Parragh László a járványról: Beleálltunk a földbe

Publikálás dátuma
2020.03.20. 11:23

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ez egy teljesen új és kiszámíthatatlan helyzet, nem szabad a 2008-as gazdasági válsággal egy lapon emlegetni.
Satuféknek tűnik mindaz, ami most bekövetkezett, és beleálltunk a földbe – reagált a kormány gazdaságvédelmi akciópontjaira a hvg.hu-nak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be a gazdaságvédelmi intézkedéscsomagot, amely másnap megjelent a Magyar Közlönyben. Parragh László szerint az eddig bejelentett intézkedések teljesen rendben vannak, azok között több olyan is van, amelyet a kamara tett le a kormány asztalára. Arra a kérdésre, hogy az is a kamara javaslata volt-e, hogy katát egyedül csak a taxisoknak ne kelljen fizetniük a következő hónapokban, az elnök úgy válaszolt, nem tudja megmondani, hogy hol csúszik meg a sebészkés egy ilyen szituációban. Katát ugyanis bevételtől függetlenül nemcsak a taxisoknak, hanem nagyon sok más vállalkozónak is fizetnie kell. Parragh László szerint ezen még finomhangolni kell, de arra számít, hogy ezt az adófizetői mentességet másokra is kiterjeszti majd a kormány. Hangsúlyozta, hogy több javaslatot is vittek a kormány elé, és mint mondta, biztos benne, hogy ebből még jó pár visszaköszön. Példaként említette, hogy minimalizálni kell azokat a helyzeteket, amelyek lehetőséget adnak a személyes kapcsolatra. Ez azt jelentené, hogy a kamara javaslata szerint 
csak azok az üzletek lehetnének nyitva, amelyek a hétköznapi létfenntartáshoz szükséges termékeket árulják. Ahogyan Parragh László fogalmazott, azok, „amelyekben a zsemlét meg lehet venni”.

A többi boltot és vendéglátóhelyet, amelyek most még délután 3 óráig működhetnek, elképzelésük szerint be kellene záratni.
- El kell fogadni, hogy 2-3 hónapig nincs mozi, nincs pláza, nincs gyorsétterem

- tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy nem hiányolta-e a miniszterelnök bejelentéséből a bérgaranciát, az álláskeresési járadék meghosszabbítását, a munkavállalók védelmét, azt felelte, most még korai lenne erre válaszolni, pánikhelyzet és tűzoltás van. Amíg nem világos, hogy meddig tart a járvány, és mekkora a veszteség, addig a költségvetési beavatkozás nem időszerű. Megállapította, hogy ez egy teljesen új és kiszámíthatatlan helyzet, nem szabad a 2008-as gazdasági válsággal egy lapon emlegetni.
- Próbálunk rá reagálni. Hogy helyesen-e vagy sem? Senki sem tudja

– mondta, kiemelve, hogy a betegség elképesztő sebességgel, durván üt bele a gazdaságba. Ez nem 2008, ezt másként kell megoldani.

Közölte, hogy nagyon sok cég be fog dőlni, ágazattól, vállalkozástól, tőkétől, és attól függően, hogy kinek mennyi tartaléka van. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón kijelentette, hogy százezres munkanélküliséggel számol a kormány. Parragh László szerint valóban több százezres létszámleépítés várható, illetve van már ma is. Álláspontja szerint az igazi kérdés az, hogy a munkaerőpiaci összeomlást hogyan, milyen eszközökkel lehet majd kezelni.
Szerző

Felfüggesztik a mérőleolvasást

Publikálás dátuma
2020.03.20. 11:21

Fotó: Népszava
Az energiaszolgáltatók a járványhelyzetben felhagynak a mérőórák éves személyes leolvasásával is, fotós, applikációs vagy más közvetett megoldást javasolva.
A vírushelyzet miatt az állami NKM is fokozatosan felfüggeszti a gázmérők személyes leolvasását – tudtuk meg az állami energiaszolgáltató ügyfélszolgálatán. Az éves elszámoláshoz most az aktuális mérőállásról készült, jól látható fotó elektronikus beküldését kérik. Az NKM Áramnál ugyanakkor úgy tájékoztattak, hogy a dél-magyarországi hálózaton egyelőre nem szűnik meg a mérőllás személyes leolvasása. Az NKM-től egyelőre nem kaptunk hivatalos választ. A koronavírus miatti járványhelyzet miatt ideglenesen leállítja az áram- és gázfogyasztásmérők leolvasását az E.ON és az Elmű-ÉMÁSZ – közölte csütörtökön hivatalosan is a két, tavaly közös tulajdonba került másik energiacsoport. Átmenetileg azt kérik: akinél esedékes, az árammérő állását a cég digitális csatornáin maga adja meg, mobilapplikáción (az Elmű-ÉMÁSZ-nál ez az EnergiApp), vagy az E.ON-nál SMS-ben. A telefonos bejelentést kevésbé ajánlják. A cégek értesítik az érintett fogyasztókat az esedékességről. A gázmérők adatbejelentéséről az E.ON később ad tájékoztatást. A hazai energiaszolgáltatók hétfőtől összes ügyfélszolgálati irodájukat bezárták, egyéb – on-line, telefonos kapcsolattartást vagy levelezést – kérve. Tapasztalataik szerint fogyasztóik az intézkedést megértéssel fogadták, amiért köszönetet mondanak. Információnk szerint a Fővárosi Vízművek szerdától szintén beszüntette a személyes mérőleolvasást, online vagy applikáción keresztüli diktálást ajánlva.
Szerző

Fordulat a forintpiacon

Publikálás dátuma
2020.03.20. 11:16

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Nagyot rántottak a forinton, egészen 350 forintig esett az euró.
A tegnapi újabb méretes forintgyengülés után ma reggel egyelőre fordulat van kibontakozóban az EUR/HUF kereskedésben. Tegnap átmenetileg 360 felett is jártunk, de délelőtt már a 350-et közelíti az árfolyam. Amíg kitart a fordulat a piacokon, addig a régiós devizák is ledolgozhatják az utóbbi napokban elszenvedett gyengülés egy részét – írták reggeli elemzésükben az Erste Bank szakértő. A forint reggel óta látványosan és folyamatosan  erősödött az euróval szemben, a reggeli 358 forintos szintekről egészen 350 forintig esett az árfolyam. A pénzpiacok ma korrigálnak Ázsia is emelkedett, az európia tőzsdék 3- 5 százalékos pluszban vannak. A CIB Bank elemzői szerint ez még nem a tartós fordulat jele, de az óriási költségvetési és monetáris stimulus végre elkezdte éreztetni hatását a piacokon. A részvénypiacok stabilizálódtak szolid emelkedést mutattak a zuhanást követően. Ez nem jelenti azt, hogy innentől tartósan javulni fog a hangulat. Piaci feszültségek nem tűntek el teljesen, volatilitás továbbra is nagyon magas, dollár iránti kereslet nem enyhül érdemben - írták a CIB Bank elemzői .    
Szerző