Fertőzések megelőzésében is segíthetnek egyes gyógynövények

Publikálás dátuma
2020.03.14. 14:14

Fotó: Frederic Didillon/Biosphoto / AFP
A rendszeres és alapos kézmosás mellett az immunrendszer folyamatos erősítése is lehet a vírusok távoltartásának hatékony módja.
A jelenlegi, vírusveszélyes időszakban a hivatalos ajánlások szerint a fertőzések megelőzésének módja, ha rendszeresen és alaposan kezet mosunk, megerősítjük és folyamatosan támogatjuk az immunrendszerünket. Ennek alapja a gyomor megerősítése, mert a gyomorsav egyik fő funkciója a vírusok és a baktériumok megölése – írta Bocsi Viktória életmód-tanácsadó a Facebook-oldalán. A megfelelő, jó minőségű és tápláló ételek fogyasztása mellett nagy dózisban szedett D-, C-vitaminra, jódra, szerves szelénre, magnéziumra, omega-3-ra és jó probiotikumra van szükség. Mindezt bizonyos gyógynövények alkalmazásával is kiegészíthetjük.
A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea), amelyet 2020-ban a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya az Év Gyógynövényének választott, Észak-Amerikában őshonos, de világszerte a legnépszerűbbek közé tartozik. Itthon gyógy- és dísznövényként is termesztik. A kasvirág fajok latin neve a görög echinosz (sündisznó) szóból származik, mert a virágzat közepe egy összegömbölyödött sündisznóra hasonlít. Az amerikai telepesek az őslakosoktól „örökölve” különböző fertőzéses eredetű betegségek kezelésére használták ezeket a növényeket. Belsőleg a megfázás tüneteinek enyhítésére, de megelőzésre is alkalmazzák. Lehetőleg a tünetek megjelenésekor meg kell kezdeni a szedését, így a betegség enyhébb lefolyású lehet és gyorsabb is a gyógyulás. A gyökér kivonata külsőleg alkalmazva kisebb sebek kezelésére alkalmas – olvasható a Gyógynövénylapon.   
A grépfrútmag kivonata olyan értékes hatóanyagokat, például bioflavonoidokat tartalmaz, amelyek erős antioxidánsok (sejtvédők) és fokozzák a C-vitamin hatását, illetve gátolják a lebomlását. Több mint 800 baktérium- és vírustörzs, 100 gombafaj és egysejtű élősködő növekedését, szaporodását gátolja, úgy, hogy közben a baktériumflórákat nem károsítja.
A teafaolajat meginni tilos, mert mérgező, a bőrön azonban nagyon erős fertőtlenítő és gombaölő hatással bír. Nem véletlen, hogy sok kozmetikum, sampon, arctisztító és krém alapanyaga, de tisztán is kapható – derül ki az EgészségKalauz összeállításából.
A gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatású propolisz úgy pusztítja el a kórokozókat, hogy a hasznos baktériumokat nem bántja. Serkenti az immunrendszer működését, így a szervezet hamarabb képes megküzdeni még a gyógyszereknek ellenálló kórokozókkal is. Rendet tesz a bélben: bioaktív hatóanyagai megtisztítják az emésztőrendszert az olyan parazitáktól és kórokozóktól, mint a Helicobacter pylori vagy a Candida, de segítenek ételmérgezés és egyéb emésztési zavarok kezelésében is. Fertőtlenítő tulajdonságát sokszor használják elszaporodó baktériumok miatt kialakuló szájüregi betegségek kezelésére, illetve megelőzésére.  
A természetes vérnyomáscsökkentő hatású fokhagyma képes stabilizálni a koleszterinszintet, baktérium- és gombaölő hatása miatt bélfertőzés esetén is használható. Túl nagy mennyiségben azonban nem csak az illatanyaga miatt nem ajánlott fogyasztani; a káros anyagok csökkentése mellett egy olyat is elpusztít a vérben, aminek hiánya szívelégtelenséghez vezethet. Meghűléses betegségek gyógyításában, a légutak tisztításában is hatékony lehet.
A mezei zsurlónak antimikrobás hatása is van, olyan erős, mint egyes antibiotikumoké.  
Szerző

Fejfájást is okoz a megint borús idő

Publikálás dátuma
2020.03.13. 16:20

Fotó: GARO/Phanie / AFP
Az egynapos tavasz, sőt kora nyár után pénteken nemcsak kellemetlen, de megterhelő is az időjárás.
Péntekre virradóan észak, északnyugat felől hidegfront haladt át az országon, a markáns változás megterheli a szervezetet, nem csak a hidegfrontra érzékenyekét. A ciklon mögött hűvösebb levegő áramlik fölénk, de hideg nem lesz, az ilyenkor szokásos átlag környékén alakulnak a hőmérsékletek a hétvégén is. A csapadék szombattól megszűnik, de a szél továbbra is többször megélénkülhet. 
A helyenként kifejezetten erős lökésekkel járó légmozgás nemcsak kellemetlenné teszi a kint tartózkodást, panaszokat is okozhat. Éjszaka nyugtalanabb alvást, álmatlanságot okozhat, napközben pedig ingerültség, indokolatlan idegi feszültség lehet a következménye. A gyerekeket a megszokottnál élénkebbé, kezelhetetlenebbé, „rosszabbakká” teszi. Természetesen nem ússzuk meg fejfájás nélkül, egész nap, elsősorban a görcsös fajtáját érezhetik sokan – olvasható a MeteoKlinika  honlapján.
A kellemetlen, hideg, szeles időben a hőérzet több fokkal alacsonyabb lesz, a szabadtéri tevékenységeknek nem kedveznek a körülmények. Növekszik a megfázásveszély, ezért, de a többi vírusos fertőzés megelőzése érdekében is fontos az immunrendszer folyamatos erősítése.
Az utakon az erős szél miatt jelentősen növekszik a balesetveszély, a csökkent menetstabilitás mellett a letörő faágak is veszélyt jelentetnek. A közlekedők még ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek, szétszórtabbak és figyelmetlenebbek lehetnek.
Szerző

WHO: A gyerekeknek is tudniuk kell, mi történik

Publikálás dátuma
2020.03.12. 15:06

Fotó: VOISIN/Phanie / AFP
A gyerekek mentális egészségének megóvása érdekében javaslatokat fogalmazott meg az Egészségügyi Világszervezet.
Nemcsak a felnőtteket, a gyerekeket is feszültségben, félelemben tarthatja a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzet és az ezzel kapcsolatos rengeteg információ, a napi szinten változó helyzet. A gyermekek mentális egészségének megóvása, a jóllétük érdekében a WHO javaslatokat fogalmazott meg – olvasható az Egészségügyi Világszervezet magyarországi képviseletének Facebook-oldalán.
Mint írják, a gyerekek különbözőképpen reagálhatnak a stresszre, többet bújnak, aggódnak, visszahúzódóvá, dühössé vagy zaklatottá válnak, de ágyba is vizelhetnek. Az ajánlás szerint a helyes szülői magatartás az, ha a reakciókra támogatóan reagálunk, meghallgatjuk, mi aggasztja és még több figyelmet, szeretetet adunk nekik. Célszerű minél több lehetőséget teremteni arra, hogy a gyerekek játsszanak és pihenjenek.
A gyerekeknek fontos, hogy lehetőség szerint a családjuk közelében maradjanak, ha azonban, például kórházi kezelés miatt, el kell őket választani, az ajánlás szerint, tartsunk velük folyamatos kapcsolatot és biztassuk őket. Ha lehet, hagyjuk meg a szokásos rutint, időbeosztást, vagy segítsünk az új napirend kialakításában az új környezetben is. 
Az ajánlásban az is szerepel, hogy tényszerűen és a gyerekek életkorának és érettségének megfelelő formában magyarázzuk el az aktuális eseményeket, és mondjuk el, hogyan lehet a megfertőződés kockázatát csökkenteni, de azt is, mi történik akkor, ha valaki beteg lesz.
Szerző