Előfizetés

A koronavírus elért Romániába is

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.27. 07:22
Illusztráció
Fotó: PETRUT CALINESCU / AFP
Tünetmentes a beteg férfi, a hét, vele egy lakásban élő családtagjánál a teszt negatívnak bizonyult.
Romániában is megjelent a koronavírus: az ország déli részén, egy Gorj megyei férfinál mutatták ki a fertőzést - közölték szerda este az egészségügyi minisztérium illetékesei. A jelenleg karanténban lévő 20 éves férfi egyelőre tünetmentes. Azért vettek tőle mintát, mert
egyike annak a 44 román állampolgárnak aki a múlt hét végén érintkezésbe került egy 71 éves olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel, akiről kiderült, hogy kórházba kerülése előtt felesége romániai rokonságánál járt látogatóban.

A férfit, aki az olasz állampolgár romániai vendéglőjében dolgozott, Bukarestbe szállítják. Hét, vele egy lakásban élő családtagjánál a koronavírus-teszt negatívnak bizonyult: ők egyelőre hatósági őrizet alatt otthonukban maradnak - közölte Raed Arafat a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára. A Matei Bals járványügyi intézetben további 33 olyan minta ellenőrzése van folyamatban, amelyet az olaszországi beteggel érintkezésbe került román állampolgároktól vettek a hatóságok. A bukaresti egészségügyi hatóságok szerda délutáni közlése szerint
országszerte 69 embert helyeztek karanténba, 4418-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Romániában a vírus olaszországi terjedése váltott ki fokozott aggodalmat. Olaszországban mintegy 1,2 millió román él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték: Lombardiában 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár él.

A pánik megelőzte a betegséget

Megvertek és kidobtak a metróból a romániai Rapid Bukarest ultrái egy ázsiai fiatalt szerdán. A támadást azzal indokolták: áldozatukat koronavírusosnak gondolták. Hétfőn Máramaros megyében egy nőt támadtak meg szomszédai azért, mert olaszországi útját követően rosszul lett. Lefogták, hozzá a rendőrséget és a mentőket is kihívták, de mint kiderült, még csak nem is arra járt, ahol később karantént vezettek be.

Trump szerint a koronavírus-járvány nem elkerülhetetlen, a kormány kordában tudja tartani a kórt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.02.27. 07:13

Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP
Az aggódó demokraták csak pánikot keltenek az elnök szerint - kizárólag politikai haszonszerzés céljából.
Egyáltalán nem elkerülhetetlen, hogy az új koronavírus-járvány széles körben elterjedjen az Egyesült Államokban, ezért nincs ok pánikra - jelentette ki Donald Trump. Az amerikai elnök ugyan elismerte annak lehetőségét, hogy a vírus akár jelentős mértékben is elterjedhet az országban, de hozzáfűzte rögtön, hogy "semmi sem elkerülhetetlen". Mint fogalmazott: "a társadalom minden rétegének fel kell készülnie rá". Trump bejelentette, hogy Mike Pence alelnököt bízta meg a járvány visszaszorításával kapcsolatos intézkedések összehangolásával. Hangsúlyozta, hogy az alelnök korábban, Indiana állam kormányzójaként komoly tapasztalatokra tett szert a hasonló helyzetek kezelésében. A bejelentésnél jelen lévő Pence felidézte a 2014-es esztendőt, amikor Indianában a koronavírus egy másik fajtája, a MERS (közel-keleti légúti koronavírus) által előidézett járvánnyal kellett megküzdeni. Beszédében Trump azzal vádolta meg Nancy Pelosit, a képviselőház demokrata párti elnökét, hogy politikai haszonszerzés céljából "megpróbál pánikot kelteni" a kór miatt. Pelosi ugyanis korábbi közleményében "közegészségügyi válságnak" nevezve a helyzetet, bírálta és "nem elégségesnek" minősítette a Fehér Ház ezzel kapcsolatos intézkedéseit, köztük azt is, hogy a kormányzat 2,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól a vírus elleni küzdelemre. "Nem ért hozzá, egyszerűen csak politikai tőkét akar kovácsolni, pedig ezt az ügyet nem lenne szabad átpolitizálni" - hangoztatta Trump a házelnökről. Az elnök bizakodónak mondta magát azt illetően, hogy a kormányzat képes kordában tartani a koronavírust. "Nagyon is készen állunk, hogy megtegyünk bármilyen szükséges lépést" - fogalmazott. Majd hozzáfűzte: a kutatók "nagy lendülettel fejlesztik" a vírus elleni oltóanyagot, és ez szerinte "nagyon gyorsan" el is készül majd. A betegséggel szembeni küzdelem példájaként idézte a Baltimore-ban lévő Johns Hopkins Egyetem kórházát, amely az Egyesült Államok egyik legfelkészültebb intézménye a vírusfertőzéses betegségek kezelésére. A Trump sajtótájékoztatója előtti órákban jelentették be az egészségügyi hatóságok, hogy Kaliforniában újabb megbetegedést diagnosztizáltak. A páciens egyáltalán nem járt külföldön. Vele 15 főre emelkedett a betegséggel kezeltek száma. Az Egyesült Államokban jelenleg több mint ötven beteget tartanak karanténban, ellenőrizendő, hogy megfertőződtek-e a vírussal. Sokan közülük a Diamond Princess nevű üdülőhajón betegedtek meg, és az amerikai kormányzat charterjárattal szállította haza őket. 

Boldogan ráugrott a szélsőjobb a koronavírusra

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.02.27. 06:44

A kór terjedésért az EU-barát kormányokat hibáztatják a populisták.
Vezető nyugat-európai populistáknak arra jó a koronavírus válsága, hogy ráerősítsenek saját, bevándorlás-ellenes kampányukra és követeljék a belső határok visszaállítását a földrészen, írja a The Times. A szélsőjobbos francia, olasz, német és spanyol vezetők egyöntetűen az EU-barát vezetést teszik felelőssé a betegség terjedéséért. Szerintük a bajt meg lehetett volna állítani, ha hagyják, hogy a józan ész nevében megszigorítsák a szabad utazást, illetve kereskedelmet. Ezzel szemben a politikai fő áramlatának képviselői azt vetik a demagógok szemére, hogy azok a félelemmel házalnak, így akarnak voksokat szerezni. Franciaországban Marine Le Pen azt állította, hogy a Macron-kormány hazudik a gondok tényleges nagyságát illetően. Egyben sürgette, hogy újból ellenőrizzék a forgalmat az olasz határon. Rómában Salvini a migrációt tette felelőssé, amiért a fertőzés felütötte a fejét az országban, egyben pedig kijelentette, hogy igen szigorú szűrést kell életbe léptetni a határokon. A németeknél a szélsőséges AfD frakcióvezetője a nyitott határok dogmáját okolta járványért. A spanyol populista Vox vezére pedig úgy nyilatkozott, hogy a kormányt teljesen elvakította a határok lebontása, ezért még a minimális lépéseket sem tette meg a koronavírus betörése láttán, noha azok értelemszerűen következtek volna a józan paraszti észből.