Kereskedők kérték: a koronavírus-járvány miatt felfüggesztik a kamionstopot

Publikálás dátuma
2020.03.07. 10:51
Kamionsor. Képünk illusztráció
Fotó: police.hu
A víruspánik felpörgette lakossági fogyasztást is, ennek ellátáshoz viszont folyamatos áru-utánpótlásra van szükség.
Felfüggesztik a nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását, e járművek március 7-én és március 8-án egész nap közlekedhetnek a magyarországi utakon – jelentette be szombaton a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
A rendőrséghez is eljuttatott közleményében az ITM emlékeztet: kamionstop főszabály szerint szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig lenne érvényben. A hatályos rendelkezések alapján a közlekedésért felelős miniszter a környezetvédelemért felelős miniszter egyetértésével indokolt esetben átmenetileg felfüggesztheti a korlátozást.
A lépést a kiskereskedelmi szektor kezdeményezte, "a koronavírus kapcsán megélénkült vásárlói igények zavartalan kiszolgálása érdekében" (a minisztérium nagyon finoman fogalmaz, hiszen az országos járványtól tartó lakosság már napokkal ezelőtt megrohanta a boltokat, és elkezdték otthon felhalmozni a tartós élelmiszereket, fertőtlenítő szereket – a szerk). A kereskedők így könnyebben tudják feltölteni és fenntartani árukészletüket.
 A szakminiszterek  szükség esetén a továbbiakban is fontolóra veszik a kamionstop feloldásának lehetőségét, döntenek annak fenntartásáról vagy felfüggesztéséről – zárul a közlemény.
Szerző

Az ellenzéki összefogásnak is betehet a koronavírus

Publikálás dátuma
2020.03.07. 10:16

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Már ha az összefogás feltétele a DK aláírásgyűjtése.
A Demokratikus Koalíció (DK) a koronavírus miatt felfüggeszti a teljes ellenzéki összefogásért indított aláírásgyűjtést és az országjárást - közölte Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc pártelnök szombaton. Az ellenzéki politikus - a megosztott videoüzenetben - azt mondta, az elmúlt héten intenzív kampányba kezdtek azért, hogy egy erős, egységes ellenzék 2022-ben legyőzhesse a Fideszt. "Egy jelölt, egy lista, egy miniszterelnök-jelölt" - hangsúlyozta. A koronavírus-járvány miatt azonban úgy döntöttek, hogy nem folytatják az országjárást, s arra kérték kollégáikat, hogy ne gyűjtsenek aláírásokat az utcán. Hozzátette, mindenkit arra kér, hogy a petíciót online támogassák. 
Szerző

Tarlós már nem volt önmaga a választási kampányban

Publikálás dátuma
2020.03.07. 10:09
Tarlós István, korábbi főpolgármester
Fotó: Népszava
Elengedte az irányítást, túlnőttek rajta az események. A volt főpolgármester már sajnálja, hogy nem ült le vitázni Karácsony Gergellyel – abban szerinte nem veszíthetett volna.
Nehéz volt elengedni a vezetői szerepkört, lelkileg még hetekig instabilnak érezte magát– mondta a HírKlikknek adott interjúban Tarlós István. A kilenc év után leköszönő polgármester jelenlegi munkájáról, és a választási kampány időszakáról is beszélt a hírportálnak. Mint fogalmazott, bár úgy érzi, hogy elegánsan adta át a Városházát, jó ideig fel sem fogta a döntés pszichés súlyát. 
„Az első három hétben a világon semmit nem éreztem. Utána kezdett leesni a tantusz, hogy valami nem stimmel a belső egyensúllyal. Valahogy annyira megszoktam, hogy én vagyok Budapest főpolgármestere. Akkor kezdődött egy nehezebb időszak, noha a hozzám közelállók szerint nem látszott rajtam, de én éreztem. Éreztem, hogy lelkileg csúszkál a szőnyeg alattam”

 - mondta Tarlós. Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy huszonöt évet töltött városvezetőként, ebből kilencet főpolgármesterként, és lehet, hogy már ez a megterhelés sem hiányzott neki annyira. 
Kérdésre válaszolva Tarlós István elismerte: nem volt igazán önmaga az önkormányzati választási kampányban, és harminc év után először fordult elő, hogy elengedte saját kampányát. Most már azt is bánja, hogy nem ült le Karácsony Gergellyel: 
"Nem volt jó döntés, hogy elhárítottam a vitát. Már csak azért sem, mert most is azt gondolom, hogy egy ilyen vitát nem tudtam volna elveszíteni. Ez nem feltétlen a személyek összehasonlítása akar lenni, pont annyira a helyzetemből adódó előny"

 mondta. Hozzátette, szerinte Karácsony nem lett volna méltó ellenfele, már csak azért is, mert neki több rutinja van.
Bár a főpolgármester vezetői képességeit nem akarta minősíteni, tisztességét nem vonta kétségbe: „hogy Karácsony valaha is elfogadott volna szürke, vagy fekete pénzeket, kizártnak tartom.  (…) nem vonható kétségbe, hogy tanult, olvasott, művelt, személyében tisztakezű politikus.” - hangsúlyozta Tarlós István. Budapest korábbi vezetője jelenleg miniszterelnöki megbízottként dolgozik, ő felel az országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért. Maga kérte Orbán Viktortól, hogy folytathassa a munkát, mert egy ilyen munkakört pillanatok alatt elhagyni és otthon maradni a leépülés előszobája lenne. „…. értelmes munkát végzek, együtt a műszaki egyetemek rektoraival, a mérnökkamarával, a vízügyi tudományos tanáccsal, a mérnökakadémiával. Igyekszem használható dolgokat letenni az asztalra. És persze az sem mellékes, hogy ezzel pénzt is keresek, mert biztos tudja, hogy én nem gazdagodtam meg a közéleti pályám alatt” - mondta a riportnernek Tarlós, aki azt is hozzátette: a fővárosi vezetés konkrét ügyeibe ezután nem szeretne beleszólni, de adott esetben azért hallatni fogja hangját – például az M3-as metrófelújítási beruházás kapcsán is.
Szerző