Orbán: A diákok nem mehetnek be az iskolákba, digitálisan folyik majd az oktatás

Publikálás dátuma
2020.03.13. 22:00

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Tíz akciócsoportot állítottak fel a vírus és annak hatásai elleni védekezéshez.
A mai döntések hamarosan rendelet formájában is megjelennek, de előzetesen Orbán Viktor a kormány Facebook-oldalán bejelentette a pénteki döntéseket. A mai napon tíz akciócsoportot állított fel, ezek az alábbiak:
  • oktatási akciócsoport Maruzsa Zoltán államtitkár vezetésével,
  • járványügyi mobil konténerkórház megépítését is elrendelték, ezért Tóth Tamás vezérőrnagy felelős,
  • létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoportot Benkő Tibor vezeti,
  • nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport Menczer Tamás vezetésével,
  • kommunikációs akciócsoport Kovács Zoltán vezetésével,
  • rendkívüli jogrendért felelő akciócsoport Gulyás Gergely vezetésével,
  • pénzügyi akciócsoport Varga Mihály vezetésével,
  • gazdaság újraindításért felelős akciócsoport Bártfai-Mager Andrea vezetésével,
  • kutatócsoport (gyógyszer, vakcina fejlesztésére) Jakab Ferenc vezetésével,
  • határ-ellenőrzési akciócsoport Balogh János altábornagy vezetésével.
Kesztyűből 22 millió pár, maszkból 1,2 millió áll rendelkezésre, és érkezik 1 millió sebészi maszk is. Lélegeztető gépből kétezer darab, altatógépből szintén kétezer van az országban, ami a kormányfő elmondása szerint sok tízezer megbetegedéshez is elegendő, de intézkedtek újabb gépek beszerzéséről is.
Friss döntés, hogy Izrael területéről sem léphetnek be külföldiek Magyarországra. Akik magyar állampolgárok onnan térnek haza, azoknak vállalniuk kell a kéthetes vesztegzárat.

Döntöttek az oktatásról is. Közölte, hogy arra kell készülni, hogy legalább néhány hónapra megváltozik az életünk, amihez alkalmazkodniuk kell a diákoknak és a tanároknak is. Az oktatási akciócsoport javaslata holnap, holnapután rendeletben is megjelenik. Ennek lényege, hogy március 16-tól kezdve új oktatási munkarend lép életbe, amelyet „tantermen kívüli digitális munkarendnek” hívnak.
Ez azt jelenti, hogy a diákok nem mehetnek be az iskolákba. Az igazgatóknak be kell menniük, a tanároknak folytatniuk kell a tanítást, de digitális eszközökről. Aki tudja, otthonról. Ha nincsenek ilyen eszközei, akkor az iskola digitális eszközeit veheti igénybe.

– Egyébként is terveztük, hogy kiépítjük Magyarország digitális oktatásának az infrastruktúráját, de az igazság az, hogy még nem fejeztük be ezt a munkát. Ezt a következő tanévre akartuk elkészíteni. Most idő előtt kell ezt megindítanunk. Lehet, hogy döcögni fog, de még mindig sokkal jobb, hogy ha folytatjuk a tanítást digitális eszközökkel, mintha ezt egyáltalán nem tennénk, és a tanulási időszak véget érne. Ez azt jelenti, hogy a tanulók tudnak tanulni, a tanárok tudnak tanítani, és az érettségire is fel tudnak készülni a diákjaink, ezért jó esélyünk van arra, hogy a szokott rendben meg tudjuk majd tartani az érettségi vizsgákat – mondta el Orbán Viktor. Ez a helyzet új tanítási módszereket is igényel, ezért az oktatási államtitkár jövő héten ajánlásokat tesz, amelyeket minden iskolába eljuttatnak. Orbán Viktor közölte, hogy kiscsoportos gyermekmegőrzést is tudnak biztosítani, de jobb lenne, ha a gyerekek inkább otthon maradnának. Azt kérte, hogy a gyerekekre most ne a nagyszülők vigyázzanak, mivel az idősebb korosztályra nézve fokozottan veszélyes a vírus, és az ő esetükben életveszélyes is lehet a fertőzés.
A péntek délutáni sajtótájékoztatón Lakatos Tibor ezredes még azt mondta, egyelőre nem indokolt az iskolák bezárása az Operatív Törzs szerint. A nap folyamán azonban hétpárti egyeztetést tartottak a parlamenti pártok részvételével. Ezt követően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy valamennyi párt egybehangzóan az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt. Azt is mondta, ezt fogja a kormány felé tolmácsolni, és várhatóan 24 órán belül döntést hoznak. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, az operatív törzsnek van egy szakmailag megalapozott véleménye. Magyarországon a megbetegedések száma az egyik legalacsonyabb Európában, és önmagában ez talán nem indokolná az iskolák bezárását. Ugyanakkor azt is látják, hogy nagyon sokan nem érzik biztonságban a saját gyermekeiket, és ebben a helyzetben arra kell tekintettel lenni, hogy a védekezéshez úgy tudjanak hozzájárulni, hogy az Magyarország polgárai számára a lehető legmegnyugtatóbb legyen. Hozzátette, valamennyi parlamenti frakció azt a véleményt fogalmazta meg, hogy hétfőtől az összes iskolát zárják be. Arra a kérdésre, hogy fizetés nélküli vagy fizetett szabadságra mennek-e adott esetben a pedagógusok, Gulyás Gergely azt felelte, hogy ha úgy döntenek, hogy hétfőtől nincs iskolai tanítás, akkor a törvények szerint a pedagógusoknak távolléti díj jár. Ennek összege megegyezik a fizetéssel.
Szerző
Frissítve: 2020.03.14. 00:05

Határesetek: elszakított párok, dühös autósok, óriásdugók

Publikálás dátuma
2020.03.13. 21:39

Fotó: Béres Márton / Népszava
Szlovákia péntek reggel hét órakor lezárta határait, csak azokat engedik át, akik a lakcímkártyájuk szerint szlovákiai lakosok.
„Most akkor egy hónapig kettészakad a család?” – fakadt ki egy fiatal nő a komáromi híd „túloldalán”, Szlovákiában péntek délelőtt. Hamar kiderült, mi okozta dühét: Szlovákia péntek reggel hét órakor lezárta határait, csak azokat engedik át, akik a lakcímkártyájuk szerint szlovákiai lakosok, márpedig ő „odaát” él, párja pedig nála lakik, aki viszont magyar, magyarországi lakcímmel. A hídon szájmaszkot, gumikesztyűt viselő emberek tájékoztatták az érkezőket, akik közül sokakat visszafordítottak. Az egyenruhások gyorsan, szakszerűen kérdezték ki az embereket, de a zárlat korántsem tökéletes: mi például gyalog zavartalanul átsétáltunk Szlovákiába. Visszafelé pénteken még nem volt zárlat, vagyis bárki – így a pártjától elválasztott szlovák nő is – átmehetett Magyarországra. Komáromtól úgy 140 kilométerre, Sopronnál, az osztrák-magyar határ közelében péntek délután többen is tényként közölték: biztos forrásból tudják, hogy az osztrákok délután négykor lezárják a határt, onnantól kezdve pedig se ki, se be. „Legfeljebb két hétig nyaralok Bécsben” – humorizált az egyik benzinkúton egy kifelé tartó autós. Jót derültek ezen a mellette állók, de a jókedv nem tartott sokáig. Arcukra fagyot a mosoly, amikor az egyik sorban álló vásárlóról kiderült, hogy olasz a bankkártyája, és történetesen Észak-Olaszországból érkezett. Később aztán megérkeztek a hírek arról, hogy az osztrákok a kisebb osztrák-magyar határátkelőhelyek zömét valóban lezárták, mindössze nyolc üzemel tovább, köztük a kelénpataki. Az ottani határátkelőhelyen délután már tíz kilométeres sor állt az osztrák oldalon. Ausztriában dolgozó magyarok igyekeztek haza Burgenlandból. A határátkelőnél a magyar és az osztrák részen nem volt hőmérőzés. Az osztrák oldalon a Magyarország felé tartók lassan haladó sorában egyre feszültebbé vált a helyzet, különösen akkor, amikor valaki megpróbált furakodással némi előnyre szert tenni. A Fertő-tavat megkerülve kiderült, Hegyeshalomnál sem volt jobb a helyzet: több mint tíz kilométeres sor torlódott fel péntek késő délutánra. Hegyeshalomnál az osztrák oldalon még egyenruhásokat sem láttunk. A magyar oldalon már nagy volt a rendőri készültség, de csak annyit kérdeztek, amikor sorra kerültünk, hogy jártunk-e mostanában Olaszországban. Lázat nem mértek.

Súlyos hibák a szűrésben

A magyar határellenőrzés „szigoráról” sokat elárul egy, a közösségi médiában megjelent videó. A felvételen azt hallani: a magyar kamionsofőr elmondja a rendőrnek, hogy a múlt héten megjárta Olaszországot. A rendőr erre továbbengedi, pedig még el is mondja neki, hogy ha két héten belül járt Olaszországban, akkor karanténba kellene mennie. Végül azzal engedi útjára: „Maradjunk annyiban inkább, hogy menjen tovább jó, egy hét után, ha nincs tünete.” Jelzésértékű az is: Orbán Viktor kormányfő, miután repülővel hazatért Moldovából, videót tettek közzé arról, hogy megmérik a lázát a reptéren. Ehhez képest több utas is azt mesélte lapunknak: senki nem mérte meg lázukat. Egy Hollandiából hazaérkező diák például úgy látta, a repülőjükről leszálló utasok közül egynek sem mértek lázat.

Frissítve: 2020.03.14. 00:15

Járványveszély! – kötelezték, hogy kitegye, aztán levetették a piros figyelmeztetést

Publikálás dátuma
2020.03.13. 20:08

Fotó: koronavirus.gov.hu
Olaszországban járt, ezért ki kellett raknia házára a hatósági piros lapot egy budaörsi történésznek. Aztán szóltak neki, hogy inkább vegye le.
„Itt járványügyi megfigyelés alatt álló személy tartózkodik. Tilos a belépés!” – ez a szöveg szerepel azon az A/4-es piros lapon, amit egy Budaörsön élő történésznek kellett kitennie családi háza kapujára. Lapunknak adott nyilatkozata szerint a rendőrök azt mondták neki: ő az első az országban, akit ilyesmire köteleznek. Igaz, nem sokkal később arra kérték, hogy mégis inkább vegye le. Attól tartanak ugyanis, hogy „pánikot okoz”. A férfi – aki nem szeretné nyilvánosságra hozni a nevét – múlt hét szerdán, március 4-én egy kollégájával szakmai útra ment. Autóval utaztak Olaszországon át Franciaországba. Bő egy hét múlva, most csütörtökön indultak vissza. A határzárak miatt Ausztrián át jöttek, éjfél körül értek az osztrák-magyar határra. Osztrák részről nem volt semmiféle ellenőrzés, a maszkot viselő magyar rendőrök azonban, miután megtudták, hogy Olaszországban is jártak, megállították őket. „Semmilyen panaszunk nem volt. A határon megmérték a lázunkat, de még csak hőemelkedést se mutatott a műszer. Más vizsgálatot nem végeztek. Annyit közöltek velünk, menjünk haza, majd keresni fognak” – idézte fel az eseményeket a történész. Kollégáját még nem keresték, nála viszont a rendőrök megjelentek az általa „skarlát betűnek” nevezett – kirakott, majd levett – piros lappal. Aztán a helyi tisztiorvos is hívta telefonon, hazaérkezése óta azonban nem vizsgálták meg. A férfi kapott olyan információt is, hogy – mivel 4-én lépték át az olasz határt – lassan lejár a sokat emlegetett kéthetes határidő, és rövidesen utcára mehet. De ez még nem biztos. „Mindenki rendkívül kedves és udvarias, de senki nem tudja, mit kellene csinálni. Nagy a káosz” – foglalta össze tapasztalatait a történész.
Szerző