Előfizetés

„Odajött hozzám Viktor, és azt mondta: Andris, sajnálom, rosszul szavaztál”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.26. 19:12

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Egy titkos szavazás után. Derdák András mesélt a korai Fideszről.
Derdák András 19 éves fideszesként a legfiatalabb fővárosi önkormányzati képviselő volt a rendszerváltás után, 1990-ben. Egy ideig úgy tűnt, ő lehet Tarlós István kijelölt utódja a III. kerületben. A volt politikus a 24.hu-nak adott interjúban a 90-es évek Fideszéről mesélt. Elmondása szerint 1990-ben még pici és lapos szervezet volt a Fidesz, mindenki ismert mindenkit, és mindenki beszélgetett mindenkivel.
„Kivéve a Varga Tamás-Simicska duót. Amikor beléptél a Lendvay utcai székházba, az előtérből balra kanyarodva egy kis lépcső vezetett fel a pénzügyi osztályra, ahova mi soha nem léptünk be. Fura hely volt: lila és piros öltönyökben, aktatáskával és hatalmas, menő autókkal jártak, pedig akkor még Orbán Viktornak is csak egy 1500-as szolgálati Ladája volt. Nem tudtuk, hogy pontosan mi a dolguk, az szigorúan bizalmas volt. Utólag egyet mondhatok: nekünk eszünkbe nem jutott, hogy a pozíciók felhasználhatóak lennének egyéni vagyonszerzésre”

Egy darabig a politikusi karrier volt az életcélja.
„Még Tarlóssal is voltak olyan esti sörözős beszélgetéseink, hogy nem akarja ő ezt a III. kerületi polgármesterséget örök életében csinálni, átadná a tapasztalatait. Lehettem volna az utódja vagy mi. Tényleg jóban voltunk. Ott kezdett ez felfesleni már az elején, amikor elmesélte, hogy kiket tart a példaképeinek. Például Pinochetet, de imádta a római történelmet is, főleg a császárság korát, Nero volt az egyik kedvence. Kölcsönadott könyveket, beszélgettünk, és elég hamar felfogtam, hogy az ő liberalizmusa meg az enyém nagyon kettő. Teljesen más a világképünk.”

Közben viszont az Orbán-Fodor párharc miatt kettészakadt a Fidesz, a végső összecsapást a Lendvay utcában, a Fidesz székházában tartott titkos szavazás jelentette.
„Az eredményhirdetés után nem sokkal odajött hozzám Viktor, és azt mondta: Andris, sajnálom, rosszul szavaztál.”

Évekkel később tudta meg Ungár Klárától, hogy ahhoz, hogy egy titkos szavazáson kiderüljön, hogy ki hogyan szavazott, meg kell határozni előre az ülésrendet, ahhoz pedig az összes résztvevő céduláját egy kicsit máshol kel lepecsételni.
„A szavazást követően gyerekjáték sorba tenni a cetliket, és megnézni, ki hova húzta az X-et. Ezek a fiúk már ’93-ban is így gondolkodtak.”

A teljes óbudai csoport kilépett 1993-ban a Fideszből, több mint 300 fő, a Banán Klubot viszont Derdákék tovább akarták vinni, mivel rendszeresen kulturális és közösségi programokat tartottak ott. – A felfogásunk szerint nem mi léptünk ki a Fideszből, hanem a Fidesz az értékeinkből, ezért nem vihetik ők a hozományt. Meg akartuk tartani, na! Ők ezt persze nem vették ilyen könnyedén, végül kigyúrt nehézfiúkat küldtek ránk – jegyezte meg. Elmondása szerint egyik este megjelent a Banánban „egy nagy tagbaszakadt fickó, meg egy kis vékonyka, alacsony, nagy dumás csávó”.
– Mind a ketten ballonkabátban. Hoztak egy papírt, itt tessék aláírni és már mennek is. Azt kellett volna vállaljuk, hogy három nap múlva elkotródunk a házból. A nagydarab csak állt némán, szúrós szemmel, fenyegetően, közben úgy csinált, mintha egy pisztoly dudorodna a kabátja alól, a kicsi meg fölényeskedett. Hogy igazi fegyver volt-e vagy sem, azt nem tudhattam. Ma sem tudom

Derdák állítása szerint azt mondta, hogy mindjárt visszaadja a papírt, csak pontosítanak pár dolgot. 
„Átírtuk a papírt, de mindössze a sorrenden változtattunk: a Fidesz lemond a házról és kitakarodik az életünkből három nap múlva. Aláírtuk, majd kivittem.”

Elmondása szerint másnap megjelent egy „Magyar karateválogatott” feliratú kisbusz a Banánnal szemben, kiszállt belőle nyolc tagbaszakadt férfi, odabent körbenéztek, majd visszaültek. Ezt óránként megismételték.
„Egyik reggel aztán arra érkeztem ki, hogy a művészbejárat eltűnt, de tokostól. Ez klasszikus maffiaüzenet. Ezután fegyveres őröket fogadtunk, a Valton vigyázott ránk éveken át.”

Ezután Csetneki Gábor, a Szárnyak Színház vezetője és kulturális szervezőként Derdákék munkavállalója volt, egy délután összefutott az egyik Andrássy úti cukrászdában Orbán Viktorral.
„Pontosabban inkább belebotlott, hiszen nem ismerték egymást. Odament a makkos cipőben süteményező pártelnökhöz, illendően bemutatkozott, és némi értetlenkedéssel a hangjában elmesélte, hogy mik történtek velünk ott a végeken. Orbán bólintott, mint akit nem lepnek meg a szavak és annyit felelt, majd meglátjuk, ki az erősebb. Győzzön az.”

Derdák András 2002 után a Millenáris művészeti igazgatója, majd a Párizsi Magyar Intézet igazgatója lett. Évek óta a Sziget francia képviseletét látja el.

Döntött a Fővárosi Közgyűlés: kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.26. 18:31

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A Margitszigeti Szabadtéri Színpadot a jövőben Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja.
Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint. A képviselők határoztak arról is, hogy hét színház állammal közös üzemeltetését kezdeményezik. A Fővárosi Közgyűlés zárt ülésen döntött a Szabad Tér Színház vezetői pályázatáról. Karácsony Gergely főpolgármester azt javasolta, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában lévő, a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadot működtető cégnek megosztott vezetése legyen. A képviselők elfogadták a javaslatot. Mint megírtuk, Láng Zsolt fideszes frakcióvezető szerint ez a Demokratikus Koalíció diktátuma, amely a főváros saját szakmai grémiumának döntésével is szembe megy, hiszen a grémium szerint Benkő Nóra adta be a leggyengébb pályázatot. Karácsony Gergely korábban közölte, ugyan volt olyan tárgyalási forduló, amikor úgy tűnt, hogy meg tudnak állapodni a kormánnyal, de egyelőre nem sikerült közös nevezőre jutni. A Szabad Tér Színház körüli vita sokat árt annak, hogy érdemi egyeztetést folytathassanak. A főpolgármester kiemelte: nem értenek egyet azzal a törvénymódosítással, amely ezt a helyzetet előidézte. Fontosnak tartják a kulturális sokszínűség megőrzését a fővárosban, ezért öt színház – Örkény, Radnóti, Katona, Szabad Tér színház és a Trafó finanszírozását magukra vállalják. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes ezt azzal egészítette ki, hogy a Centrál Színházat is sorolják a saját finanszírozású játszóhelyek közé. A Budapesti Bábszínház, a József Attila Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Thália Színház, az Új Színház és a Vígszínház esetében közös működtetésre tesznek javaslatot. A főpolgármester-helyettes nettó zsarolásnak nevezte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Láng Zsolt fővárosi képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakat, miszerint, ha nem Bán Teodóra lesz a Szabad Tér Színház vezetője, akkor az összes fővárosi színház működését a fővárosnak kell finanszíroznia. Láng Zsolt egyébként a közgyűlési vitában feleslegnek tartotta az egész szavazást, hiszen a fővárosi költségvetésben 2,2 milliárdot jelöltek meg erre a feladatra, a kormánnyal pedig nincs megállapodás. Karácsony örömmel behozott volna egy kész megállapodás-tervezetet, de sajnos egyelőre nincs ilyen. Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester szerint az elmúlt 9 évben egy színes színházi élet jött létre.

Jól vannak a budapesti kórházi karanténban lévő magyarok

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.26. 18:21
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa
Fotó: Béres Márton / Népszava
Mind a tizennyolcan, akiket megfigyelés alatt tartanak, tünet- és panaszmentesek, a laboratóriumi vizsgálat mindegyiküknél negatív lett – mondta a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa.
Minden magyar jól van, akit koronavírus-gyanúval karanténban tartanak a Dél-pesti Centrumkórházban – mondta el az intézmény osztályvezető főorvosa szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Szlávik János infektológus közölte: mind a tizennyolcan, akiket megfigyelés alatt tartanak, tünet- és panaszmentesek, a laboratóriumi vizsgálat mindegyiküknél negatív lett, azonban a karantént fenntartják. A holland felségjelzésű, korábban Kambodzsa partjainál kikötő szállodahajóról hazatért három magyar ezen a héten pénteken, illetve szombaton hagyhatja el a kórházat. Az olaszországi kirándulásról hazaérkezett 11 lány, két kísérőjük és a két buszsofőr még 11 napig lesz karanténban. A főorvos elmondta, hogy a kamionsofőr, aki korábban azon az olasz területen járt, amelyet később lezártak, nincs karanténban, „orvosi kezelés alatt áll”. Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte: azt a helyzetet is tudják kezelni, ha esetleg megugrana azok száma, akiknek megfigyelése kórházi karantént igényel; több embert is el tudnak helyezni az erre kijelölt helyeken. Kitért arra, hogy meg kell különböztetni a gyanús, a valószínűsített és az igazolt eseteket. Minden egyes esetet külön vizsgálnak – emelte ki –, gyanúsnak azt tekintik, akinek a láza 38 fok feletti, 14 napon belül olyan területen járt, ahol a vírus közösségi terjedése adott volt, illetve olyan súlyos tüneteket mutat, ami már kórházi kezelést igényel. Jelenleg Kínára érvényes az, hogy országos járvánnyá minősítették az új koronavírus terjedését, helyi és alacsony szintű terjedésű Szingapúrban, Hongkongban, Japánban, Dél-Koreában, Iránban és Olaszországban – ismertette. Közölte, hogy a betegséggel kapcsolatos járványügyi eljárásrendet aktualizálták. Kiemelte: a háziorvosok megkapták a megfelelő tájékoztatást és hozzájuk is eljuttatták az aktualizált dokumentumot. A tisztifőorvos megismételte, hogy egészséges embernél a szájmaszk viselése felesleges, mert nem véd a vírustól. Elmondta továbbá, hogy aki járványos területen járt és betegnek érzi magát, inkább hívja fel háziorvosát, és lehetőség szerint ne menjen el a rendelőbe. Szlávik János beszámolt arról is: eddig összesen néhány tucat ember kereste fel a Dél-pesti Centrumkórházat, mert magukon a betegség jeleit észlelték. Minden esetet megvizsgálnak, de eddig senkit nem kellett kórházban tartani – mondta.