Orbán Viktor;koronavírus;

2020-03-13 22:00:00

Orbán: A diákok nem mehetnek be az iskolákba, digitálisan folyik majd az oktatás

Tíz akciócsoportot állítottak fel a vírus és annak hatásai elleni védekezéshez.

A mai döntések hamarosan rendelet formájában is megjelennek, de előzetesen Orbán Viktor a kormány Facebook-oldalán bejelentette a pénteki döntéseket.

A mai napon tíz akciócsoportot állított fel, ezek az alábbiak:

Kesztyűből 22 millió pár, maszkból 1,2 millió áll rendelkezésre, és érkezik 1 millió sebészi maszk is. Lélegeztető gépből kétezer darab, altatógépből szintén kétezer van az országban, ami a kormányfő elmondása szerint sok tízezer megbetegedéshez is elegendő, de intézkedtek újabb gépek beszerzéséről is.

Döntöttek az oktatásról is. Közölte, hogy arra kell készülni, hogy legalább néhány hónapra megváltozik az életünk, amihez alkalmazkodniuk kell a diákoknak és a tanároknak is. Az oktatási akciócsoport javaslata holnap, holnapután rendeletben is megjelenik. Ennek lényege, hogy március 16-tól kezdve új oktatási munkarend lép életbe, amelyet „tantermen kívüli digitális munkarendnek” hívnak.

– Egyébként is terveztük, hogy kiépítjük Magyarország digitális oktatásának az infrastruktúráját, de az igazság az, hogy még nem fejeztük be ezt a munkát. Ezt a következő tanévre akartuk elkészíteni. Most idő előtt kell ezt megindítanunk. Lehet, hogy döcögni fog, de még mindig sokkal jobb, hogy ha folytatjuk a tanítást digitális eszközökkel, mintha ezt egyáltalán nem tennénk, és a tanulási időszak véget érne. Ez azt jelenti, hogy a tanulók tudnak tanulni, a tanárok tudnak tanítani, és az érettségire is fel tudnak készülni a diákjaink, ezért jó esélyünk van arra, hogy a szokott rendben meg tudjuk majd tartani az érettségi vizsgákat – mondta el Orbán Viktor.

Ez a helyzet új tanítási módszereket is igényel, ezért az oktatási államtitkár jövő héten ajánlásokat tesz, amelyeket minden iskolába eljuttatnak.

Orbán Viktor közölte, hogy kiscsoportos gyermekmegőrzést is tudnak biztosítani, de jobb lenne, ha a gyerekek inkább otthon maradnának. Azt kérte, hogy a gyerekekre most ne a nagyszülők vigyázzanak, mivel az idősebb korosztályra nézve fokozottan veszélyes a vírus, és az ő esetükben életveszélyes is lehet a fertőzés.

A péntek délutáni sajtótájékoztatón Lakatos Tibor ezredes még azt mondta, egyelőre nem indokolt az iskolák bezárása az Operatív Törzs szerint. A nap folyamán azonban hétpárti egyeztetést tartottak a parlamenti pártok részvételével. Ezt követően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy valamennyi párt egybehangzóan az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt. Azt is mondta, ezt fogja a kormány felé tolmácsolni, és várhatóan 24 órán belül döntést hoznak.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, az operatív törzsnek van egy szakmailag megalapozott véleménye. Magyarországon a megbetegedések száma az egyik legalacsonyabb Európában, és önmagában ez talán nem indokolná az iskolák bezárását. Ugyanakkor azt is látják, hogy nagyon sokan nem érzik biztonságban a saját gyermekeiket, és ebben a helyzetben arra kell tekintettel lenni, hogy a védekezéshez úgy tudjanak hozzájárulni, hogy az Magyarország polgárai számára a lehető legmegnyugtatóbb legyen. Hozzátette, valamennyi parlamenti frakció azt a véleményt fogalmazta meg, hogy hétfőtől az összes iskolát zárják be.

Arra a kérdésre, hogy fizetés nélküli vagy fizetett szabadságra mennek-e adott esetben a pedagógusok, Gulyás Gergely azt felelte, hogy ha úgy döntenek, hogy hétfőtől nincs iskolai tanítás, akkor a törvények szerint a pedagógusoknak távolléti díj jár. Ennek összege megegyezik a fizetéssel.