Több ok is állhat a gyakori betegeskedés hátterében

Publikálás dátuma
2020.03.03. 14:35

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Neutropénia is okozhatja, hogy egymás után kapunk el fertőzéseket.
Több ok is állhat annak hátterében, ha a szervezet védekezőképessége annyira leromlik, hogy gyakran kapunk el különböző fertőzéseket – mondta Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa, hozzátéve, hogy ilyenkor érdemes az úgynevezett neutropéniára is gyanakodni.
A fehérvérsejtek egy csoportját alkotó neutrophil sejtek elősegítik a szövetek regenerációját és hozzájárulnak a fertőzések leküzdéséhez. A csontvelőben keletkeznek, és ha fertőzés, gyulladás vagy egyéb rendellenesség, például daganat van a szervezetben, az érett neutrophilek nagyobb számban kerülnek a megfelelő területekre. Bizonyos állapot pedig azt eredményezheti, hogy kevés neutriphil van jelen. Csökkenésük általában akkor fordul elő, ha termelődésénél zavar keletkezik, vagy ha a szervezet több immunsejtet használ fel, mint amennyit előállít. A neutropénia lehet akut és krónikus probléma is. 
Oka lehet a lép megnagyobbodása, allergia, súlyos fertőzés, mérgezés, rák, sugár- vagy kemoterápia, bizonyos autoimmun betegségek, a B12-vitamin hiánya, aplasztikus vérszegénység és a csontvelőt érintő betegségek, például limfóma, leukémia is.
Gyerekeknél gyakran előfordul, hogy semmi nem utal neutropéniára, csak egy vérvizsgálat során derül ki. Ez az esetek többségében kinőhető, de a súlyos problémák – leukémia, limfóma – kizárása érdekében fontos a részletes hematológiai kivizsgálás. Fontos, hogy a gyerek minden szükséges oltást megkapjon – tette hozzá a szakorvos.
Felnőtteknél az állapot általában tüneteket okoz, a gyakori fertőzések mellett leginkább szájban megjelenő aftákat. Ilyenkor azt is fontos megfejteni, mi okozza a csökkent neutrophil termelést. Rák esetén a daganatellenes szerek alkalmazása miatt gyakran fordul elő, ilyenkor megelőző intézkedésekre is szükség lehet a gyakori fertőzések elkerülése érdekében.
A neutropénia kiderítéséhez vérvételre, a neutrophilek számának ellenőrzésére van szükség. Alacsony mennyiség esetén a vizsgálatot meg kell ismételni. Ha tartósnak bizonyul, csontvelő vizsgálatot rendel el az orvos. Fontos az állapot okainak tisztázása is – hangsúlyozta az onkohematológus. Ezek alapján személyre szabottan kell kezelni, például vitaminpótlással, immunrendszert támogató szerekkel, illetve akár immunoglobulint stimuláló injekciókkal is.
Szerző
Frissítve: 2020.03.03. 16:02

Kettősfrontok nehezítik a hetet

Publikálás dátuma
2020.03.02. 16:16

Fotó: CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Az átmeneti nyugodtabb hétfő után mozgalmas és szeles lesz az időjárás, ami a télvégi fáradtsággal súlyosbítva nem csak az érzékenyeknek okozhat kellemetlenségeket.
Alig vagyunk túl a rendkívül megterhelő vasárnapon, az egynapos szünet után újabb, ráadásul tartós igénybevételnek leszünk kitéve – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán. Keddtől ugyanis ismét frontosra, szelesre és csapadékosra fordul az időjárás. A napi hőmérsékletek ugyan az átlag felett alakulnak, nem lesz kellemes a hőérzet, a hét második felében pedig lehűlés is várható – írta a Meteo Klinika igazgatója.
A fölénk húzódó kettősfront következtében kedden borongós, gyakran csapadékos, lehangoló lesz az időjárás. Az elmúlt napokban gyakran tapasztal fejfájás, migrén nem tágít, sőt az élénk szél tovább is erősítheti a fájdalmakat. Sokakat alvászavar és álmatlanság gyötörhet; reggel fáradtan, nyűgösen ébredhetnek. Az előrejelzések szerint ráadásul a kettősfronti hatás három napon keresztül tart, ami rendkívül megterhelő; a frontokra, a szélre, de a változékony időre érzékenyek is erős tüneteket tapasztalhatnak. A tartós fronttevékenység a szívbetegséggel küzdőket fokozottan megviseli. Vérnyomás-ingadozás, keringési és akár emésztési, puffadásos tünetek is felléphetnek – tette hozzá a szakember.
A krónikus betegek rosszullétet is tapasztalhatnak. A frontérzékenyek görcsös fájdalmaktól: fejfájástól, migréntől, izom- és hasi görcsöktől szenvedhetnek. A gyakran megerősödő délnyugati irányú szél múlni nem akaró, intenzív fejfájást, szokatlan stresszt és ingerlékenységet okozhat. Ez a közlekedésben nyomon követhető: a nedves, csúszós útszakaszok, az élénk, erős légmozgás miatt romló menetstabilitás mellett figyelmetlen, szétszórt sofőrökre is fel kell készülni.
Segíthet a pihenés, de legalábbis a stresszes helyzetek kerülése, a kímélő étrend, azaz a zsíros és fűszeres ételek kerülése, inkább szárnyasok, halak és sok zöldség, gyümölcs fogyasztása, ami az immunrendszert is erősíti és ellenállóbbá teszi a fertőzésekkel szemben. A ború miatt jelentkező mentális panaszokon, levertségen és a fáradékonyságon enyhíthetnek a környezetben lévő vidám színek, de a rendszeresen alkalmazott fényterápia is – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
Szerző

A gyerekbalesetek megelőzéséről is szó lesz a Semmelweis Egészségnapokon

Publikálás dátuma
2020.03.02. 13:30

Fotó: VILLAREAL/BSIP / AFP
A biztonságos otthon kialakításával kapcsolatban is lehet gyakorlati tanácsot kapni a szombati eseményen.
Egyéves kor feletti gyermekeknél az egyik vezető halálok a baleset, ráadásul ezek legnagyobb része otthon történik, és odafigyeléssel, a lakás biztonságos kialakításával elkerülhető lenne – közölte a Semmelweis Egyetem.     
Az otthon bekövetkező leggyakoribb gyermekbalesetek között tartják számon a szakemberek a "forrázásos" eseteket, amelyek nagy részben a szociális helyzettel és a lakás korszerűségével hozhatók összefüggésbe. Kiemelten veszélyesek a háztartásban megtalálható vegyszerek, például a vízkőoldó, a sósav, a lefolyótisztító, a hipó, a hideg zsíroldó, egyes mosogatótabletták, a fagyálló és a szélvédőmosó-folyadékok. Ezekből kis mennyiség is életveszélyt okozhat, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy tárolásuk kizárólag gyermekek elől elzárva biztonságos.
A leggyakoribb balesetek közé tartozik az úgynevezett „magasból esés”. Ha egy gyermek a saját testmagasságáról vagy annál magasabbról esik le, mindenképpen súlyos sérülést kell feltételezni, és orvoshoz kell fordulni. Az áramütés, a fulladás, és a lakókörnyezetben megtalálható instabil tárgyak is veszélyforrást jelenthetnek – hívták fel a figyelmet.
A Semmelweis Egységnapok Prevenció a gyermekgyógyászatban című rendezvényén az érdeklődők képzett szakemberektől kaphatnak gyakorlati tanácsokat a biztonságos otthon kialakításával kapcsolatban, de a csecsemők újraélesztését is el lehet sajátítani. A szombati rendezvényen a leggyakoribb mozgásszervi elváltozásokkal, a cukorbetegséggel, valamint az egyre több gyermeket érintő elhízással kapcsolatban is készülnek interaktív bemutatókkal, állapotfelmérésekkel és előadásokkal a szervezők. A gyermekkori kábítószer-használatról és következményeiről Zacher Gábor tart előadást, Bernáth József sztárséf pedig az egészség jegyében tart főzőshow-t. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.
Szerző