A rendőrség is beszállt a fertőzöttekkel kapcsolatba kerültek felkutatásába

Publikálás dátuma
2020.03.13. 17:30
Lakatos Tibor
Fotó: Kovács Attila / MTI
Egyelőre nem indokolt az iskolák bezárása az Operatív Törzs szerint.
Eddig 11437 magyar állampolgárt ellenőriztek, ebből 166 esetben rendeltek el házi karantént – hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Egy külföldi állampolgárt állapota miatt egyből kórházba kellett szállítani, 204 embertől pedig megtagadták a beutazási lehetőséget. A környező országokban is egyre nagyobb számban vannak betegek. Lakatos Tibor ezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, ma három újabb magyar fertőzöttet diagnosztizáltak, mindannyian kórházban vannak. Visszaállították a határellenőrzést, egyes országokból beutazási tilalom van. Nyomatékosan felhívják a figyelmet, hogy az idősek lehetőleg maradjanak otthon, a családtagok gondoskodjanak róluk. – Most a média teheti a legtöbbet azzal, hogy tájékoztasson, arra kérjük, hogy a média intenzíven terjessze, különösen az időseknek szóló tartalmakat – mondta. Arra kérik a médiát, a megelőzéssel és tájékoztatással kapcsolatos hírekre koncentráljon. Folyamatosan nő a fertőzött személyekkel kapcsolatba kerültek felkutatására tett intézkedések száma, ezért a rendőrség is intenzíven együttműködik mostantól a járványügyi szakemberekkel. Szükség van a lakosság együttműködésére is, meg kell előzni az álhíreket. Lakatos Tibor többször hangsúlyozta, megalapozatlan, hogy egyetlen települést is lezárnak, nincsenek gócpontok, nem indokolt a blokád. Arra a kérdésre, hogy a Toldy Gimnáziumban, ahol kórházi karanténba került egy diák, nem kellene-e karantént elrendelni, Lakatos Tibor csak annyit mondott, bízik a járványügyi szakemberek felkészültségében, erről ők döntenek majd. Ugyanez a helyzet az iskolák bezárásával is, folyamatosan figyelik a helyzetet, az esetszámok és a fertőzések koncentráltsága alapján rendelhetik majd el ezt a szakemberek, de ma még olyan kevés a fertőzés, hogy ez nem indokolt, de ez bármikor változhat. Van terv arra is, hogy a Kútvölgyi Kórházon túl más intézményekben is kialakítanak majd speciális részlegeket, vidéken is. Maszkokat egyelőre alapvetően az egészségügyi ellátórendszer részére gyártanak, közforgalomban korlátozott számban kerül forgalomba – ismerte el Lakatos Tibor. Ha esetleg lezárják a Liszt Ferenc repülőteret, természetesen gondoskodnak minden külföldön rekedt magyar állampolgár hazahozataláról. Annak ellenére, hogy több esetben is kiderült, nincs elég védőfelszerelés az egészségügyii személyzet részélre, Lakatos Tibor azt mondta, szerintük „jelen helyzetben a szükséges védőfelszerelések rendelkezésre állnak”, a közeljövőben minden háziorvos három speciális maszkot kap majd. Szintén kérdésre válaszolva elhangzott, egyelőre azoknak a belépését tagadják meg, akik gócpontból jönnek, de akinek magyar állampolgársága van, az természetesen beléphet. Az ezredes cáfolta, hogy kiutasítottak volna két diákot. Az elvégzett tesztek számával kapcsolatban (nálunk jóval kevesebbet végeznek, mint sok országban) Lakatos Tibor azt mondta, a feltárt betegségek arányát tekintve nem kevesebb a tesztek aránya a nemzetközileg ismertnél.

Mégis kiutasították Magyarországról az iráni diákokat

Az Index később azt írta, a Belügyminisztérium megerősítette a portál arról szóló információját, hogy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kiutasított Magyarország és az Európai Unió területéről két iráni állampolgárságú, Magyarországon hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemistát. A portál felidézi: a két egyetemista a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László Telephelyén a számukra karanténként kijelölt szobát engedély és védőruházat nélkül elhagyta. A közlemény szerint többszöri felszólítás ellenére sem mentek vissza a kórházi szobába, hangosan elégedetlenkedtek, az egészségügyi személyzettel szemben agresszíven léptek fel, az utasításaiknak nem tettek eleget. A kiutasítás végrehajtását egyelőre – a kiutasítás feltételeinek megteremtéséig – felfüggesztették, az érintettek részére kötelező tartózkodási helyet jelöltek ki. A két 23 éves férfinak ezen kívül azt is megtiltotta az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, hogy a következő három évben beutazhassanak Magyarországra.

Folyamatban van azon gyorstesztek hatósági bevizsgálása, ami alkalmas lehet a kórokozó kimutatására, de ez még nem elérhető közforgalomban. Azzal a videóval kapcsolatban, amin egy rendőr azt mondja egy kamionsofőrnek, tagadja le, hogy Olaszországból jött, Lakatos Tibor azt mondta, elítélik és kivizsgálják az esetet, az illetőt pedig felelősségre vonják. A tájékoztató végén többen is szóvá tették, hogy a sajtó összesen fél órát kérdezhetett és sem döntéshozó, sem járványügyi szakember nem vett részt az eseményen. Lapunk munkatársa is azt kérdezte Lakatos Tibortól, hogy az itt is elhangzott problémák, a konkrét esetek (a János kórházban például még fertőzésgyanús eseteket vizsgáló nővérek sem kaptak védőfelszerelést, hiába kértek) fényében hogyan értékeli a megelőzés, védekezés általános színvonalát, hozzátéve, hogy természetesen tisztában vagyunk vele, hogy ezt a kérdést a kormány képviselőjének kellene feltennünk. Lakatos Tibor csak annyit válaszolt, hogy köszöni szépen, hogy akkor erről nem őt kérdezzük.
Frissítve: 2020.03.13. 19:03

Szinte a lehetetlenre vállalkozik, aki önszántából végeztetne koronavírus-tesztet

Publikálás dátuma
2020.03.13. 16:18
ILLUSZTRÁCIÓ Mintákat tesztelnek koronavírusra egy vuhani laborban
Fotó: STR / AFP
Bár a MikroMikoMed magánlaboratórium országszerte három helyszínen kínál koronavírustesztet 28 ezer forintért (a kiszállás plusz 15 ezer forintba kerül), a szolgáltatás pénteken elérhetetlen volt.
A lehetetlenre vállalkozik, aki önszántából szeretne koronavírus-tesztet végeztetni magán, hogy kizárja a betegség lehetőségét. Bár – mint arról a Népszava csütörtökön beszámolt – a MikroMikoMed magánlaboratórium országszerte három helyszínen kínál koronavírustesztet 28 ezer forintért (a kiszállás plusz 15 ezer forintba kerül), a szolgáltatás pénteken elérhetetlen volt. A labor egy, már nem elérhető Facebook-bejegyzése szerint pénteken egyáltalán nem vesznek mintát, és a megadott telefonszámok is elérhetetlenek voltak – számolt be a Népszavának Orsolya. A háromgyerekes anyuka éppen a legkisebbel van otthon GYED-en, múlt hétvége óta beteg, fáj a torka, erős felső-légúti tünetektől szenved. Járt orr-fül gégészeten, ahol a védőfelszerelésben vizsgáló orvos megállapította, a panaszait egy erős vírus okozza, de azt is hozzátette: mivel nincs láza, és a közelmúltban nem járt külföldön, ne is reménykedjen, hogy a Szent László Kórházban szóba állnak vele. Mivel a két nagyobb gyereke két különböző iskolába jár, a férje pedig munkája során sok emberrel találkozik, mindenképpen szeretné kizárni a koronavírus lehetőségét. „Még az is megfordult a fejemben, hogy bemondom, nemrég jöttem haza külföldről, de aztán ezt elvetettem. Nem olcsó a teszt, de mindenképpen szeretném megcsináltatni. Folyamatosan hívom a magánlabort, a kormányzati zöld számot, de elérhetetlenek. Még e-mailt is írtam a BM hivatalos címére, de arról sem válaszolnak” – mondja Orsolya, akinek az egyik nagyobb gyereke is otthon lesz jövő héttől. Az iskola valószínűleg azért, hogy ez ne legyen „lenyomozható”, Facebook-üzenetben kérte óvatosan a szülőket, hogy jövő héten már inkább ne vigyék be e gyerekeket. Orsolya azt mondja, a legkevésbé sem megnyugtató a helyzet, amennyiben valóban a koronavírustól van rosszul, családján keresztül nagyon sok embernek adhatják tovább a vírust. Később a MikroMikoMed Lab vezetője, Széll András arról tájékoztatta lapunkat, akkora tömeg kereste őket telefonon, hogy képtelenek voltak minden hívást fogadni. Szerződött partnereik egy budapesti és két vidéki helyszínen veszik le a mintákat, a laboratórium naponta 40-50 koronavírus tesztet tud elvégezni.
Szerző
Frissítve: 2020.03.13. 18:52

Tapolcán egy iskolaigazgató saját hatáskörben szünetet rendelt el

Publikálás dátuma
2020.03.13. 16:10

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt.
Még a kormányrendelet életbe lépése előtt rendelt el szünetet a tapolcai Széchenyi István Baptista Középiskola igazgatója az iskolában, így nem követett el jogszabálysértést - nyilatkozta az Indexnek Szabó Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat oktatási főigazgatója.
A koronavírus miatt szerdán kihirdetett, veszélyhelyzetről szóló kormányrendelet szerint az iskolaigazgatók nem rendelhetnek el önállóan szünetet, a tapolcai iskola igazgatója ezt saját hatáskörében mégis megtette. Szollár Gyula a Napi.hu információi szerint arról értesített mindenkit, hogy a „kialakult egészségügyi helyzetre való tekintettel 2020. március 12-13-ra óvatosságból” saját hatáskörben igazgatói szünetet rendel el. Az iskola honlapján az erről szóló közlemény március 11-én 12:07-kor jelent meg. Aznap délután a kormány kihirdette a veszélyhelyzetet, amely március 11-én este jelent meg és lépett hatályba a veszélyhelyzetről szóló 41/2020-as kormányrendelettel. Ebben az áll, hogy „az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el”. 
Szollár Gyula a Facebookon azt írta, hogy az iskolában nem volt és jelenleg sincs koronavírusos beteg, még gyanús sem.
„A kétnapos tanítás nélküli munkanapot saját hatáskörömnél fogva, és nem utasításra rendeltem el. Az iskola nincs bezárva, az ügyintézések továbbra is folynak, de nem lesz ott 400 tanuló összezárva. Úgy gondolom az elkövetkező négy napban országosan sok minden változhat. Iskolánkban sok veszélyeztetett korú felnőtt is dolgozik és tanulóink sok helyről járnak be. Mindezeket figyelembe véve és mérlegelve óvatosságból hoztam meg döntésemet, amiért természetesen a felelősséget is vállalom”

- indokolta döntését az intézményvezető.

Szabó Csaba az Indexnek megerősítette, hogy Szollár Gyula nem követett el jogsértést, mivel még a kormányrendelet hatályba lépése előtt rendelte el szerdán a tanítás nélküli munkanapot. Ács Katalin, az iskolaigazgatókat tömörítő Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke egyébként azt nyilatkozta a Népszavának, hogy semmilyen központi utasítás vagy protokoll nem érkezett még az intézményvezetőkhöz azzal kapcsolatban, mi a teendő, ha kiderül, hogy az egyik diák, tanár, illetve bármely más iskolai dolgozó vagy annak családtagja koronavírus-fertőzött lehet.
Szerző