként jelent meg az idős nőknél is – tette hozzá a szakorvos.
A másik fontos kutatásban azt állapították meg, hogy azoknál az átlagosan 79 éves nőknél, akik olyan könnyű mozgásokat végeztek, mint sétálás vagy kertészkedés, 42 százalékkal csökkent a szívinfarktus és a koszorúér elzáródás rizikója a kevésbé aktív nőkhöz képest. A JAMA című szaklapban megjelent publikáció szerint ez a tevékenység heti 75 perc intenzívebb vagy 150 perc közepesen intenzív mozgást foglalt magában. Optimális esetben az idős hölgyek naponta mozogtak, könnyű, biztonságos formában.

Hogyan véd az életmód?

Az életkorral az artériák fala megvastagszik, rugalmatlanná válik, ami miatt megnő a perifériás ellenállás, ez pedig vérnyomás-emelkedéssel jár. Ez azt jelenti, hogy az évek számával nő a magasvérnyomás betegség és az ennek talaján kialakuló infarktus, stroke esélye is. A testedzés azonban növeli az erek rugalmasságáért felelős nitrogén-monoxid szintáz nevű enzim mennyiségét és aktivitását, és segít a vérnyomás normalizálásában. 40-50 év felett általában nő a triglicerid és az LDL ("káros") koleszterinszint, de nem változik a HDL ("jó") koleszterin mennyisége. Rendszeres mozgás hatására azonban épp ellenkező változások következnek be, vagyis a triglicerid és LDL szintje csökken, az HDL-é nő.
Az életkorral a szív nagysága nő, teljesítménye pedig csökken, ami sokszor akár észlelhető tünetekkel is járhat; kifulladás, „rendetlenkedő” szívverés, szédülés, gyengeségérzet jelentkezhet. Testedzés hatására javul a szív funkciója is, csökken a nyugalmi pulzus, javul a fizikai terhelésre bekövetkező pulzusemelkedés. „A megfelelően kiválasztott és szakértők segítségével felépített fizikai aktivitás, amelyet az egészségi állapothoz, célokhoz, lehetőségekhez szabnak, valóságos „csodaszer” a kardiológiai kezelések részeként is – hangsúlyozta a szakorvos. 
Kutatási eredmények igazolják, hogy a rendszeres mozgás – és természetesen a mellé csatlakozó étrend és mentális-pszichés fittség – számos betegség rizikóját csökkenti, illetve elősegíti a belőlük való gyógyulást. Ilyenek többek közt a szív-, érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a zsíranyagcsere zavarai és egyes daganatfajták. A mozgás csökkenti a demencia, az Alzheimer-kór kockázatát, a szorongást és más hangulatzavart, segít a fogyásban, illetve a normál testsúly megtartásában, a csontok egészségének megőrzésében, és a csoportban végzett mozgásnak komoly hatása van a szociális egészségre is.

Kiderült: vízben "bővelkedik" a Jupiter

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.20. 13:13

Fotó: HANDOUT / AFP
Légkörének 0,25 százalékát víz alkotja – közölte a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory.
Az amerikai űrkutatási hivatal Juno nevű missziójának információi az első arra utaló adatok, hogy a gázóriás vízben "bővelkedik". A NASA 1995-ös Galileo missziója még arra jutott, hogy a Jupiter szélsőségesen száraz lehet a Naphoz képest. Az új eredmények szerint azonban legalább háromszor annyi víz van a légkörében, mint a Napéban - az összehasonlítás alapját nem a folyékony víz jelenti, hanem alkotóelemeinek, az oxigénnek és hidrogénnek a jelenléte.
A csillagászok évtizedek óta igyekeznek meghatározni a Jupiter légkörében található víz pontos mennyiségét, ez az információ ugyanis a Naprendszer kialakulására vonatkozó adatkirakós kritikus, ám hiányzó darabja. A Jupiter valószínűleg az első kialakuló bolygó lehetett, így vélhetően a legtöbb olyan gázt és port tartalmazza, amely nem olvadt be a Napba. A Jupiter kialakulására vonatkozó főbb elméletek a bolygó által magába foglalt víz mennyiségén alapulnak. A vízbőség fontos tényező a Jupiter időjárása és belső szerkezete szempontjából is.
 A Voyager és más űrhajók is észleltek már villámlást a Jupiteren, ez az alapvetően nedvesség előidézte jelenség egyértelműen víz jelenlétére utal. A légkör pontos víztartalmát azonban továbbra sem sikerült megállapítani. A Juno kutatócsapata az űrhajó által akkor gyűjtött adatokat elemezte, amikor nyolcszor elrepült a Jupiter mellett. "Éppen amikor arra gondolunk, milyen sok dologra rájöttünk már, a Jupiter emlékeztet arra, milyen sokat kell még tanulnunk" - mondta Scott Bolton, a misszió munkatársa, a San Antonió-i Délnyugati Kutatóintézet vezető kutatója, utalva arra, hogy a Galileo 1995-ben tízszer kevesebb vizet talált, mint most a Juno. A jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy a Galileo éppen egy különösen száraz területről gyűjtött mintát.

Már jövőre vihet turistákat az űrbe a SpaceX

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.20. 12:46

Fotó: MARK RALSTON / AFP
2021 végéig négy turistát küldene az űrbe az amerikai magánvállalkozás. A nem túl komfortos űrutazás áráról egyelőre nem közöltek pontos információt.
Négy turistát küldene az űrbe 2021 végéig a SpaceX, mégpedig olyan magasságba, ahova eddig nem jutottak fizetős űrutazók. Az amerikai magánvállalkozás bejelentése szerint a Space Adventures nevű céggel dolgozik együtt a projekten. Az űrutazásra szóló jegyekről nem közöltek információt, de áruk várhatóan több mint száz millió dollár lehet.
A Space Adventures az orosz űrprogrammal együttműködve már segített űrturistákat földkörüli pályára és a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) juttatni. A SpaceX utazásán a turisták kihagyják a 400 kilométer magasságban lévő ISS-t és ehelyett 2-3-szor magasabb pályára viszik őket, a Földtől mintegy 800-1200 kilométeres magasságba. Ez a meglehetősen nagyratörő terv megközelíti az eddigi, 1370 kilométeres rekordot, amelyet a Gemini 11 legénysége, Pete Conrad és Dick Gordon állított fel 1966-ban.
A SpaceX ugyanolyan űrhajót fog használni, mint amilyen a NASA asztronautáit kiviszi az ISS-re. A Crew Dragon eddig csak egyszer járt az űrben, egy tavalyi, legénység nélküli tesztrepülésen. Stacey Tearne, a Space Adventures szóvivője szerint a turistaút várhatóan 2021 utolsó negyedévében fog megtörténni, a cég "több potenciális ügyféllel" folytat tárgyalásokat. Mivel a Dragon teljesen önálló, nincs szükség profi pilótára vagy asztronautára. Az utasok azonban képesek lesznek irányítani az űrhajót, ha szükséges. Az űrhajó kilenc négyzetméternyi területet biztosít az utasoknak, ezen belül nincsenek külön elszeparálható terek az alvásra vagy a "mosdóhasználatra". Az utazás előtt az űrturistáknak tréningen kell részt venniük az Egyesült Államokban.
A Space Adventures 2001 és 2009 között már nyolc turistát küldött az űrbe az orosz Szojuz rakétával. Az első űrturista, Dennis Tito 20 millió dollárt fizetett az útért.