kereskedelem;Parragh László;koronavírus;

Parragh László a járványról: Beleálltunk a földbe

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ez egy teljesen új és kiszámíthatatlan helyzet, nem szabad a 2008-as gazdasági válsággal egy lapon emlegetni.

Satuféknek tűnik mindaz, ami most bekövetkezett, és beleálltunk a földbe – reagált a kormány gazdaságvédelmi akciópontjaira a hvg.hu-nak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be a gazdaságvédelmi intézkedéscsomagot, amely másnap megjelent a Magyar Közlönyben. Parragh László szerint az eddig bejelentett intézkedések teljesen rendben vannak, azok között több olyan is van, amelyet a kamara tett le a kormány asztalára. Arra a kérdésre, hogy az is a kamara javaslata volt-e, hogy katát egyedül csak a taxisoknak ne kelljen fizetniük a következő hónapokban, az elnök úgy válaszolt, nem tudja megmondani, hogy hol csúszik meg a sebészkés egy ilyen szituációban.

Katát ugyanis bevételtől függetlenül nemcsak a taxisoknak, hanem nagyon sok más vállalkozónak is fizetnie kell. Parragh László szerint ezen még finomhangolni kell, de arra számít, hogy ezt az adófizetői mentességet másokra is kiterjeszti majd a kormány.

Hangsúlyozta, hogy több javaslatot is vittek a kormány elé, és mint mondta, biztos benne, hogy ebből még jó pár visszaköszön. Példaként említette, hogy minimalizálni kell azokat a helyzeteket, amelyek lehetőséget adnak a személyes kapcsolatra. Ez azt jelentené, hogy a kamara javaslata szerint 

csak azok az üzletek lehetnének nyitva, amelyek a hétköznapi létfenntartáshoz szükséges termékeket árulják. Ahogyan Parragh László fogalmazott, azok, „amelyekben a zsemlét meg lehet venni”.

A többi boltot és vendéglátóhelyet, amelyek most még délután 3 óráig működhetnek, elképzelésük szerint be kellene záratni.

- El kell fogadni, hogy 2-3 hónapig nincs mozi, nincs pláza, nincs gyorsétterem- tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy nem hiányolta-e a miniszterelnök bejelentéséből a bérgaranciát, az álláskeresési járadék meghosszabbítását, a munkavállalók védelmét, azt felelte, most még korai lenne erre válaszolni, pánikhelyzet és tűzoltás van. Amíg nem világos, hogy meddig tart a járvány, és mekkora a veszteség, addig a költségvetési beavatkozás nem időszerű.

Megállapította, hogy ez egy teljesen új és kiszámíthatatlan helyzet, nem szabad a 2008-as gazdasági válsággal egy lapon emlegetni.

- Próbálunk rá reagálni. Hogy helyesen-e vagy sem? Senki sem tudja– mondta, kiemelve, hogy a betegség elképesztő sebességgel, durván üt bele a gazdaságba. Ez nem 2008, ezt másként kell megoldani.

Közölte, hogy nagyon sok cég be fog dőlni, ágazattól, vállalkozástól, tőkétől, és attól függően, hogy kinek mennyi tartaléka van.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón kijelentette, hogy százezres munkanélküliséggel számol a kormány. Parragh László szerint valóban több százezres létszámleépítés várható, illetve van már ma is. Álláspontja szerint az igazi kérdés az, hogy a munkaerőpiaci összeomlást hogyan, milyen eszközökkel lehet majd kezelni.