Előfizetés

Szerbiában elhalasztották a választásokat, éjszakai kijárási tilalmat vezettek be

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.17. 21:11

Fotó: VLADIMIR ZIVOJINOVIC / AFP or licensors
Szerda 10 órától az idősek ki sem léphetnek az utcára.
Szerbiában határozatlan időre elhalasztották az április 26-ra tervezett parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választásokat, és az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében a kormány este 8 és reggel 5 óra között szerdától kijárási tilalmat vezet be. Az országban vasárnap hirdettek szükségállapotot, azóta a kormány folyamatosan közli szigorító intézkedéseit. Korábban 100-ban, majd 50-ben határozták meg a beltéri rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, a keddi döntés értelmében zárt helyiségben, így az éttermekben és a kávézókban is legalább két méternek kell lennie egy-egy ember között, vagyis négy négyzetméterenként egy vendég tartózkodhat a helyiségben. 
További intézkedésként már nemcsak a Szerbiában gyártott, hanem a jelenleg az országban található valamennyi gyógyszer kivitelét megtiltották, illetve megtiltották a napraforgóolaj, valamint a napraforgómag exportját is.

Minden munkáltatót arra kértek, hogy tegye lehetővé a távmunkát, a kormány döntése értelmében pedig az így elvégzett munkáért ugyanolyan bérezés jár, mint a munkahelyen végzettért.
Az ország vezetésének döntése értelmében szerda 10 órától nem léphetnek az utcára a 65 év felettiek, az ötezer lakosnál alacsonyabb népességű településeken pedig a 70 év felettiek.

Akik nem tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket, azok akár 150 ezer dináros (442 500 forint) büntetéssel is sújthatók. A karanténra kötelezett állampolgárokat a rendőrség ellenőrzi, és a karantén szabályait megszegők három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók. Az első eljárások már megindultak. Szerbiában eddig 72 fertőzöttet regisztráltak.

Nagy-Britanniában 1950-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.17. 17:49

Fotó: ISABEL INFANTES / AFP
Nagy-Britanniában az elmúlt 24 órában 407 páciens szervezetében azonosították az új típusú koronavírust - közölte kedd délután a brit egészségügyi minisztérium.
A tárca friss adatai alapján a brit egészségügyi hatóságok keddig 50 442 szűrést végeztek, és ezek eredményei között 1950 pozitív leletet azonosítottak, vagyis ennyi páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírust. A minisztérium később teszi közzé, hogy az elmúlt egy napban nőtt-e a járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Az előző napi adat szerint addig 55 brit halt meg a koronavírus-fertőzés következtében. Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója a londoni alsóház egészségügyi bizottságának keddi meghallgatásán azt mondta: a számítási modellek alapján az feltételezhető, hogy hozzávetőleg ezer megbetegedésre jut egy haláleset, így arra lehet következtetni, hogy Nagy-Britanniában a fertőzöttek valós száma 55 ezer körül járhat.
Patrick Vallance
Fotó: STRINGER / PRU

Egyre többen megszegik Olaszországban az óvintézkedéseket

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.17. 17:21

Fotó: Andrea Ronchini, Ronchini / AFP/NurPhoto
Az első napok engedelmessége után egyre többen megszegik az új típusú koronavírus-fertőzés miatt bevezetett óvintézkedéseket az olasz belügyminisztérium kedden közölt adatai szerint.
Az országos szintű „mozgáskorlátozás” egy héttel ezelőtti bevezetése óta az olaszok egyre nehezebben viselik a „ne mozdulj ki otthonról!” hatósági felszólítást. Ennek értelmében csak az hagyhatja el otthonát, aki munkavégzésből, egészségügyi okból, bevásárlás miatt vagy más súlyos indokból kényszerül erre.
Az olasz belügyminisztérium adatai szerint vasárnapról hétfőre 13,5 százalékkal emelkedett az intézkedéseket megszegők aránya.

Hétfőn egész Olaszországban 7890 személy ellen tettek feljelentést, mivel az engedélyezett indok nélkül tartózkodott az utcán vagy utazott. Hétfőn több mint 172 ezer személyt ellenőriztek, volt, aki hamis nyilatkozattal igyekezett igazolni mozgását. Több mint 92 ezer kereskedelmi egységet is ellenőriztek, és 217 esetben tettek feljelentést, mivel az üzlet engedély nélkül tartott nyitva, vagy nem felelt meg a hatályos egészségügyi előírásoknak.
A rendkívüli óvintézkedések március 11-i bevezetése óta több mint 660 ezer személyt ellenőriztek, és közülük 27 ezer ellen tettek feljelentést. Az üzletek közül több mint 317 ezret ellenőriztek és több mint ezerre szabtak ki bírságot.

A bírság meghaladja a 200 eurót, de rendkívül súlyos szabálysértés esetén az elkövető három hónap börtönt is kockáztat. Attilio Fontana a legtöbb fertőzöttet regisztráló Lombardia tartomány elnöke szerint az óvintézkedések első napjaiban az olaszok félelmükben betartották az előírásokat, de mostanra
„belefáradtak, megunták és azt hiszik, már túl vagyunk rajta”.

- Ezért nem csökkenteni, hanem fokozni kell az óvintézkedéseket - hangoztatta Fontana, és csatlakozott hozzá az északkeleti Veneto tartományt vezető Luca Zaia is, aki nyomatékosan arra kérte a régió lakosait, ne menjenek az utcára sétálni. Szicília tengerpartjain is többeket megbírságoltak, mivel a jó időt kihasználva a strandokon napoztak. Ezzel egy időben újabb formanyomtatványt közöltek az olasz belügyminisztérium honlapján, amelyet kitöltve az olaszoknak minden egyes mozgás esetén magukkal kell hordani. A korábbi változathoz képest már azt is igazolni kell, hogy a személy nem tartózkodik karanténban. Mint kiderült, sokan elhagyták lakásukat annak ellenére, hogy lázzal vagy enyhe tünetekkel házi karanténba helyezték őket. A Corriere della Sera milánói napilap tudósítása szerint a metró kora reggeli járatain tömegek utaznak. A római Il Messaggero szerint ugyanez a helyzet az ingázók Rómába tartó vonatain is. A szabályszegések növekvő száma azért is érthetetlen, mert jelenleg Olaszországban a legrosszabb a helyzet a világon. A hétfői adatok szerint 28 ezer fertőzöttnél és 2158 áldozatnál jár a vírus az országban.