Előfizetés

Megbüntették a fóti gyermekközpontról rappelő fiút - A fenntartó szerint nem történt felelősségre vonás

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.02.21. 11:50

Fotó: Népszava
Az intézményben belső vizsgálat is indult a kritikus hangvételű videoklip miatt.
“Mi Mohameddel rúgjuk kint a bőrt, te meg a kerítésednél állhatsz őrt” - ilyen és hasonló mondatokkal sorjázza a gyerekek sorsával játszadozó döntéshozókat a bezárásra ítélt fóti Károlyi István Gyermekközpont egyik lakója, a 17 éves Dávid a napokban megjelent videoklipjében, amelyben rappelve fejti ki véleményét a gyermekközpont körül kialakult helyzetről. Úgy tudjuk, a klip nem nyerte el a fenntartó tetszését, ezért belső vizsgálatot indítottak, a fiút pedig megbüntette az intézményvezetés: megtiltották neki, hogy dolgozni menjen a munkahelyére. Dávid rapvideóját Szél Bernadett parlamenti képviselő is megosztotta Facebook-oldalán csütörtök este, a fiú egyik ismerőse hozzászólásban jelezte, mi történt. A politikus pénteken kereste a gyermekközpont igazgatóhelyettesét, Bíró Endrét, aki megerősítette, hogy vizsgálat indult a videó miatt. Szél Bernadett szerint felháborító, ami történt. Az idén nyáron 18. életévét betöltő fiú számára ugyanis nemcsak pénzszerzési lehetőség a munka, hanem terápiás jellegű is. 
„Az intézmény a gyermekek jogait, ideértve a vélemény-nyilvánítás jogát, jelen és más esetekben sem korlátozta, korlátozza. Az intézmény által folytatott belső vizsgálat tárgya nem a gyermek véleménynyilvánítása volt, így felelősségre vonása sem történt meg”

– közölte megkeresésünkre a gyermekközpont fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF). Szerintük a diákmunka szüneteltetésére sem büntetésből, hanem a fiú tanulmányi eredményeinek javítása, sikeres továbbtanulása és az ezt segítő eredményes utógondozása érdekében került sor, amelyről a gyermekvédelmi gyámmal is egyeztettek. Arra a kérdésünkre, pontosan mi volt az oka a belső vizsgálat megindításának, az SZGYF-től nem kaptunk választ. Az otthon működésére rálátó forrásunk viszont úgy tudja, a videó közzétételének eljárásával volt gondja a fenntartónak, a fiú ugyanis arra nem kért külön engedélyt. Csakhogy a vonatkozó előírások szerint egy 16. életévét betöltött fiatalnak nincs is szüksége arra, hogy engedélyt kérjen. A fiú iskolai teljesítménye és a diákmunka szüneteltetése azt követően került terítékre, miután ez a fenntartó és az intézményvezetés számra is nyilvánvalóvá vált. A fóti gyermekközpont helyzetéről itt írtunk korábban.

Lemondott Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.21. 11:14

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Megromlott egészségügyi állapotára hivatkozott.
Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója 2020 március 1-től lemondott magasabb vezetői megbízásáról. A távozó vezető arról tájékoztatta Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy egészsége az utóbbi időben megromlott – ezért döntött a lemondás mellett. Megbízott főigazgatóként a jelenlegi operatív igazgató válthatja - derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.
„Életem hetvenedik évébe léptem, és az utóbbi hónapokban munkámban jelentkező rendkívüli terhelés egészségemet is próbára tette. A következő időszakban még tovább növekvő feladatokat felmérve, és tapasztalva a szervezetemet érő negatív hatásokat, magasabb vezetői feladatamtól visszavonulok”

– írta Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett levelében Prof. Dr. Persányi Miklós. Lemondó nyilatkozatában így fogalmazott: „Az Állatkert és a Főváros szolgálatára most is éppúgy elkötelezett vagyok, mint amikor 26 évvel ezelőtt, 1994. március 1-jén beléptem az Állatkertbe, és megkezdtem főigazgatói munkámat. Szívesen támogatom kollégáimat a továbbiakban is, utódomat tanácsokkal, a szakmai közösségekbe bevezetéssel, illetve bármely igényelt módon segítem, erőmhöz mérten kész vagyok közreműködni az Állatkert fejlesztéseinek sikeres befejezésében, jövőbeni működtetésének előkészítésében.” Karácsony Gergely, aki elfogadta a lemondást, azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói teendőivel 2020. március 1-jével Szabó Roland agrármérnököt, az intézmény operatív igazgatóját, a főigazgató általános helyettesét bízza meg. A Fővárosi Közgyűlés legközelebb jövő szerdán ülésezik, ekkor dönthetnek a megbízott főigazgató személyéről. Persányi Miklós utódját nyílt pályázaton választják majd ki.

Még a héten kezdeményezi Hollik a Gyurcsány elleni vagyonnyilatkozat-tételi eljárást

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.21. 08:31

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Tisztázni szeretné a DK-elnök „zavaros” anyagi helyzetét.
Még a héten kezdeményezi a vagyonnyilatkozat-tételi eljárást Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnökkel, a DK elnökével szemben Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója az Országgyűlés mentelmi bizottságánál – értesült a Magyar Nemzet. A pénteki lapszámban felidézték, miután Gyurcsány Ferenc leadta a vagyonnyilatkozatát, annak elemzése alapján a Világgazdaság azt írta, hogy 1,1 milliárd forint útja homályban marad az egykori kormányfő vagyonában. „Hacsak azt nem feltételezzük, hogy a pártelnök havi átlagban valamivel több mint 23 millió forintot költött az elmúlt négy évben” – fogalmazott a Világgazdaság. Hollik István múlt héten azt mondta, hiába kérték Gyurcsány Ferencet, hogy tisztázza „zavaros” anyagi helyzetét. A DK elnöke pár napja Facebook-oldalán azt írta, hogy „a Fidesz akart a zsebemben turkálni, hát itt az alkalom, játsszuk le”.
„Fordítsuk ki a zsebeinket, fideszes és nem fideszes képviselő egyaránt, szigorú szabályok szerint”

– tette hozzá. Bejegyzésében azt írta, hogy a DK-frakció kedden benyújtotta a törvénymódosítást, ami az alábbiakat írja elő:
  • Legyen nyilvános adat a képviselők családtagjainak, rokonainak a vagyonnyilatkozata is.
  • A képviselőknek legyen kötelező beszámolniuk arról is, hogy mire és mennyit költöttek a jövedelmükből.
  • Számítson súlyos bűncselekménynek, ha valaki hamisan tölti ki a vagyonnyilatkozatát.