Fóti gyermekotthon;

2020-02-21 11:50:52

Megbüntették a fóti gyermekközpontról rappelő fiút - A fenntartó szerint nem történt felelősségre vonás

Az intézményben belső vizsgálat is indult a kritikus hangvételű videoklip miatt.

“Mi Mohameddel rúgjuk kint a bőrt, te meg a kerítésednél állhatsz őrt” - ilyen és hasonló mondatokkal sorjázza a gyerekek sorsával játszadozó döntéshozókat a bezárásra ítélt fóti Károlyi István Gyermekközpont egyik lakója, a 17 éves Dávid a napokban megjelent videoklipjében, amelyben rappelve fejti ki véleményét a gyermekközpont körül kialakult helyzetről. Úgy tudjuk, a klip nem nyerte el a fenntartó tetszését, ezért belső vizsgálatot indítottak, a fiút pedig megbüntette az intézményvezetés: megtiltották neki, hogy dolgozni menjen a munkahelyére.

Dávid rapvideóját Szél Bernadett parlamenti képviselő is megosztotta Facebook-oldalán csütörtök este, a fiú egyik ismerőse hozzászólásban jelezte, mi történt. A politikus pénteken kereste a gyermekközpont igazgatóhelyettesét, Bíró Endrét, aki megerősítette, hogy vizsgálat indult a videó miatt. Szél Bernadett szerint felháborító, ami történt. Az idén nyáron 18. életévét betöltő fiú számára ugyanis nemcsak pénzszerzési lehetőség a munka, hanem terápiás jellegű is. 

– közölte megkeresésünkre a gyermekközpont fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF). Szerintük a diákmunka szüneteltetésére sem büntetésből, hanem a fiú tanulmányi eredményeinek javítása, sikeres továbbtanulása és az ezt segítő eredményes utógondozása érdekében került sor, amelyről a gyermekvédelmi gyámmal is egyeztettek.

Arra a kérdésünkre, pontosan mi volt az oka a belső vizsgálat megindításának, az SZGYF-től nem kaptunk választ. Az otthon működésére rálátó forrásunk viszont úgy tudja, a videó közzétételének eljárásával volt gondja a fenntartónak, a fiú ugyanis arra nem kért külön engedélyt. Csakhogy a vonatkozó előírások szerint egy 16. életévét betöltött fiatalnak nincs is szüksége arra, hogy engedélyt kérjen. A fiú iskolai teljesítménye és a diákmunka szüneteltetése azt követően került terítékre, miután ez a fenntartó és az intézményvezetés számra is nyilvánvalóvá vált.

A fóti gyermekközpont helyzetéről itt írtunk korábban.