Előfizetés

Többliternyi vizet engednek a levegőbe a száradó ruhák

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.22. 14:14

Fotó: Iakov Filimonov / Freepik
Akár 30 százalékkal megemelkedhet a helyiség páratartalma, ami súlyos egészségügyi következményekkel is járhat.
A lakás páratartalmát sok tényező befolyásolhatja, például a kinti hőmérséklet, a nyílászárók anyaga, de az is, hogy milyen gyakran szellőztetünk vagy mennyire fűtünk. Felnőttek számára az ideális relatív páratartalom 40-60 százalék között van, a gyerekszobáé pedig 60-70 százalékos.   
„A túl alacsony, de a túl magas páratartalom sem egészséges.

A száraz levegő kellemetlen tüneteket: állandó köhögést, kiszáradt bőrt és szemeket, kaparó torkot okozhat, ezért a fűtési szezonban sokan párologtatnak a lakásban. Kevesen tudják azonban, hogy a túl magas, 60 százalék feletti páratartalom is ártalmas lehet. Ezt leginkább a szobában száradó ruhák okozzák: 
egy nagy adag vizes ruha ugyanis körülbelül két liter vizet tartalmaz, ami száradáskor akár 30 százalékkal is megemelheti a helyiség páratartalmát.

Ráadásul a levegőbe került víz mosószer- és öblítőszer-maradványokat tartalmaz” – mondta Madarasi Anna, a Budai Egészségközpont csecsemő és gyermek tüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus szakorvosa.
A nedves levegő leginkább azért ártalmas, mert kedvező környezetet teremt a szabad szemmel láthatatlan, de szinte mindenütt előforduló poratkák számára, amelyek ürüléke az arra allergiás betegeknél szénanáthás, asztmás és allergiás bőrtüneteket válthat ki. Segíti a penészgombák elszaporodását és elő is idézheti a megjelenésüket, ha párásítógéppel nedvesítjük a levegőt. Légúti fertőzés esetén ezért célszerűbb inhalátort használni, amellyel közvetlenül a légutakba lehet juttatni a porlasztott oldatot. 
Bár a penész a legtöbb ember számára csupán esztétikai probléma, a háziporatka mellett ez a leggyakoribb beltéri allergén. Ráadásul vannak olyan penészgomba-fajták, amelyek légúti gyulladást okoznak, elsősorban legyengült immunrendszer esetén. Okozhat köhögést, orrmelléküreg-gyulladást, hörghurutot, szem- és torokirritációt, fejfájást, rossz közérzetet, súlyosabb esetben pedig akár gombás eredetű tüdőgyulladást is.

Mit lehet tenni?

Nagy segítség lehet a szárítógép, ám sok lakásban erre nincs elég hely. Érdemes páramentesítő készüléket használni, és figyeljünk arra, hogy a háló-, és a gyerekszobától minél távolabb állítsuk fel a szárítót. Teregetés után a helyiség ablakait hagyjuk kicsit nyitva és szellőztessünk gyakrabban: naponta legalább egyszer csináljunk kereszthuzatot, hogy minél jobban ki tudjon cserélődni a lakás levegője. Amikor pedig már az idő engedi, teregessünk a szabadban. Ha pedig a penész már felütötte a fejét, mindent, a bútorok mögött és az eldugott sarkokat is átvizsgálva, irtsuk ki minél hamarabb – ajánlotta a szakorvos.

Nem is a szülők génjein múlik a gyerek neme

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.22. 10:10

Fotó: Chen feibo/Imaginechina / AFP
Évszázados elméleteket cáfolt meg egy ausztrál kutatás, amely szerint véletlenszerű a nemek megoszlása, nagyjából 51 százalék az esélye, hogy fiú, és 49 százalék, hogy lány születik.
A Queenslandi Egyetem tudósai megcáfolták azokat az évszázados elméleteket, amelyek szerint a szülői géneken múlik, vagyis örökölhető, hogy egy-egy családban fiúk vagy lányok születnek-e. Bebizonyították ugyanis, hogy a szülői gének nem határozzák meg az utódok nemét – írta a medicalxpress.com a brit tudományos akadémia lapjának (Proceedings of the Royal Society B.) aktuális számában megjelent tanulmány alapján.
Ez volt a témában végzett eddigi legátfogóbb kutatás, az eredmények alapján a gyerekek nem szerinti megoszlása lényegében véletlenszerű. "Azt találtuk, hogy az egyes embereknek nincs velük született hajlamuk arra, hogy lányuk vagy fiuk legyen" – mondta Brendan Zietsch, az egyetem pszichológiai karának kutatója, a tanulmány egyik szerzője. Nagyjából 51 százalék az esélye, hogy fiú, és 49 százalék, hogy lány születik, azonban az anya vagy az apa génjei ebben nem játszanak szerepek. Az eredmények kulcsfontosságúak az utódok nem szerinti arányairól szóló biológiai és evolúciós elméletek szempontjából – tette hozzá.
A kutatók svéd anyakönyvek alapján elemezték minden, 1932 óta született svéd, szám szerint 3 543 243 szülő és 4 753 269 gyerekük adatait. Feltérképezték a családi kapcsolatokat, és megvizsgálták, hogy egy ember gyerekeinek a neme összefügg-e a testvérek gyerekeinek nemével, de nem találtak összefüggést. Tudományos elméletek hosszú sora bizonyult tévesnek az eredmények tükrében – mondta Zietsch. „Voltak, akik úgy vélték, hogy a gazdag vagy magas szülőknek több fia, a vonzó külsejűeknek több lánya születik. Kutatási eredményeink minden ilyen lehetőséget kizártak” – magyarázta.

19 kanál cukrot esznek a lengyel gyerekek naponta

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.21. 17:17

Fotó: BURGER/Phanie / AFP
A felnőttek átlagosan átlagosan 24 teáskanálnyit. A nemrég elfogadott cukoradó bevezetésétől azt várják a lengyel Egészségügyi Dolgozók Szövetségének családorvosai, hogy csökken a cukros üdítők fogyasztása.
A lengyel gyerekek eszik a legtöbb cukrot Európában, a tíz éven aluliak napi 19 teáskanál cukrot fogyasztanak – figyelmeztettek csütörtökön a lengyel Egészségügyi Dolgozók Szövetségének családorvosai. Az úgynevezett cukoradóról szóló törvényt a múlt héten fogadta el a lengyel parlament. Az egészségügyi minisztérium által beterjesztett törvény a túlzott cukorfogyasztás miatt elhízottak rohamosan növekvő számának visszaszorítása érdekében megadóztatja a cukros üdítőket.
A családorvosok közleménye rámutatott, hogy a cukrozott termékek túlfogyasztása számos betegséget okoz, egyebek mellett növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Mint írják, a cukorfogyasztás olyan függőséghez vezethet, akár az alkohol, megzavarja a belső elválasztású mirigyek rendszerét, és emésztési problémákat is okozhat.
Illusztráció
Fotó: AFP
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta legfeljebb 12 teáskanál (50 gramm) cukor a megengedett. Az Amerikai Kardiológusok Szövetsége ennek a felét ajánlja a nők számára és kicsivel többet, 9 kávéskanálnyit (37 grammot) a férfiaknak. A statisztikai adatok szerint egy átlagos amerikai naponta 22 teáskanál cukrot fogyaszt, egy lengyel pedig átlagosan 24 teáskanálnyit – mutattak rá a lengyel családorvosok. Hozzátették, hogy Európa egyes országaiban már bevezették az úgynevezett cukoradót, és a kutatások szerint érezhetően csökkent a cukros üdítők fogyasztása.